You´re The One That I Want (Giovanna Fletcher)

“There's only so long you can live in a fantasy world before the reality comes along to sharply put you back in your place.” 

Názov: You´re The One That I Want
Autor: Giovanna Fletcher
Vydavateľstvo: Penguin
Rok vydania:  2014
Počet strán: 372
Žáner: chick-lit román 
Cena: 9 

O knihe:

Maddy, oblečená v bielom, stojí v zadnej časti kostola. Na konci uličky stojí Rob – muž, ktorého si plánuje zobrať. Vedľa Roba stojí Ben – svedok a najlepší priateľ, akého môžu dvaja ľudia mať. A to je ten problém. Pretože ak by na konci nestál Rob, mohol tam stáť aj Ben. Ten, ktorý si všetky pocity nechával iba pre seba, no ak by sa otočil a povedal Maddy, že robí veľkú chybu, počúvla by? A mal by pravdu?

Čo si o knihe myslím ja?

Myslím, že aj z názvu samotného (Ty si ten, ktorého chcem, alebo aj svetoznáma pieseň z Pomády) je jasné, pre akú kategóriu čitateľov táto kniha primárne je. Ak ste sa ešte nestretli so žánrom Chick lit alebo chick literatúrou, tak mi dovoľte v krátkosti vysvetliť, o čo v nej ide: v centre knihy je hrdinka (najčastejšie slobodná beloška, heterosexuálka, Britka alebo Američanka, ktorá je niekde medzi 20-30 rokmi a žije v svetovej metropole), ktorá prežíva rôzne problémy modernej ženy – romantické vzťahy, priateľstvá či pracovné zaradenia, a to všetko v humornej a odľahčenej podobe. Po tejto poučke (vo viac-menej laickej podobe) vám môže byť jasné, že je to skôr kniha na rýchle a ľahké čítanie, vhodná na pláž alebo na oddych pri kávičke. Viem, že to zneje až takmer zosmiešňujúco, ja však raz za čas po takejto knihe siahnem rada. A veľká časť tejto literatúry prejde aj do filmovej podoby (chick flick), ktorú si pozriete, ak nechcete príliš veľa premýšľať.
"Choose your love story and stick to it"
A teraz o knihe. Román začína svadbou Maddy a Roba, ktorá je prerušená v momente, keď sa nevesta približuje k svojmu budúcemu ženíchovi. Čitateľ sa zrazu dostane na úplný začiatok príbehu – do doby, keď mali všetci 9 rokov a malá Maddy po prisťahovaní do nového mesta získala nových priateľov v Robovi a Benovi. Postupne sa cez perspektívu Maddy a Bena dozvedáme priebeh ich priateľstva a to, čo sa stane, ak sa jeden z priateľov stáva "tretím kolesom".
"Because school, no matter how insignificant and annoying it may seem as we get older and can't wait to get away, sets us on our life's path. It's plants ideas for us to thrive upon, teaches us where we want to go and who we want to be - feeding us the notion that our dreams are limitless, that we can do anything if we believe in it enough and truly set our minds to it. But, best of all, it encourages us to seek friendships of others, to learn to lean on them for support and to console them in return. After all, it's the people you meet along the way who really make a lasting impression and who will, if your lucky, stick with you for the rest of your life."
Myslím, že to, čo bolo na tejto knihe zaujímavé, bolo to, ako sa autorka postavila k problematike "lásky k dvom ľuďom", inak povedané, k problematike milostného trojuholníka, k tomu, ako sa rozhodnúť a či je to vôbec možné. Celý dej by bolo ťažké vysvetliť, pretože bol veľakrát prepletený a popletený, ale v skutočnom svete to tak asi je. Je teda možné milovať dvoch ľudí naraz? Ako sa vtedy rozhodnúť? Existuje dobré a zlé rozhodnutie? Ak ste niekedy nad touto tematikou premýšľali, Giovanna prináša jedno z možných riešení.
"If I had met her earlier in life I've no doubt that I'd have made a complete mess of the whole thing. I wouldn't have been ready to receive her love or to give the love I'd spent year accumulating."
Jedinou vecou, ktorá bola u mňa na pomedzí toho, čo mi trochu (dosť) vadilo (alebo, ak by to tam nebolo, vôbec by mi to nechýbalo) – zbytočné opisy sexuálnych scén. Neboli potrebné, objavili sa nečakane a úplne som neporozumela ich dôležitosti. Ale inak, z časti realistický, z časti prehnaný príbeh, ktorý však ľahko vtiahne do deja a dovolí vám upustiť uzdu fantázii a tomu, ako sa to všetko skončí (i keď vám to môže dôjsť cez príhovory tretej osoby, ktoré sa raz za čas medzi kapitolami objavia).

Moje hodnotenie...

...tomuto románu som dala 3,75/5*. Z dvoch kníh, ktoré som od Giovanny čítala, ma trochu viac zaujala prvotina Billy and Me, ale táto predstavuje úplne iný pohľad na romantický príbeh a to taký, ktorý môže byť niektorým čitateľkám celkom známy.

Komentáre