S láskou, Rosie (Cecelia Ahern)

zdroj
Názov: S láskou, Rosie (originál – Love, Rosie/Where rainbows end)
Autor: Cecelia Ahern
Vydavateľstvo: Slovart (anglický originál – HarperCollins Publishers)
Rok vydania: 2014 (anglický originál – 2004)
Počet strán: 406 (anglický originál 585 s.)
Žáner: Súčasná fikcia
Cena: 9-12 

O čom kniha vlastne je?
Kniha sleduje život dvoch najlepších kamarátov Alexa a Rosie. Stretli sa keď mali 5 rokov, vyrastali spolu, sedeli spolu v lavici, prežívali prvé lásky. Jedného dňa sa Alex presťahoval do Ameriky kvôli otcovej práci a keď sa mal o rok vrátiť na maturitný ples, jeho lietadlo neletelo. Rosie si našla iného partnera (ktorého obaja neznášali)...a otehotnela. Jej sny o vysokej škole v Bostone s Alexom sa tak zrútili v momente, kedy jedno lietadlo nevzlietlo a jedno dievča vypilo viac alkoholu, než plánovalo.

Rosie dospieva a stará sa o malú dcérku Katie, snaží sa nájsť si prácu, neskôr udržať si manžela. Žije s rodičmi, stretáva kamarátku Ruby a pretĺka sa životom, ako môže. Jej snom je študovať hotelový manažment a jedného dňa viesť vlastný hotel.

Alex sa stáva doktorom, prežíva dva neúspešné vzťahy, stará sa o synov...a obaja túžia po tom druhom. Avšak séria nepochopení, ukrytých listov a iných nešťastí sprevádza Alexa a Rosie až do konca knihy, kedy ako 50 roční zisťujú, čo od života naozaj chcú.

Je veľmi ťažké zhrnúť knihu do niekoľkých riadkov. Toto je len malá ukážka toho, ako veľa táto kniha zachytáva.

Prečo som si knihu vybrala?
Toto je už druhá kniha Cecelie Ahern, ku ktorej som sa dostala. Taktiež je to už druhá kniha, ktorá sa dočkala sfilmovania, no teraz som chcela príbeh prežiť najprv cez stránky knihy.

obálka z roku 2004 (zdroj)
Čo sa mi na knihe páčilo?
  • spôsob podania príbehu je iný, než na aký som zvyknutá. Celá kniha je zachytená cez listy, emaily, pohľadnice a iné typy písomných (a najčastejšie elektronických) správ, ktoré si Rosie celé roky tlačila a uschovávala. Celý jej život zachytený na papieri. Väčšina konverzácií je medzi Rosie a Alexom, ale nájdu sa aj správy od Rosiných rodičov, Katie, Ruby a ďalších...
  • hlavné postavy, ktoré čitateľov miestami iritujú tým, ako nedokážu vyjadriť to, čo k tomu druhému cítia. Ale povedzme si pravdu. Nie je to tak aj v našich životoch? Koľkokrát sa stáva to, že k sebe dvaja ľudia niečo cítia, boja sa však reakcie toho druhého a toho, že prídu o to, čo medzi sebou majú? Rosie musela dospieť rýchlejšie než ľudia okolo nej. Kým ostatní chodili na párty a žili študentským životom, ona vymieňala plienky, žila u rodičov a nedokázala si nájsť prácu. Avšak počas nasledujúcich rokov sa z Rosie stala ako-tak samostatná žena, ktorá sa dokázala postaviť na vlastné nohy a byť príkladom svojej dcére. Alex, ktorý mohol byť odvážnejší (čo si aj sám priznal), ktorý hľadal lásku na iných miestach, avšak nikdy mu to nevyšlo. Bol dobrým priateľom, vždy ochotným pomôcť a v konečnom dôsledku niekým, kto sa o Rosie staral, aj keď o tom ani sama nevedela.
  • vedľajšie postavy! Nesmiem zabudnúť ani na Katie, rodičov Rosie (Alice a Dennisa), Ruby, Briana, Grega, Sally a Bethany. Táto zmes pozitívnych a negatívnych postáv doplnila príbeh dokonale. Môžeme vidieť rast Katie od jej narodenia až po 30. narodeniny, jej vzťah s matkou, otcom, nevlastným otcom, Alexom a najlepším kamarátom Tobym. Brian a Greg ako dve mužské postavy v živote Rosie a Katie nepredstavujú idálnych mužov (i keď Brian sa po rokoch vracia ako schopnejší a vyspelejší muž). Sally a Bethany ako postavy Alexovho života spĺňajú podobnú funkciu. Stávajú sa dočasným Alexovým šťastím. Ruby patrila medzi moje obľúbené postavy! Bola vtipná, ale realistická. Milujúca, ale aj sarkastická. Celkovo veľmi dobre vykreslená postava.
  • záver, ktorý nechcem úplne prezradiť, i keď som ho už jemne načrtla. Tak, ako aj snáď každá ženská duša, som dúfala v "happy ending". Ale ten niekedy príde až po 45 rokoch, ktoré neboli vždy šťastné. 
  • dĺžka príbehu bola podľa môjho názoru primeraná. Čakali ste krátku knihu o 45 rokoch života?! Príbeh je miestami zrýchlený, načrtnutý len pohľadnicami s blahoželaním, či vianočnými a novoročnými pozdravmi. Kniha sa číta ľahko a rýchlo. 

Čo sa mi na knihe nepáčilo?

Hmmm...prekvapivo mi nič nenapadá. Odhliadnúc od momentov "aaa, povedz jej/mu to konečne!" som nemala s knihou/príbehom problém. Pripomínal mi skutočný život, ktorý nie je jednoduchý, plány sa menia a nie vždy všetko vychádza podľa našich predstáv. Alex a Rosie mali dobré aj zlé chvíľky. Prežili si veselé aj smutné momenty, ale nakoniec vždy stáli pri sebe. Cecelia Ahern sa znova ukázala ako spisovateľka, ktorá dokáže príbeh napísať realisticky, ale tak, aby si (najmä) ženy povedali na záver: "oooo :)" (viete, čo tým myslím!)

A čo film?

filmová obálka (zdroj)
Film som si pozrela (doslova) 5 minút po prečítaní knihy. V hlavných úlohách vystupuje Lily Collins a Sam Claflin (obaja patria medzi mojich obľúbených hercov). Tak, ako sa dalo očakávať, príbeh je pozmenený a skrátený. Ale myslím, že bude patriť medzi filmy, ktoré si pozriem, ak budem mať náladu na romantický film s pointou ;)

Túto knihu som zaradila do mojej 2015 Reading Challenge pod kategóriu Kniha, podľa ktorej bol natočený film.

Komentáre

Zverejnenie komentára