Márnotratný Boh (Timothy Keller)

"Ježiš hovorí, že rovnako ako bezbožníci aj pobožní ľudia sú stratení, obidve životné cesty končia v slepej uličke a že každá ľudská myšlienka o tom, ako sa priblížiť k Bohu, je nesprávna."

Názov: Márnotratný Boh: Znovuobjavovanie podstaty kresťanskej viery
Autor: Timothy Keller
Vydavateľstvo: Slovenské evanjelizačné stredisko (orig. vydanie – Pinguin Group (USA) Inc.)
Rok vydania:  2011 (orig. vydanie – 2008)
Počet strán: 122
Žáner: kresťanská literatúra
Cena: 6 

O knihe:

V knihe Márnotratný Boh: Znovuobjavovanie podstaty kresťanskej viery cez jedno z najznámejších kresťanských podobenstiev odkrýva neočakávané posolstvo nádeje a vykúpenia. Svojím typicky intelektuálnym prístupom k chápaniu kresťanstva T. Keller odhaľuje najpodstatnejšie Ježišovo posolstvo, ktoré je ukryté v najznámejšom podobenstve. V tomto podobenstve Pán Ježiš odhaľuje Božiu márnotratnú milosť, ktorú má pre bezbožníkov, ale aj pre moralistov. Táto kniha vyzve oddaných veriacich ako aj skeptikov, aby sa pozreli na kresťanstvo úplne novým spôsobom.

Čo si o knihe myslím ja?

Nezvyknem čítať veľa kresťanskej literatúry, pretože som zástancom toho, že nie je správne, ak sa z nás stanú čitatelia dobrej kresťanskej literatúry, no nie čitatelia zdroja (Biblie). Ale raz za čas je fajn siahnuť po myšlienkach niekoho iného, niekoho, kto (verím, že pod vedením Ducha Svätého) prišiel na niečo, čo môže meniť nesprávne chápanie kresťanstva. Táto kniha patrila k tým, ktoré boli na mojom zozname na čítanie už dlho, a počula som o nej mnoho dobrého, a tak jedného dňa, keď ju mamka priniesla domov, zbalila som ju do tašky na cestu do Prešova a začala čítať.
"Starší syn nestráca otcovu lásku kvôli svojej dobrote, ale práve kvôli nej. To nie jeho hriechy postavili múr medzi ním a otcom, ale jeho pýcha na vlastné morálne výkony. Nie jeho previnenia mu bránia zúčastniť sa otcovej hostiny, ale jeho vlastná spravodlivosť." (s. 30)
Kniha sa zameriava na jediné podobenstvo z evanjelií, a to na podobenstvo o márnotratnom synovi. Príbeh mnohokrát vysvetľovaný, používaný na jednoduché zobrazenie evanjelia, no často ukazovaný len zo strany jedného zo synov (a najčastejšie len toho mladšieho). Nielenže sa Timothy Keller pozerá na príbeh zo strany oboch synov, no vysvetľuje aj podstatu tretej, najdôležitejšej postavy, otca. Rozoberá slová ako hriech, syn, stratený, nádej či hostina. Nepozerá sa na nich len v príbehu, no aj v kontexte ďalších kníh Biblie a iných príbehov. Nevytŕha ich z kontextu, práve naopak, zasadzuje ich doň.
"Srdcia oboch bratov boli rovnaké. Obaja synovia neznášali otcovu autoritu a hľadali spôsob, ako sa z nej vymaniť. Obaja sa chceli dostať do pozície, z ktorej by mohli vravieť otcovi, čo má robiť. Inými slovami, každý z nich sa búril – ale jeden to robil tak, že bol veľmi zlý a druhý, že bol extrémne dobrý. Obaja sa odcudzili otcovmu srdcu; obaja boli stratení synovia." (s. 31)
Kniha Márnotratný Boh: Znovuobjavovanie podstaty kresťanskej viery je najmä pre ľudí, ktorí potrebujú niečo, čo by ich opäť zasadilo do centra kresťanstva. Môžu to byť ľudia, ktorí začali pochybovať, ktorí nerozumejú podstate cirkvi, spasenia či potreby pokory a bázne. Ťažké slová, z ktorých sa pomaly stávajú prázdne časti biblického slovníka. A myslím, že sa v nej mnohí nájdu. Pointou celej knihy je totiž to, že často sa na Boha a spôsob, akým môže byť človek zachránený, pozeráme úplne zle. Keď totiž dáme do stredu seba – môže ísť o názor, že ja nemusím dodržiavať žiadne pravidlá, no aj ten, že ich musím dodržiavať všetky – minieme sa celému cieľu, celému plánu, ktorý tu bol od počiatku.
"Treba sa ale zamerať na to, ako vážne Boh berie hriech a že nás z neho mohol zachrániť za cenu, ktorá bola pre Neho nekonečne veľká. Pochopenie toho musí do hĺbky zmeniť náš život a aj ho meniť bude." (s. 104-105)
Budem potrebovať ešte čas na spracovanie všetkého, čo som prečítala. Pravdepodobne si to budem musieť prečítať niekoľkokrát a urobiť si množstvo poznámok. No čo sa mi na tejto knihe páčilo najviac, je to, že nehovorí veľa o tom, čo robiť a nerobiť, nedáva presný postup v tom, ako by mal správny kresťan žiť. Obracia nás zrak na miesto, ktoré sme predtým prehliadali a ukazuje veci, ktoré si často nechceme priznať. Je však načase uvedomiť si, v čom je problém. Pretože ním nie je Boh, ale ľudia. Mladší aj starší bratia, ktorí sa minuli skutočnému hrdinovi celého príbehu.

Moje hodnotenie...

...5/5*. Rada odporučím túto knihu ľuďom, ktorí sa potrebujú znovu vrátiť domov, k podstate a skutočnému centru kresťanstva. Tým, ktorí príliš padli do pointy "náboženstva", ale aj tým, ktorí chcú rebelovať proti všetkému a všetkým. Tým, ktorí sú stratení a možno o tom ani nevedia.

Komentáre