Muž s protézou (Ján Hrušovský)

zdroj
Názov: Muž s protézou (Prípad poručíka Seeborna)
Autor: Ján Hrušovský
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovatel̕ov
Rok vydania: 2000 (1. vydanie 1925)
Počet strán: 86
Žáner: román
Dostupnosť: dielo vyšlo aj vo Výbere I. vo vydavateľstve Tatran v roku 2004

Začal sa nový semester, čo pre mňa znamená ďalšie diela slovenskej literatúry. Tento týždeň medzi ne patrilo aj dielo Muž s protézou od Jána Hrušovského. Toto dielo zaraďujeme do literatúry medzivojnovej, v ktorej je tematika vojny a jej dôsledkov častým motívom. 

Dielo začína koncom. Dostávame sa k zápiskom poručníka, ktorý padol vo vojne... Hlavou postavou diela je poručník Maximilián von und zu Seeborn, ktorý sa z jednej bitky vrátil a čaká na povolanie do ďalšej. Táto postava je natoľko poznačená vojnou, že sa rozhodne zmeniť na človeka, ktorý nič necíti. Možno aby zabudol na smrť spolubojovníkov, možno aby nemyslel na tú svoju. Zaumieni si, že namiesto srdca má v tele protézu, kus kovu, vďaka ktorému môže byť od citov úplne oddelený. 

Avšak toto rozhodnutie, táto protéza, má dvojaký účinok. Ak človek necíti zlé, necíti ani to dobré. Stáva sa z neho bezcitný, krutý a neľútostný človek, ktorý sa vyžíva v bolesti kedysi milovaných. Cieľom jeho (v istom slova zmysle) pomsty, je jeho láska Mína, ktorú vníma ako dokonalú, čistú bytosť, ktorú chce zničiť a vyžívať sa v jej utrpení. Týmto spôsobom chce dosiahnuť priblíženie sa k jeho idolu - Pečorinovi. Mína, ktorá Maxovi slepo uverí, sa k nemu vráti, avšak nakoniec odvrhnutie nezvláda. Jej smrť je pre neho triumfom, tak ako aj smrť Míninho bývalého snúbenca. Absurdnosť smrti mladého advokáta je pre poručníka zábavnou. Svoje činy si sám ospravedlňuje jednoducho - protézou.

V jednej chvíli sa hlavnej postave zdá sen, v ktorom sa stretáva so svojím idolom. Na jeho veľké prekvapenie zisťuje, že Pečorin nemá protézu, ako si myslel, ale bijúce, krvácajúce srdce. A v tom spočíva jeho tragickosť. V bolesti, ktorú musí prežívať.

Čo ja na to? 

Ďalšia z kníh na zamyslenie. Pri čítaní niektorých diel je výhodou vyhľadanie si informácií o konkrétnej knihe, období či autorovi. Muž s protézou je jedna z takýchto kníh. Ak človek nevie, v akom období bola napísaná a čo všetko vplývalo na autora, môže sa miestami zdať prehnane krutou (a to najmä v charaktere hlavnej postavy). V Mužovi s protézou som našla veľa myšlienok, nad ktorými som mohla premýšľať a hľadať poučenie pre môj vlastný život. 

Srdce robí človeka. Robí z neho ľudskú bytosť. Núti ho cítiť to zlé, ale aj to dobré. A to ho robí človekom. Zraniteľným, ale zároveň silným. Živým.

"So všemožnou bdelosťou chráň si srdce, lebo z neho pramení život." 
Príslovia 4:23

Komentáre