Damianova rieka (Daniel Pastirčák)

"Videlo muža, ktorý sa dával každému a dával všetko."


Názov: Damianova rieka
Podtitul: Rozprávky o láske a večnosti
Autor: Daniel Pastirčák
Vydavateľstvo: vydavateľstvo AF (Artforum)
Rok vydania: 1993
Počet strán: 118
Žáner: kniha rozprávok
Cena: 3 



Anotácia: 

„Rozprávky Daniela Pastirčáka zachovávajú základný charakter rozprávok, ktorý spočíva v zápase dobra so zlom, so záverečným víťazstvom dobra. Lenže dobro a zlo v nich nevystupuje v nejakej konkrétnej podobe. Zápas, ktorý sa tu odohráva, je zápasom o dušu človeka, o to, čo je neuchopiteľné...“ (zdroj)

Prečo som si knihu vybrala?

Túto knihu sme mali doma už nejaký ten čas. Minulý rok sme ju mali čítať vrámci prípravy na hodiny Literatúry pre deti a mládež, no teraz som ju vytiahla z knižnice znova. Mala som totiž chuť na spojenie hĺbky myšlienok, poetiky a krásy - a toto všetko Damianova rieka určite má.

Čo je to teda za knihu?

Damianova rieka je knihou rozprávok, v ktorých nejde iba o zápas dobra a zla, ale najmä o zápas o dušu. Zachytáva neuchopiteľné, ukazuje na svet bez lásky a viery a víťazstvo ducha a duchovnosti. Hoci sú príbehy krátke, nie sú povrchné, práve naopak: sú pravdivé, úprimné a hlboké.

Táto kniha obsahuje 15 rozprávok: Námorník a loďka, Obraz a maliarova duša, Orgován a muškát, Hvezdár a lutna, Harfa a meč, Rozprávka o píšťalke a chlapcovom dychu, Rozprávka o šašovi a kráľovi, Rozprávka o ceste a míľniku, Rozprávka o večnosti, Rozprávka o láske, Báseň zeme, Sadrový Jonatán, Náhrobný kameň s anjelom, Dievčatko zo šípového kra a Damianova rieka.

Čo si o knihe myslím ja?

Damianova rieka je krásna. Hĺbka, ktorá sa skrýva za rozprávkou, môže byť občas skrytá za závojom tajomstva, ale keď sa prehryziete cez prvoplánové čítanie, pochopíte krásu, lásku a ešte niečo viac. Sú to príbehy o hľadaní lásky, večnosti, ducha, hĺbky, Boha, no na druhej strane aj príbehy sebeckosti, krutosti či sebalásky. Nájdete v nej seba a iných. Možno nájdete aj Boha. Ak však budete čítať pozorne, určite vo vás niečo zanechá.

"Tvoje poslanie má zmysel. Presne o ňom vie len ten, kto stojí nad tebou a vidí viac, ako vidíš ty. Dôveruj hlasu, ktorý ťa pobáda k vernosti." "Naučil sa na svoj život dívať z perspektívy hviezd, a to mu dodalo pocit nenarušiteľnej slobody." (s. 63)

Knihu môžete prečítať na jedno posedenie alebo si z nej môžete prečítať niečo každý deň. V rozprávkach sa totiž vždy nájde niečo nové, niečo, čo ste predtým nevideli. Ak máte chuť na hĺbku poézie v próze, táto kniha môže byť tá pravá.

"Tak sa muž vrátil, pretože pred láskou nemožno odísť. A láska sa ho práve dotkla. A kto bol dotknutý, bol zmenený. Preto muž kráčal pokojne, hoci šiel k tej, pre ktorú už neznamenal nič." (s. 77)

Možno ste si povedali: rozprávky sú len pre deti! Na začiatku tejto knihy je jeden výrok J. R. R. Tolkiena: "Ak je rozprávka ako taká hodná čítania, potom si zaslúži, aby bola písaná pre dospelých a aby ju dospelí čítali. Tí do nej, samozrejme, vložia a zase si z nej odnesú viac, ako dokážu deti...". Neodhoďte túto knihu do kúta len preto, že sú v nej rozprávky. Niekedy aj dospelí potrebujú trochu fantázie a zázrakov, ktoré sa nájdu len v rozprávke :)

Túto knihu som zaradila do mojej 2015 Reading Challenge pod kategóriu Kniha rozprávok.

"Nastalo vzkriesenie vesmíru. Svet si obliekal svoje nové rúcho, úplne iné, neprirovnateľné k tomu zošúverenému, ktoré zložil do hrobu tmy a ticha. Toto všetko videl náhrobok. Anjel však nevidel nič. Zostal zabudnutý v tme a tichu so všetkým, čo bolo len z prachu. Zapísaný do matriky smrti, medzi mená tých, v ktorých pyšnom srdci sa nenašlo ani celkom malé miesto pre nádej." (s. 98)

Komentáre