Zvieracia farma (George Orwell)

"Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie"

Názov: Animal farm/Farma zvířat (slov. vydanie – Zvieracia farma)
Autor: George Orwell
Vydavateľstvo: Argo (slov. vydanie – Slovart)
Rok vydania: 2008 (slov. vydanie – 2013; 1. vydanie – 1945)
Počet strán: 215 (slovenské vydanie – 101)
Žáner: satirický politický román
Cena: 10 


O knihe:


Farma zvířat je pravděpodobně nejznámější satirická kritika alegorie sovětskho totalitarismu. Vyšla v roce 1945 a zachycuje události ústící a odehrávající se v stalinské éře. Orwell byl Stalinovým kritikem a jednu z hlavních postav svého románu, Napoleona, přímo spojil se sovětským diktátorem.

Zvířata představují v této alegorii bolševické revolucionáře, kteří svrhnou a vyženou lidské majitele farmy. Založí komunu, ve které jsou si nejprve všechna zvířata rovna; brzy však začne mezi zvířecími druhy vznikat nerovnost. Román ukazuje, jak se dá spoločenskou ideologií manipulovat a měnit ji podle záujmů jednotlivce disponujícího mocí.

Čo si o knihe myslím ja?

Kniha Zvieracia farma alegoricky predstavuje Októbrovú revolúciu, ktorá sa odohrala v roku 1917. Boľševici zvrhli cára Nicholasa II a dostali sa k moci. Zvieratá v románe predstavujú hlavné osobnosti vtedajšej doby, ale aj masy občanov.

Pán Jones, majiteľ farmy, ktorého zvieratá vyhnali, predstavuje cára Nicholasa II, ktorý bol počas revolúcie zajatý spolu s rodinou.
Starý Major, prasa, ktoré začalo vzburu proti pánovi Jonesovi, predstavuje spojenie Karola Marxa a Lenina, ktorý podnietil revolúciu.
Napoleon, jedna z hlavných postáv knihy, predstavuje Stalina, ktorý si postupne podmanil ľudí (v príbehu zvieratá) do bodu, kedy ho bez rozmyslu nasledovali.
Prasatá, nasledovníci Napoleona, predstavujú Stalinových nasledovníkov.
Pán Frederick, majiteľ farmy, dočasný spojenec Zvieracej farmy, je zase alegóriou Adolfa Hitlera, ktorý mal s Ruskom pakt, ktorý porušil inváziou.
Kone, predovšetkým Boxer, predstavujú ťažko pracujúci ľud, ktorý túžil po slobode a rovnosti, naivne veril v dobré ciele revolúcie, avšak slobody sa mu dostalo veľmi málo.
Ovce, "hlúpe" bytosti, ktoré situácii nerozumeli a nesledovali toho, kto bol vo vedení.
Osol Benjamín je cynickým a skeptickým stvárnením samotného autora, Georga Orwella.

zdroj
Kniha je nadčasovým stvárnením toho, akú moc môže mať jeden človek. Zvieratá začali revolúciu kvôli vidine slobody, o ktorú postupne prichádzajú akýmsi "vymývaním mozgov".
Po vzbure si určia 7 prikázaní, ktoré má každé zviera svedomito dodržiavať. Ako však plynie čas, prasatá, ktoré sa sami vyvýšili do role vlády, prikázania obmieňajú tak, ako im to vyhovuje. Zvieratá, ktoré si ešte pôvodný zoznam mohli pamätať, sú buď mŕtve, staré alebo nedokážu čítať a tak sa na túto skutočnosť zabúda.
Prasatá si vychovávajú novú, vernú generáciu, ktorá ich nasleduje bez otázok. Myšlienky a názory sú im priamo vkladané do hláv, spomienky sú pozmenené a staré časy zabudnuté. Zvieratá sú opakovane uisťované, že ich "vládca Napoleon" je jediný, komu na nich záleží, že počas jeho vlády sa majú lepšie. Ukazujú im čísla, ktoré majú tieto tvrdenia podporovať, avšak zvieratá im nerozumejú, napriek tomu im však veria.
Prasatá sa v závere stávajú bytosťami, proti ktorým zvieratá bojovali – stávajú sa ľuďmi.
,,Zvieratá vonku hľadeli z prasaťa na človeka, z človeka na prasa a opäť z prasaťa na človeka; nedalo sa však už rozoznať, kto je kto."
Tento román patrí medzi uznávané klasiky právom. Pravdivý, realisticky podaný príbeh, nad významom ktorého sa môžeme zamyslieť. Ako žijeme my? Sme slobodní? Koho myšlienky nosíme v hlave? Sme slepí nasledovníci alebo samostatne premýšľajúce bytosti?

Komentáre