Scarlet (Marissa Meyer)

"She did not know that the wolf was a wicked sort of animal, and she was not afraid of him."


Názov: Scarlet
Séria: The Lunar Chronicles #2
Autor: Marissa Meyer
Vydavateľstvo: Puffin Books
Rok vydania: 2013
Počet strán: 464
Žáner: YA fantasy román
Cena: 

O knihe:

Druhá kniha v sérii The Lunar Chronicles nie je rozprávkou, akú poznáte. Stará mama Scarlet Benoit sa stratila. Polícia uzavrela jej prípad. Jediná osoba, na ktorú sa môže Scarlet obrátiť je pouličný bitkár Wolf, ktorému nedôveruje, no niečo ich k sebe ťahá. Medzitým sa zo Cinder stáva najznámejší utečenec v krajine.

Čo si o knihe myslím ja?

Do čítania Scarlet som išla s niekoľkými obavami: 1. ako autorka zmodernizuje príbeh Červenej Čiapočky; 2. ako ho prepojí so Cinder; 3. ako zvládne prechody medzi týmito dvoma príbehmi. Moje obavy však boli po niekoľkých kapitolách zahnané, pretože autorka všetky 3 body zvládla veľmi dobre. Tu sú moje dôvody:
  1. Marissa Meyer neodišla príliš ďaleko od originálneho príbehu - zachovala charakteristické črty (červenú kapucňu, vzťah so starou mamou, nosenie jedla (v skoro košíčku)), no zároveň zmenila niekoľko línií - zasadenie do dystopického sveta si vyžadovalo zopár maličkostí (ako napr. to, že zo Scarlet spravila pilotku vzdušnej lode), ale aj zaujímavú zmenu vlka na (skoro) človeka. Nebojte sa, okrem mena mu zostalo hneď niekoľko vlčích vlastností.
  2. Cinder a Scarlet sa stretávajú za okolností, ktoré dávajú zmysel a ich príbehy sú prepletené už od ich detských rokov, aj keď si to neuvedomujú. Bolo zaujímavé sledovať ich cestu v poznávaní sa a hľadaní toho, ako si môžu vzájomne pomôcť.
  3. Tak ako aj v nasledujúcej 3. knihe, autorka pravidelne "prepína" medzi dejovými líniami. V tejto knihe je to medzi 3 postavami (Scarlet, Cinder a Kai), no prechody sú ľahko rozpoznateľné. Najčastejšie dochádza k zmene postavy po 2-3 kapitolách a čitateľ tak má pocit časovej paralely medzi príbehmi.
Aj pri tejto knihe ma autorka presvedčila o tom, že aj dávno známe príbehy môžu nabrať nový smer a stále môžu byť prekvapením. Táto kniha ma ešte viac vtiahla do deja, ktorý každou stranou prináša trochu napätia, zopár úsmevných chvíľ, máličko romantiky (no viac než v prvej časti) a hneď niekoľko zvratov. 
"A relieved grin filled up Thorne´s face. "We´re having another moment, aren´t we?" "If by a moment, you mean me not wanting to strangle you for the first time since we met, then I guess we are."
Tak ako pri niekoľkých predchádzajúcich sériách, aj v tejto sa ukazuje, že niekedy netreba hneď súdiť podľa prvej knihy a treba dať pokračovaniam šancu. Je síce pravda, že vám The Lunar Chronicles neprinesú život-meniace myšlienky a nezaradila by som ju medzi mojich top 5 kníh, no ak chcete siahnuť po ľahkom, no zábavnom čítaní a zaujímajú vás prerozprávania príbehov, dajte jej šancu.
"Scarlet and Wolf are saying gushy things in the galley," Iko said. "Normally I like gushy things, but its different when its real people. I prefer the net dramas.""
A čo bolo veľkým plusom tejto časti? Kapitán Thorne! A ďalšie, naozaj dobre a originálne spracované rozprávkové postavy.

Moje hodnotenie...

...Scarlet som dala 4/5* a pri čítaní tretej knihy Cress vidím, že táto séria sa každým dielom iba zlepšuje :)

Komentáre