Fairest (Marissa Meyer)

"Mirror, mirror on the wall, Who is the fairest of them all?"

Názov: Fairest
Séria: The Lunar Chronicles #3,5
Autor: Marissa Meyer
Vydavateľstvo: Puffin Books
Rok vydania: 2015
Počet strán: 220
Žáner: YA fantasy novela
Cena: 12 

O knihe:


Táto pomerne krátka novela sa dejovo odohráva roky pred začiatkom celej série, no zároveň je vhodné ju čítať až ako 4. knihu v poradí. Rozpráva príbeh mladej princeznej Levany, toho, prečo je takou kráľovnou akou je, a pomáha čitateľovi pochopiť správanie krutej vládkyne, ktorú pozná teraz.

Čo si o knihe myslím ja?

Ak sa, tak ako ja, zaujímate o príbehy z pohľadu negatívnej postavy, toto je kniha pre vás. Zobrazuje zlú kráľovnú zo Snehulienky tak, ako ju ešte nepoznáte. Je pomerne známe, že takmer všetky postavy, ktoré v príbehu vystupujú ako tie "zlé", majú svoj vlastný príbeh - najčastejšie je to príbeh s bodom, ktorý ich zmenil na nepoznanie. Niečo ich poznamenalo natoľko, že to z nich vytiahlo všetku nenávisť a predralo ju na povrch. Príbeh Levany je však trochu iný.
Maybe the princess could save herself.´ ´That sounds like a pretty good story too.´"
Levanu spoznávame ako mladú princeznú, ktorej práve zavraždili rodičov. Normálny človek by pravdepodobne smútil, či aspoň prejavil trochu emócií. Levana a jej sestra Channary sú však vychovávané pestúnkami a preto nie sú vedené k láske, súcitu či zdravým vzťahom. A práve to je jedným z najväčších dôvodov, prečo z princeznej vyrastá mladá žena, ktorá tak veľmi túži po obdive a láske, no jej jediným známym spôsobom získania týchto vecí je vynútenie si ich. A keď si jedného dňa vyberie za svojho budúceho muža mladého strážcu, nechce sa nechať odhovoriť ani faktami ako sú jeho manželka a malá dcérka.
"Levana had not seen the bodies, but she had seen the bedrooms the next morning, and her first thought was that all that blood would make for a very pretty rouge on her lips."
Ak čitatelia tejto série očakávali odpovede, určite získajú tieto: 1. Ako Levana vyzerá pod závojom a prečo sa skrýva; 2. Čo sa stalo jej manželovi a ako sa Winter ocitla v jej opatere; 3. Kde sa skrýva počiatok jej zloby?
"She cried for the girl who had never belonged. A girl who tried so hard, harder than anyone else, and still never had anything to show for it."
Zaujímavým spôsobom je čitateľovi ponúknutý aj obraz matky Cinder, kráľovnej Channary, ktorá mala svoje vlastné temné problémy. V predchádzajúcich knihách bola predstavená ako šialená kráľovná a dokonca aj v tejto novele je viditeľná jej povrchnosť a nezáujem o panovanie, no zároveň je naznačená jej materská láska a to, čo ju mohlo jedného dňa zachrániť. Hoci sú obe sestry veľmi narušenými postavami ťažkými na pochopenie, ponúka sa vám pohľad na ich svetlé stránky, istý dôvod pre ich správanie a možno ku koncu tejto knihy začnete rozumieť týmto smutným a manipulatívnym postavám.
Come here, baby sister,´ she wispered, and despite the terror twisting inside Levana´s stomach, her feet obeyed. ´I want to show you something.´"
A na koniec treba pripomenúť schopnosť autorky prepletať príbehy. Aj v tomto príbehu objavíte postavy z predchádzajúcich románov, či už sú to malé princezné Selene a Winter, alebo doktor Darnel a jeho dcérka, objavíte časť príbehu, ktorá nebola doteraz vypovedaná.

Moje hodnotenie...

...táto kniha nemá veľmi ťažkú zápletku, je viac-menej psychologickým nahliadnutím do minulosti, ktorý sa mne osobne veľmi páčil, a preto novele Fairest dávam 4,5/5*

Komentáre