Inferno (Dan Brown)

Názov: Inferno 
Autor: Dan Brown
Vydavateľstvo: Bantam Press (slov. vydanie – Ikar)
Rok vydania: 2013 (slov. vydanie – 2013)
Počet strán: 461
Pôvodný jazyk: anglický
Žáner: mysteriózny román
Cena: 14 

O čom kniha vlastne je? 

Román Inferno je ďalším dielom Dana Browna, ktorý sa preslávil svojou prvotinou Da Vinciho kódom. V Inferne je hlavným hrdinom opäť profesor Robert Langdon, ktorý sa prebúdza so stratou pamäte a s niekoľkými zabijakmi za pätami. Snaží sa vylúštiť záhadu, ktorej záchytným bodom je Danteho dielo Inferno a zachrániť svet pred diabolským plánom maniaka.

Prečo som si knihu vybrala?

Knižku som dostala od môjho ocka, ktorý si ju omylom objednal po anglicky. Stála v mojej knižnici už od zimy, no dovolenka sa zdala byť vhodným časom na jej oprášenie. Prečítala som ju za nejaké 3/4 dni a tu je môj názor na ňu:

Čo sa mi na knihe páčilo?


zdroj
1. Umelecké dielo ako základ záhady je u Browna opakovaným motívom, no prepojenie s plánom zápornej postavy bol v tomto diele zaujímavým podkladom pre príbeh. Do akej miery je Dr. Zobrist ochotný zrekonštruovať Peklo od Danteho? Taktiež sa mi páčila aktuálnosť hlavného motívu, a to preľudnenie planéty a plány, ako to zmeniť.

2. Neznáme strany dobra a zla. Tie sa v diele menia, posúvajú, prevracajú a znova objavujú. Jednoducho...nikdy neviete, kto stojí na strane "dobra" a "zla". Morálne aspekty hlavnej témy ponúkli čitateľovi možnosť zapojiť sa do diskusie. Síce nie úplne doslova, ale v hlave Vám môže dôjsť k celkom zaujímavej debate. Kedy je už niečo na hranici prijateľnosti? Naozaj je plán hlavného "antihrdinu" tak nemorálny a zlý? Ako sa dá táto situácia riešiť v reálnom svete?

3. Záver knihy nemusí byť vždy prvoplánový a možno to nebude koniec, aký ste si predstavovali. Páčilo sa mi aj otvorené ukončenie príbehu, no nie každý túto možnosť ocenil.

Čím si nie som istá?

Zas a znova...opisy. Keď som sledovala recenzie iných čitateľov, opisy boli hlavným dôvodom, pre ktorý knihu odložili a už sa k nej nevrátili. Čo odporúčam? Nájdite si konkrétne budovy na internete, mapách a v knižkách. Zaberie to viac času, ale pomôže Vám to pochopiť, čo sa v príbehu deje, kam postavy cestujú, atď. Hoci mi opisy v knihách väčšinou nevadia, v tomto diele mali viac negatívny účinok.

Čo sa mi na knihe nepáčilo?

1. Pomalý dej. Vo filmovej podobe (ktorá sa už chystá), by mohol byť tento príbeh veľmi akčný a dramatický, ale v knižnej podobe bol naozaj veľmi spomalený opismi a zaujímavosťami. Tie sa mi páčili, ale niekedy tak dej stál aj 3 strany. Postavám ide o život, utekajú pred zabijakmi, ale Brown Vám zatiaľ ponúkne opis každého múzea, do ktorého vkročia.
švédska obálka
2. V podstate rovnaký motív. Langdon, pekná a múdra spoločníčka, tajomstvo, maľby a múzeá,... Trošičku pozmenený dej (konkrétne pozitívne veci som spomenula v časti: Čo sa mi na knihe páčilo), ale rovnaká osnova diela zvykne po čase omrzieť.

Komu by som knihu odporučila? 

Ak máte radi umenie, históriu, akciu a riešenie záhad, môže to byť kniha pre Vás. Inferno má veľmi zmiešané reakcie, no ja by som jej dala 3+/5*. Nebola to zlá kniha, mala však svoje muchy.

Mohlo by vás zaujímať...

Koncom roka 2016 by mal byť v kinách uvedený film Inferno, natočený podľa tejto knižnej predlohy. V hlavnej úlohe sa znova predstaví Tom Hanks a Siennu Brooks stvárni Felicity Jones.

Ďalší príspevok v pondelok 7. 9. 2015! Cestovateľský blog z Grécka, cesta do Lindosu, Tsabiky a aj zopár fotiek...

Komentáre