...do Lindosu, Prasonisi a Tsambiky│Barborka cestuje...

Ako som už (niekoľkokrát) spomínala, minulý týždeň som sa vrátila z dovolenky v Grécku. Boli sme na ostrove Rhodos, v meste Kolymbia a bolo tam naozaj príjemne a pokojne, ale keďže sme nechceli stále sedieť iba v hoteli a na pláži, požičali sme si auto a vydali sme sa na niekoľko výletov. Práve týmto výletom sa bude venovať tento a ešte jeden príspevok. Napíšem sem, čo sme videli, či sa to vidieť oplatí, koľko to asi stojí a nacapím sem aj niekoľko fotiek :) Ideme na to!


V piatok sme sa rozhodli navštíviť ako prvé mesto Lindos. Do mesta sa môžete dostať autom alebo autobusom. Ak sa rozhodnete ísť autom, budete musieť zaparkovať niekoľko minút od námestia, z ktorého sa dostanete ku obchodom a turistickým atrakciám.


Na Akropolu, a teda asi najznámejšiu atrakciu Lindosu, sa môžete dostať 2 spôsobmi: 1. pešo: čaká vás labyrint obchodíkov, pamiatok (ako napríklad mariánsky kostol, ktorý odporúčam. Je to kostol z roku 1300 s nádhernými maľovanými stenami aj stropom.) a kopec schodov. Je tu však aj 2. spôsob: na Akropolu sa môžete nechať vyviesť na chrbte oslíka! Takáto cesta stojí 5 eur a je to jedna z najznámejších a najobľúbenejších atrakcií.

Vstup na Akropolu je 6 eur a ak máte záujem o historické podrobnosti o Akropole, Lindose či chrámoch, odporúčam Vám priniesť si turistickú knihu (tabule sú aj na mieste, sú ale v angličtine a neobsahujú veľké množstvo informácií). V Lindose môžete taktiež blúdiť po malých uličkách alebo navštíviť pláž.


Po niekoľkých hodinách sme sa rozhodli navštíviť pláž Prasonisi, ktorá sa nachádza na juhu ostrova a je známa tým, že sa na nej stretávajú 2 moria: Stredozemné a Egejské. Pri zvýšení hladiny mora sa pláž celá zatopí a moria sa spájajú. Na Prasonisi patria k najobľúbenejším atrakciám windsurfing a kitting, keďže najmä západná časť ponúka väčšie vlny. My sme si vo vode poskákali, vysušili sa v (pomerne) silnejšom vetre a vydali na poslednú zastávku dňa.


Poslednou zastávkou bol kláštor Moni Tsabika. Ku kláštoru sa musíte vyštverať po 250 schodoch (ako sa zdá, za jeden deň sme vyšli po stovkách schodov), no výstup stojí za to. Vstup do kláštora je zdarma a získate nádherný výhľad na pláž Tsabiku, okolité more a mesto. Kláštor sa preslávil legendami o ženách, ktoré si tam vymodlili otehotnenie. Na pláž sme sa vybrali až o 2 dni, je to ale krásna piesočnatá pláž s vodnými atrakciami. Tak, ako aj na väčšine pláží na Rhodose, aj tu sa za lehátka so slnečníkom platí, takže ak sa tam plánujete uvelebiť, prichystajte si nejaké tie eurá.


To bol náš prvý výletový deň. Vyštverala som sa na kopce, videla som krásnu históriu a dokonca som si namočila nohy v dvoch rozličných moriach :)

Komentáre