Cress (Marissa Meyer)

"He leaned forward to inspect her closer. ´Is that all hair?´"


Názov: Cress
Séria: The Lunar Chronicles #3
Autor: Marissa Meyer
Vydavateľstvo: Puffin Books
Rok vydania: 2014
Počet strán: 560
Žáner: YA fantasy román
Cena: 

O knihe:

Cress od detstva vyrastala sama uväznená v satelite, kde jej jedinú spoločnosť robili počítačové obrazovky. Vďaka tomu sa z nej stala špičková hackerka, ktorá je nútená pracovať pre kráľovnú Levanu. Pri jej najnovšom príkaze, nájdení Cinder, dostane možnosť utiecť a začať nový život. A tak sa v tretej knihe série pripája do príbehu nová postava. 

Čo si o knihe myslím ja?

Zdá sa, že ma táto séria akosi pohltila. Keďže mám pred začiatkom semestra trochu voľna, venujem ho knihám, na ktoré nebudem mať neskôr toľko času. A to si tieto takmer 600 stranové knihy naozaj vyžadujú. Na obranu autorky, nie je ľahké písať o toľkých dejových líniách naraz. V tejto knihe sa k Cinder, Kaiovi, Wolfovi a Scarlet pripája aj Cress, v našich rozprávkach známa ako Rapunzel, Zlatovláska či Kapustienka.
"Have you given any thought to your wedding vows? Kai snorted. Delete anything that has to do with love, respect, or joy, and I´ll sign on the dotted line."
Cress si nepamätá svojich rodičov, ktorí sa jej vzdali, keď bola ešte bábätko. Patrí totiž do skupiny obyvateľov Luny, ktorí nemajú schopnosť ovplyvňovať ostatných. Ocitá sa sama v satelite, ktorý krúži okolo Zeme a jej jedinou úlohou je sledovať a špehovať významných panovníkov planéty. Čo však jej "pani" nevedela, je to, ako veľmi sa Cress začne o Zem, a to, čo ponúka, zaujímať. Zamiluje si hudbu, umenie a v neposlednom rade ľudí. Najmä naše hlavné postavy, a konkrétne Kapitána Thorna.
"Maybe there isn´t such a thing as fate. Maybe it´s just the opportunities we´re given, and what we do with them. I´m beginning to think that maybe great, epic romances don´t just happen. We have to make them ourselves."
S Cress sa čitateľ stretáva ako s nevinnou, utiahnutou dievčinou, ktorá roky strávila sama s počítačmi a je preto sociálne pozadu. Po stretnutí s ľuďmi je ešte nejakú dobu vystrašená a trvá jej, kým sa začne otvárať. V priebehu knihy je u nej viditeľný pokrok, väčší než u doterajších postáv a práve preto je úplne odlišná a jedinečná. Je tiež zaujímavé pozerať sa na príbeh a svet postáv práve cez túto neskúsenú mladú (16-ročnú) ženu, ktorá všetko poznala len z obrazovky a teraz môže všetko vyskúšať zmyslami. Jej obmedzené skúsenosti a naivné predstavy sa stretávajú s (niekedy poriadne) tvrdou realitou, čo jej pomáha vo vývine - na konci tejto časti sa z Cress stáva (takmer) nebojácna dievčina, ktorá je rozhodná zmeniť chod planét(y).
"´Captain?´ ´Yeah?´ ´Do you think it was destiny that brought us together?´ He squinted and, after a thoughtful moment, shook his head. ´No. I´m pretty sure it was Cinder´"
Nie je veľa toho, čo by sa dalo tejto knihe vytknúť, aj napriek pomerne rozsiahlej dĺžke sa román číta ľahko a autorka výborne zvláda prepínanie dejových línií a kontinuitu časovej osi, čo vždy poteší. Hoci celkový príbeh nepokračuje príliš rýchlo práve kvôli postupnému pridávaniu postáv, jemné spomalenie som si v priebehu čítania ani neuvedomovala.

Moje hodnotenie...

...pomaličky stúpame. 4,25/5* pre pokračovanie tejto rozprávkovej série. Pre zaujímavosť - aj tento diel je už dostupný v českom jazyku!

Komentáre