Maj odvahu...│Zamyslenie #3

Nie som veľmi odvážny človek. Nepozerám strašidelné filmy, keď v tme počujem divné zvuky, nejdem zisťovať, čo ich spôsobilo... Čo ale s odvahou a strachom pri vážnych veciach?


Odvaha neznamená nemať strach. Odvaha je ovedomovanie si strachu a robenie vecí napriek nemu. Uveďme si príklad. Vidíš, že niekoho v tvojej triede/... šikanujú. Vieš, že to nie je správne, ale bojíš sa, že prídeš o svoj imidž, reputáciu alebo možno toho, že začnú ubližovať tebe. Alebo si možno kresťan. Chceš hovoriť o Bohu a o svojej viere, ale vieš, že nebudeš vždy prijímaný, možno ťa kamaráti odsúdia a nebudú sa s tebou baviť. Alebo do tretice: možno chceš zapadnúť do partie tak veľmi, že začneš robiť veci, ktoré sa ti nepáčia a staneš sa niekým iným. Čo s tým?

1. Niekedy nie ľahké hovoriť o svojej viere. Často tomu nasleduje vysmievanie sa, odsudzovanie, hlúpe poznámky a podobné. Nezabúdaj, že Boh si vyberal aj slabých, často zbabelých ľudí, aby robili veľké veci. Sami by to nezvládli, mali však Boha, ktorý stál pri nich. Ak veríš tomu, čo hovoríš, neprestávaj. Modli sa. Buď vytrvalý. 

"Buď silný a odvážny, nestrachuj sa a nezúfaj! Lebo Hospodin, tvoj Boh, bude s tebou, kamkoľvek pôjdeš." Kniha Józuova 1:9

"Pane, a teraz sa vyhrážajú aj nám. Prosíme, daj nám, svojim služobníkom, odvahu, aby sme tvoje slovo hovorili smelo a bez zábran." Skutky apoštolov 4:29

"Tu na svete budete mať mnoho trápenia a ťažkostí. Ale nestrácajte odvahu. Ja som zvíťazil nad svetom." Evanjelium podľa Jána 16:33

2. Faktom je, že v dnešnej dobe dochádza čoraz častejšie k depresiám, sebapoškodzovaniu či až k samovraždám medzi mladými ľuďmi. Niekedy je to práve kvôli neprijatiu, kvôli tomu, že sa ich nikto nezastal, nikto sa o nich nezaujímal. Možno je v tvojom okolí niekto, kto sa k týmto hraniciam priblížil a nikto si to nevšimne, kým nie je príliš neskoro. Zaujímaj sa o ľudí okolo teba. Zastaň sa slabých. Povzbuď smutných. 

3. Mať kamarátov je dôležité. Čo ak ťa však nútia robiť veci, ktoré robiť nechceš? Možno túžiš zapadnúť tak veľmi, že sa meníš povahovo, preberáš ich ciele za svoje, možno vravíš, že máš rád rovnakú hudbu/filmy/knihy/... ako oni. Neboj sa byť jedinečný. Nemusíš ísť cez "kopirák". Hľadaj kto si a buď človekom, akým chceš byť.

Dnes ťa chcem povzbudiť k tomu, aby si bol(a) odvážny(a). V čom? 
  1. Hovor o svojej viere. Modli sa. Keď veríš, že je to pravda, neboj sa o tom hovoriť ostatným.
  2. Bojuj za to, čo je správne. Nikdy nevieš, komu to môže zlepšiť deň/život.
  3. Buď sám sebou. Buď originálny. Neboj sa byť iný. 
photo credit: vlastný archív

Komentáre