Masked (Lou Anders)

Názov: Masked
Autor: Lou Anders (editor)
Vydavateľstvo: Gallery Books
Rok vydania: 2010
Počet strán: 399
Pôvodný jazyk: anglický
Žáner: zbierka komiksových poviedok
Cena: knihu som nenašla v našich kníhkupectvách, ale ak máte po ruke Levné knihy, tak ju tam nájdete za 49 Kč


O čom kniha vlastne je?


Masked je zbierka 15 príbehov, ktoré napísali známi autori komiksov. Narozdiel od ich typických diel sú tieto krátke poviedky napísané v klasickej prozaickej podobe a nie v obrázkoch, na ktoré sú čitatelia zvyknutí. Každý príbeh je krátkym výsekom zo života hrdinu alebo zloducha, ponúka pohľad na ich život, či smrť (spoiler! :D). Postavy sú veľmi rozdielne, či už pohlavím, rasou, sexualitou, životným príbehom či pohnútkami. Zistíte, prečo sa stali osobou, akou sú či prečo spolu bojujú.

Čo si o knihe myslím ja? 

Nie je veľkým tajomstvom, že mám rada superhrdinov a preto ma táto kniha zaujala na prvý pohľad. Ponúka 15 úplne odlišných príbehov, ktoré si môžete prečítať na jeden šup alebo po nej siahnuť niekoľkokrát (aspoň sa vám nebudú postavy miešať). Nie všetky poviedky boli super-duper-skvelé, ale niektoré boli veľmi veľmi zaujímavé. Asi nebudem písať obsahy všetkých, spomeniem ale niektoré z mojich obľúbených...

1. Cleansed and Set in Gold (Mattew Sturges) príbeh o superhrdinovi nazývanom The Wildcard, ktorý nemá presne vymedzené schopnosti. Získava ich totiž od iných superhrdinov. Ako? Jedna nápoveda: schopnosti má len od mŕtvych (ktorých telá sú v jeho suteréne) a novú schopnosť získa po krátkom prežúvaní a zhltnutí...

"We all thought Verlaine was immortal. He wasn´t." (s. 1) 
 
2. The Non-Event (Mike Carey) príbeh o tom, že nie všetci zloduchovia chcú byť aj masovými vrahmi a jedna maličkosť môže mať za následok kopec nešťastných udalostí.

"Look at us, eh? The endoclasm turned us into gods, and all we do is play cowboys and fucking Indians. I reckon we deserved what we get. Most of us, anyway. I feel little bit sorry for the likes of Gallo, who don´t want to play but get sucked in anyway. (s. 87) 
3. Thug (Gail Simon) táto poviedka sa od ostatných líšila spôsobom písania hlavnou postavou je istým spôsobom zaostalý chlapec a preto je aj jeho písanie viac-menej fonetické a gramaticky nesprávne. Alvin nie je zlý chlapec, len robí zlé veci.

"why thug you are wondering. it is becuz of a time wen i was a kid and i gave another kid the BUSINESS." (s. 135)
 
4. Tonight We Fly (Ian McDonald) príbeh o superhrdinovi a zloduchovi, ktorí zostarli, stali sa zabudnutými a svet už nie je taký, ako kedysi.

"Let´s see if we still can. One last time," says Dr. Nightshade, suddenly fierce and passionate. "Just to show we bloody can!"
"Because we bloody can, yes!" shouts Chester Barnes. "Who´s like us? Who can do what we can do? They´re all too busy on their iPods to look up when they hear something go over their heads, too bloody busy texting to look up when they see a flash of light up there in the sun." (s. 347-348)

5. A to Z in the Ultimate Big Company Superhero Universe (Villains Too) (Bill Willingham) komplexný príbeh o boji hrdinov a zloduchov vo forme abecedy. Na každé písmeno je napísaný príbeh postavy, ktorý sa postupne preplieta s tými ostatnými.

"I´d be asleep for a long time. Days at least. But eventually the snoozing Dormouse will wake up again to this mad tea party that is our life, our world. And then we´ll see what we see." (s. 362)

Moje hodnotenie...

...veľmi zaujímavá kniha, ktorá sa ťažko hodnotí, pretože ju napísalo 15 rôznych autorov. V konečnom dôsledku jej dávam 3,5*/5. Niektoré poviedky boli poslabšie a preto som musela trošičku v hodnotení znížiť počet hviezdičiek.

Komentáre