Drak sa vracia (Dobroslav Chrobák)

zdroj
"Vrátil sa ti... (urobil dlhú pomlčku, akoby mu hrdlo zovrel kŕč)...vrátil sa Drak."
Názov: Drak sa vracia
Autor: Dobroslav Chrobák
Vydavateľstvo: vydavateľstvo Ikar
Rok vydania: 2013 (originál – 1943)
Počet strán: 128
Žáner: románová novela
Cena: 6-9 

Asi každý sa o tejto knihe učil na strednej škole. Avšak kto ju aj naozaj čítal? Ja som sa k nej konečne dostala až vrámci štúdia na vysokej škole. Prečítala som ju na jedno posedenie a rozmýšľala som o nej ešte nejaký čas. Pýtaš sa prečo?


O čom kniha je? 


Drak sa vracia je naturisticko-psychologická románová novela od Dobroslava Chrobáka. Rozpráva príbeh Martina Lepiša, ktorého si ako malého zobral do opatery starý hrnčiar. Martin sa zamiluje do Evy Jariabkovej, avšak musí odísť, pretože ho dedinčania vyháňajú. Myslia si, že môže za všetky zlé veci, ktoré sa im dejú (neúrodnosť, smrť, suchotu – preto ho nazývajú Drakom). Po rokoch sa Martin vracia, Eva je vydatá za Šimona a opäť nastávajú v dedine problémy. Stádo uviazlo v doline, pretože všade naokolo horia lesy. Martin navrhne novú cestu a tak sa aj so Šimonom, ktorý ma na neho dohliadať, vydajú po stádo. Šimon Draka/Martina spoznáva, miestami ho až obdivuje, avšak po nedorozumení sa vracia domov skôr a vykoná skutok, za ktorý sa neskôr hanbí.
zdroj

Táto novela obsahuje prvky rozprávky, ktoré sú viditeľné už aj v názve diela: DRAK sa vracia. Medzi ďalšie významné znaky patrí úloha, ktorú musí hlavný hrdina splniť, záver diela a vyskytujúce sa mystické bytosti/javy. Mohli by sme sem zaradiť aj Evu, ktorá tento príbeh rozpráva svojim vnúčatám. 
"-Potom? Potom už nebolo nič. Mali sa radi a žili spolu šťastne, kým nepomreli... Spi syn môj."
Hlavnými postavami sa stáva Martin a Šimon: obaja túžia po prijatí (Martin dedinou, Šimon Evou) a sú pod nátlakom dediny (Martin – čo sa stane po jeho príchode, ako sa bude správať a Šimon – každý vie, že jeho žena bola do Martina zamilovaná a preto čakajú, čo s ním spraví)
"Krčma sa po Drakovej návšteve celkom naplnila a každý nový príchodzí nesie pred sebou zvesť o jeho návrate ako lampáš, ktorým si svieti na cestu. Každý sa však zháčil, keď zbadá Šimona, a každý zavesí nevypovedané posolstvo na hradu v povale rovno nad Šimonovu hlavu."
V istom zmysle v niektorých častiach predstavujú dobro a zlo. Drak je šikovný, vyrovnaný (čo je v kontraste s jeho prezývkou Drak, ktorá sa spája s ohňom, výbušnosťou a skazou), miluje prírodu (naturistická časť). Šimon je zástupcom dediny, nenávidí Draka, je stratený a cudzí prírode.

Čo si o knihe myslím ja? 

Kniha sa číta ľahko a rýchlo. Zaradila by som ju medzi "rozprávky pre dospelých", keďže stále obsahuje prvky rozprávky, ktoré v nás prebúdzajú deti, avšak príbeh je vážnejší, realistickejší a dá sa ho ľahšie previesť do bežného života. Martin bol dedinou odsúdený neprávom. Bol iný a preto ho považovali za zlého.

Ako my reagujeme na ľudí, ktorí sú iní? Odsudzujeme ich alebo sa ich snažíme najprv spoznať? Toto dielo je aj po viac než 70 rokoch aktuálne a dokáže čitateľa osloviť. Ak rozmýšľate nad čítaním slovenskej literatúry, určite túto knihu zaraďte do zoznamu.

Komentáre