Dcéra dymu a kostí (Laini Taylor)

Názov: Daughter of Smoke and Bone (slov. vydanie – Dcéra dymu a kostí)
Autor: Laini Taylor
Vydavateľstvo: Little Brown Books for Young Readers (slov. vydanie – Ikar)
Rok vydania: 2011
Počet strán: 418 (slov. vydanie – 285)
Pôvodný jazyk: anglický
Žáner: fantasy YA román
Cena: 12 €

O čom kniha vlastne je? 

Okolo sveta sa na dverách objavujú čierne otlačky rúk zanechané okrídlenými cudzincami. V tmavom zaprášenom obchode dochádzajú zásoby ľudských zubov. V uličkách Prahy sa mladá umelkyňa ocitá v centre vojny svetov.

Zoznámte sa s Karou. Skicáre zapĺňa nákresmi príšer, ktoré možno sú a možno nie sú skutočné, vytráca sa na rôzne záhadné "pochôdzky", rozpráva niekoľkými jazykmi - a to nie len ľudskými - a jej žiarivo modré vlasy sú naozaj pravé. Kým je naozaj? To je otázka, ktorá ju prenasleduje už od detstva a čoskoro má na ňu získať odpoveď.

Keď sa jedného dňa objaví Akiva s ohnivými očami v uličke v Marakéši, výsledkom je krv a žiara, odkryté tajomstvá a láska, ktorej korene siahajú hlboko do minulosti. Dožije sa Karou ľútosti nad zistením pravdy o nej samej? (zdroj)

Prečo som si knihu vybrala?

Dobré recenzie, kniha stiahnutá na tablete a mnoho voľných hodín vo vlaku.

"Once upon a time, an angel and a devil fell in love. It did not end well."

Čo sa mi na knihe páčilo?

zdroj
1. Tajomstvo. Karou je jedinečné dievča vychované príšerami. Obchádza obchodníkov pre jej adoptívneho otca a prináša mu od nich rôzne druhy zubov. Na čo to je? Ako sa dostala práve do tejto rodiny? Prečo je iná než všetci ostatní? V tomto románe je veľmi veľa otázok a väčšina z nich je zodpovedaná (niektoré zostávajú tajomstvom do ďalšej knihy), ale práve zisťovanie odpovedí s hlavnou postavou bolo niečím zaujímavým. A názov? Nebol zvolený náhodou. Wohoo!

2. Nie (až tak) romantické klišé. Ok, vzťah Karou a Akivu bol tak trochu Rómeo a Júlia - tragédia - nenávisť - 2 rôzne svety, a hoci to bola "láska na prvý pohľad" a z nenávisti do lásky prechádzajú pomerne rýchlo, zvláštnym spôsobom mi to až tak nevadilo. A ku koncu knihy to dokonca dávalo aj zmysel.

3. Morálny aspekt. Toto bola veľmi zaujímavá súčasť románu. Karou, ktorú vychovali "príšery", ich tak vôbec nevníma. Správali sa k nej s láskou a citom, a práve anjeli, ktorí ich chcú zničiť, sa u nej dostávajú do pozície "tých zlých". Kedy je bytosť zlou a kedy dobrou? Ako sa to dá rozlíšiť? Kde je hranica?

4. A nakoniec: spôsob písania. Laini Taylor ma v niektorých momentoch svojím písaním zaujala. Kniha bola pútavá, tajomná a opisov bolo tak akurát. Myslím, že by som v tejto knihe našla niekoľko veľmi dobrých citátov.

"Have you ever asked yourself: Do monsters make war or does war make monsters?"

Čo sa mi na knihe nepáčilo?

zdroj
1. Pomerne "ploché" postavy. Karou aj Akiva neboli zle vykreslené postavy, avšak nestotožnila som sa s nimi takmer v ničom. Taktiež boli opisy ich nadpozemskej krásy trochu otravné. Možno sa v ďalších knihách ich charakter vykryštalizuje a budú čitateľom bližší.

2. Rýchlosť príbehu. Zo začiatku sa príbeh celkom dosť vlečie a posledná kapitola je zrazu taká rýchla a má toľko odpovedí, že je ťažké držať krok. Viem, že je to celkom bežné, ale bola by som radšej, keby bola kniha plynulejšia.

Komu by som knihu odporučila? 

Kniha je prednostne určená mladým dospelým a tínedžerom, ale myslím si, že ak máte radi fantasy, rozdielne svety a možno ste fanúšikom série The Mortal Instruments, tak by ste mohli siahnuť aj po tejto sérii.

Moje hodnotenie?

Asi by som tejto knihe dala 3/5*. Bola dobrá, ale mohla byť lepšia. Pravdepodobne siahnem aj po pokračovaní, pretože majú tieto postavy a príbeh potenciál. Uvidíme, čo to dá!

Komentáre