Winter (Marissa Meyer)

"She was prettier than a bouquet of roses and crazier than headless chicken. Fitting in was not an option."

Názov: Winter
Séria: The Lunar Chronicles #4
Autor: Marissa Meyer
Vydavateľstvo: Feiwel & Friends
Rok vydania: 2015
Počet strán: 832
Žáner: YA fantasy román
Cena: 12 

O knihe:


Finálna kniha v sérii rozpráva príbeh princeznej Winter, ktorá je obdivovaná nielen pre jej dobrotu a láskavosť, ale aj pre jej krásu, ktorá je narušená iba jazvami na jej tvári. Hovorí sa o nej, že je krajšia než jej nevlastná matka, kráľovná Levana... Keď začne mladá princezná cítiť niečo k jej strážcovi Jacinovi, kráľovná urobí všetko pre to, aby túto lásku ukončila. Avšak do kráľovstva Luna prichádza cyborg mechanička Cinder, jej spojenci a s nimi aj revolúcia, ktorá môže zmeniť svet, ako ho poznajú.

Čo si o knihe myslím ja?


Winter sa jednoznačne zaradí medzi najdlhšie knihy, aké som kedy čítala a zároveň ju zaraďujem medzi najlepšie knihy, ktoré som prečítala v roku 2016. Finále série ukázalo skvelé schopnosti spisovateľky, ktorá nielen pretvorila jeden z najznámejších príbehov na niečo úplne nové, ale dokázala zaujať moju pozornosť a udržať napätie aj napriek dĺžke, ktorá by ma normálne odradila.
"Yeah, but broken isn´t the same as unfixable."
Winter, tak ako predchádzajúce romány, predstavuje osobitný príbeh, ktorý je však, najmä v druhej polovici, prepletený s tými známymi. Na začiatku knihy sa stretávame s mladou princeznou Winter, 17-ročnou nevlastnou dcérou kráľovnej Levany, na ktorej autorka zachytila ďalšiu veľmi kontroverznú a málo preberanú problematiku - psychickú poruchu. Po načrtnutí rasizmu, o ktorom by sme mohli debatovať po skončení prvej knihy, sa otvára nová problematika, ktorá je do deja uvedená práve chorobou mladej princeznej - keďže odmieta využívať jej "dar" ovplyvňovania ľudí, začína to pôsobiť na jej psychiku (najčastejšie v podobe halucinácií). Je obdivuhodné, s akou ľahkosťou dokáže autorka priblížiť tieto problematiky mladším čitateľom, pre ktorých je táto literatúra primárne určená a zároveň sa ju snaží podať cez premýšľanie hlavnej postavy.
"He was not going to die. She was not a girl of ice and glass at all, but a girl of sunshine and stardust, because Jacin wasn´t going to die."
Je pravdou, že tento román je naozaj rozsiahly, no práve táto dĺžka umožňuje premyslené ukončenie jednotlivých príbehov, ako aj celej hlavnej dejovej línie. Hoci sa nezbavuje predvídateľnosti, ktorá sa skrýva už v originálnych príbehoch, autorka im dodáva nové zápletky, ktoré sú docielené predovšetkým prepojením rôznych príbehov. Na predošlé hlavné postavy autorka nezabúda, práve naopak, dopriala im priestor na rast, kryštalizáciu charakteru a nájdenie smerovania. 
"She´s our lost princess. And she´s coming home."
Opätovne som ocenila modernizáciu textu, ktorá sa prejavila v hravosti "Snehulienky" a jej vzťahu k zvieratám, prehĺbenie postavy poľovníka, ktorý má za úlohu zabitie princeznej, či sklenenú rakvu, v ktorej princeznú nájde princ, no necháva v príbehu aj originálne prvky, ako napr. otrávené jablko či márnivosť kráľovnej. Dalo by sa povedať, že zo všetkých 4 (resp. 5) príbehov bol tento najbližšie originálu.
"Thorne scoffed. ´Careful is my middle name. Right after Suave and Daring.´ ´Do you even know what you´re saying half the time?´ asked Cinder."
Celkové vyvrcholenie dejovej línie sa nezaobišlo bez dobre premyslenej akcie, ktorá nebola úplne prvoplánová a dokonca ma, na moje prekvapenie, držala v napätí. Spisovateľka dopriala postavám, a najmä tým ženským, priestor pre zobrazenie originality a dokázala ich charakterový rast. Očakávajte aj trochu romantiky, predsa len sú to rozprávkové príbehy o princeznách :) no nebojte sa, ničoho nie je cez mieru. Bolo veľmi príjemné vidieť silné ženské postavy, ktoré sa rozhodli vziať osud do vlastných rúk a ktoré nepotrebovali, aby ich niekto zachraňoval. Celkom dobre to zvládali aj samy.
"She would be brave. She would be heroic. She would make her own destiny."
Nemôžem poprieť, že sa v diele vyskytli momenty, ktoré boli slabšie, či kedy moja pozornosť na chvíľu povolila, no autorka ma dokázala rýchlo vtiahnuť opätovne do deja a zaujať ešte viac, než to dokázala predtým. Po skončení celej série (hoci ešte vyšla zbierka poviedok) musím povedať, že aj keď to nebolo života-meniace dielo, som milo prekvapená týmto odvetvím literatúry (založeným na prerozprávaní) a schopnosťami autorky, ktorá viditeľne rástla spolu s postavami.

Moje hodnotenie...

...rozhodla som sa tejto knihe dať 5/5* (neporovnávam ju s knihami iných žánrov a období). Patrí medzi moje obľúbené v kategórii fantasy a sci-fi a pevne verím, že sa ešte dočká sfilmovania!
"And they all lived happily to the end of their days."

Komentáre