Jedenáct (Mark Watson)

Názov: Jedenáct (originál – Eleven)
Podtitul: Jeden okamžik, jedenáct životů, bezpočet následků 
Autor: Mark Watson
Vydavateľstvo: Knižní klub (anglický originál – Simon Schuster UK Ltd)
Rok vydania: 2012 (anglický originál – 2010)
Počet strán: 280 (anglický originál  388 s.)
Žáner: Súčasná fikcia
Cena: 11 
Anotácia:
Xavier Ireland utíká před minulostí a snaží se nezasahovat nikomu do života. Skrývá se za svou prací nočního rozhlasového moderátora, při níž ovšem paradoxně radí nespavcům, co si mají počít se svými problémy, a urputně se vyhýbá svým sousedům i nový m vztahům. Přesto jeho čin, nebo spíš to, co neudělá, spustí řetězec událostí, které ovlivní životy jedenácti lidí. Navíc mu do jeho staromládeneckého bytu vpadne Pippa a obrátí všechno kolem doslova vzhůru nohama.


Prečo som si knihu vybrala?

Zaujala ma anotácia. Mám rada príbehy typu: čo ak? ... A na tom je táto kniha založená. Ak by Xavier jedno ráno pomohol malému chlapcovi, ktorého mlátili väčší chlapci, potom by bolo všetko inak...Možno.

Čo sa mi na knihe páčilo?
Rozprávač  – v priebehu knihy rozprávač zopárkrát zasiahne a doplní informáciu.
"Dole v bytě se Jamie ve spánku vrtí a vydáva jakýsi jednoslabičný polokřik, jako když si tenor cvičí hlas, ale potom zřejmě opět usíná. Právě v tento den za třiadvacet let předloží svůj návrh na doktorskou dizertaci vedoucí k vědecké práci, která dosáhne menšího průlomu v boji proti dvěma typům rakoviny."
zdroj
Hlavná postava – i keď je postáv v knihe 11, hlavnou je Chris Cotswold, ktorý sa po príchode do Anglicka premenoval na Xaviera Irelanda (inicálky X.I. = 11 :) ,čo je jeho obľúbené číslo a číslo jeho domu). Pracuje v nočnej relácii rádia, kde dáva rady poslucháčom:
"Pak dodal: "Můj táta říkal: ,Pamatuj si, kamaráde, na tomhle světe nikdo pořádne neví, co dělá. A každému to nějak pochází." "
Jeho príbeh a to, prečo odišiel z Austrálie sa v plnom rozsahu dozvedáme až na konci knihy. Vtedy čitateľ konečne pochopí, prečo Xavier nedokáže a nechce zasahovať ľuďom do životov, i keď sa toho nedokázal vzdať 100 percentne (práca v rádiu). Jeho príbeh sa skladá z prítomnosti – práce v rádiu, jeho vzťahov s kolegom Murrayom a upratovačkou Pippou, ale aj z jeho minulosti, jeho vzťahov s bývalými kamarátmi Becou, Russelom a Matildou.

Príbehy prebiehajú súčasne, takže niekedy je zložitejšie sledovať dej, ak sa ale zo začiatku naučíte mená postáv a teda, kto je kto, nemal by to byť veľký problém. Mne sa práve táto časť páčila, pretože fungovala ako skutočný život. Všetky životy plynú súčasne a navzájom sa ovplyvňujú.
"V pronajaté garsonce v Tottenhamu sedí italský barman Alessandro Romano, který se vrátil z práce ve dvě ráno a je zdrcený, protože dostal kopačky od své milenky Edith Thorneové, protože si musela zachránit manželství, protože byla odhalená novinářkou Stacey Collinsovou, protože její kamarádka Maggie ztratila víru ve svou práci a rozhodla se vyzradit špínu na své klienty, protože ji vytočil realitní makléř Roger, protože nešťastnou náhodou dostal textovku od svého kolegy Ollieho, který používal neznámy mobil, protože mu jeho BlackBerry ukradl tlustý kluk Julius, protože ten potřeboval peníze na členský poplatek v posilovně, protože mu dal padáka ješitný majitel restaurace Andrew Ryan, který přehnaně reagoval na velmi kritickou recenzi, jejíž autorkou byla Jaqueline Carstairsová, která byla v mizerné náladě, protože jejího syna Frankieho zmlátili, protože Xavier v tom surovcům nezabránil."
Záver je pomerne prekvapivý a necháva priestor pre čitateľa a jeho kreativitu. Čo sa bude diať ďalej?

obálka z roku 2011 (zdroj)
Čo sa mi na knihe napáčilo?
V knihe sa našlo zopár pasáží, ktoré mi až tak nesedeli, ale nejak veľmi mi pohľad na knihu nezmenili a dali sa prehliadnuť.

V konečnom dôsledku je táto kniha naozaj zaujímavá a odlišná od kníh, ktoré zvyknem čítať. Môžem povedať, že je iná a to sa mi na nej páči.

Zaradila som ju do mojej 2015 Reading Challenge pod kategóriu Kniha s číslom v názve.

Komentáre