Heartless (Marissa Meyer)

“But hoping," he said, "is how the impossible can be possible after all.”

Názov: Heartless
Autor: Marissa Meyer
Vydavateľstvo: Macmillan Children's Books
Rok vydania:  2017
Počet strán: 450
Žáner: YA fantasy román
Cena: 11 

O knihe:

Dávno predtým, než sa z nej stal postrach Krajiny zázrakov, neslávne známa Srdcová kráľovná bola len dievčaťom, ktoré sa chcelo zaľúbiť. Catherine môže byť jednou z najžiadanejších dievčat v Krajine zázrakov a je dokonca obľúbenkyňou Srdcového kráľa, ale jej záujem smeruje inam. Je talentovanou cukrárkou, ktorá si chce len otvoriť obchod so svojou najlepšou priateľkou. Ale podľa jej matky je taký cieľ nemysliteľný pre mladé dievča, ktoré môže byť kráľovnou.

Keď Cath stretne Jesta, krásneho a tajomného kráľovho šaša, má po prvýkrát pocit, že môže prežiť city. Aj napriek tomu, že môže uraziť kráľa a nahnevať svojich rodičov, sa púšťajú do tajného dvorenia. Cath chce určiť svoj osud a zaľúbiť sa za svojich podmienok. Ale v krajine, ktorá je plná kúziel, príšer a bláznovstva, má osud vlastné plány.

Čo si o knihe myslím ja?

O Marrise Meyer som už písala pred rokmi, keď som recenzovala jej sériu prerozprávaných príbehov v sérii The Lunar Chronicles (Cinder, Scarlet, Cress, Fairest a Winter). Keďže vtedy patrili medzi moje najobľúbenejšie knihy, ktoré som v roku 2016 prečítala, rozhodla som sa siahnuť po ďalšej, ktorá je stavaná podobne. Autorka berie postavu, ktorá už bola vytvorená inými autormi a je známa čitateľovi a pretvára jej príbeh, pozadie jej vývoja a premieňa svet, ktorý sme poznali. V tomto prípade sa ponorila do sveta Krajiny zázrakov z knihy Alica v Krajine zázrakov. Srdcová kráľovná sa preslávila svojou výbušnosťou a jej známou vetou: "Zotnite mu hlavu!". Odsudzuje aj najmenšie prehrešky a obávajú sa jej všetci poddaní. Takú ju poznajú čitatelia...aká však mohla byť predtým?
"The easiest way to steal something, is for it to be given willingly."
Catherine je vykreslená ako dievča, ktoré pochádza z urodzenejšej rodiny a očakáva sa od nej jediné: vydať sa. Jej sen je však úplne iný. Chce byť cukrárkou, ktorá bude známa v celej krajine. Jedného dňa kráľ predstaví nového šaša. Jest je tajomný a okúzľujúci a ako inak...Catherine sa do neho veľmi rýchlo zaľúbi. Sama však vie, čo od nej očakávajú rodičia. Kráľ sa ju chystá požiadať o ruku, no ona takú ponuku nedokáže prijať. Do celej dilemy prináša autorka ešte prvok nebezpečenstva. Do Krajiny zázrakov prichádza príšera Jabberwock, ktorá ohrozuje každého, kto mu príde do cesty. Čitateľ má šancu pozorovať aj ďalšie milované postavy: Klobúčnika, Bieleho králika či Škľabku (známeho miznúceho kocúra) v boji o záchranu sveta, ako ho poznajú. Cath musí bojovať o svoj život a svoje sny, no to je ťažšie, než sa na prvý pohľad zdá.
"To be all right implies an impossible phase. We hope for mostly right on the best of our days."
V tejto knihe bolo mnoho dobrého, avšak...aj mnoho slabého. Po prvé, Catherine je v porovnaní s hrdinkami z The Lunar Chronicles príliš ufňukaná a pasívna. Polovicu knihy čítame len o tom, ako sa sťažuje, ale nerobí nič preto, aby to zmenila. Chce aj nechce prijať kráľovu ponuku, chce aj nechce odísť s Jestom. Nepočúva nikoho rady (ale v takom tom hlúpom smere) a aj napriek tomu, že je vykreslená ako hrdinka, ňou v skutočnosti nie je. Na môj vkus bola aj ľúbostná zápletka zo začiatku príliš uponáhľaná (vykreslená ako osudová od ich prvého stretnutia), no potom sa nekonečne dlho naťahovala. Celý dej je tiež príliš natiahnutý a pomalý. Bola to škoda. Catherine bola totiž stelesnením stereotypov, ktoré mala búrať.

Moje hodnotenie...

...3/5*. Idea nových pohľadov na staré príbehy je stále mojou obľúbenou. V tomto prípade som však mala asi príliš vysoké očakávania. Boli momenty a postavy, ktoré ma uchvátili a potom tie, ktoré nedosiahli svoj potenciál (ehm, ehm, Catherine). Avšak stále môžem povedať, že Marissa Meyer je talentovanou autorkou, ktorá vytvára svety, do ktorých sa čitateľ ľahko ponorí.

Komentáre