Chlapec (Radoslav Tomáš)

Názov: Chlapec
Autor: Radoslav Tomáš
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov
Rok vydania: 2005
Počet strán: 56
Žáner: básnická zbierka
Cena: 4 €

O čom kniha vlastne je? 

Básnická zbierka Chlapec je prvou zbierkou Radoslava Tomáša, ktorá vyšla v roku 2005. Nájdete v nej motívy mladosti, domova, lásky, či prírody. Básne sú písané vo voľnom verši, bez vyznačenej interpunkcie či veľkých písmen a svojou jednoduchosťou a lyrickosťou oslovili aj "normálnych" čitateľov. Túto knihu napísal Radoslav Tomáš v čase, keď mal 15 až 18 rokov a predstavovala jeho prvé pokusy alebo aj "začiatočnícke básne". Za knihu získal Cenu Ivana Kraska.

Čo si o knihe myslím ja?

Popravde si ešte netrúfam napísať recenziu básnickej zbierky, pretože pre mňa poézia predstavuje časť literatúry, ktorá vie byť veľmi osobná a intímna. Musíte mať na ňu čas a chuť a každému môže povedať niečo iné.

Aj podľa autora samotného (interview) táto zbierka nie je jeho vrcholným dielom, je to však zbierka jeho prvotín, vecí, ktoré prežíval a predstavujú istú nostalgiu. Na niektorých miestach v zbierke som sa zastavila a premýšľala nad spojením slov, ktoré autor položil na papier a ktoré boli originálne, krásne a hlboké. Nechcem písať o tejto zbierke príliš dlho, toto je len môj spôsob, ktorým vám chcem povedať: "aha! aj takáto zbierka poézie existuje!" a nechám vaše čítanie na vás.

Ešte na záver...

...ak teda mám dať knihe hodnotenie v hviezdičkách, boli by to 3,5*/5.
...túto zbierku si môžete prečítať aj v elektronickej verzii tu. Radoslav Tomáš vydal ešte 2 básnické zbierky a tú najnovšiu - Statusové hlásenia - plánujem prečítať v najbližšej dobe.

Kratučké citácie zo zbierky...

"nočná obloha je tvár pehavého anjela..." 
(z básne modlitba)

"vo vysokej tráve 
sa končí zem a začína obloha" 
(z básne leto básnikov)

"leto sa potichučky nadýchne
vzlietne"
(z básne nie som doma)

"aké jednoduché
ten kto zostáva
si Ty"
(z básne chlapec a krajina)

"plačem

z vetra vystrihnem
obyčajnými nožnicami
vreckovku
a utriem si tvár"
(z básne krajina)

Komentáre