Rieky Londýna (Ben Aaronovitch)

Názov: Rivers of London
Autor: Ben Aaronovitch
Séria: Peter Grant #1
Vydavateľstvo: Gollancz
Rok vydania: 2011
Počet strán: 392
Žáner: fantasy román
Cena: od 10 € 

O knihe:


Peter Grant bol obyčajným policajtom pracujúcim pre Metropolitnú políciu v Londýne. Ale jednej noci, pri vyšetrovaní vraždy, sa pokúsil získať výpoveď od muža, ktorý bol mŕtvy, ale zato veľmi výrečný, čo zaujalo vrchného inšpektora Nightingalea, posledného čarodejníka Anglicka. 

A tak sa Peter Grant stáva prvým anglickým čarodejníckym učňom po viac než 50 rokoch, a aby toho nebolo málo, dostáva za úlohu riešenie dvoch veľkých prípadov: v jednom musí zistiť, kto je ten duch, ktorý unáša Londýnčanov a mení ich na pomstychtivých vrahov a v druhom musí uzmieriť znepriatelených bohov rieky Temže.

Čo si o knihe myslím ja?

Rieky Londýna, ešte stále nepreložené do slovenčiny (ale dostupné v češtine), sú detektívnou verziou Harryho Pottera pre dospelých. A nevravím to len preto, lebo sa v knihe Harry niekoľkokrát spomína. Táto kniha spája trochu nechutného vraha, každou stranou viac čarov a mnoho sarkazmu. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by si túto knihu mal prečítať milovník modernej literatúry:
""So magic is real," I said. "Which makes you a... what?" "A wizard." "Like Harry Potter?" Nightingale sighed. "No," he said. "Not like Harry Potter." "In what way?" " I´m not a fictional character," said Nightingale."
1. Rieky Londýna sú prepracované. Hovorím o veľkej znalosti mesta, ulíc, riek, miest a všetkého možného. Taktiež, aj napriek zdvojenému deju (2 prípady), autor nestráca plynulé prechody medzi jednotlivými pasážami. A aby toho nebolo málo, názov skrýva omnoho viac, než sa na prvý pohľad zdá.
"I gave the prescribed Metropolitan Police "first greeting". "Oi!" I said "What do you think you´re doing?"
2. Rieky Londýna sú vtipné a sarkastické. Hlavný hrdina Peter nie je len taký obyčajný policajt. Dokonca ani obyčajný čarodejník (alebo učeň). Sem-tam utrúsi poznámku, hodí narážku (a urážku) alebo komentár, ktorý vás rozosmeje, či chcete alebo nie. A nie je jedinou postavou, ktorej reakcie stoja za spomenutie. Lesley, Petrova kolegyňa, je kapitola sama o sebe.
""Conflict resolution," said Nightingale. "Is this what they teach at Hendon these days?" "Yes, sir," I said. "But don´t worry, they also teach us how to beat people with phone books and the ten best ways to plant evidence." "
3. Rieky Londýna nie sú klišé. Možno to súvisí aj s predchádzajúcim bodom, ale postavy si nenechajú diktovať "správne" repliky. Pravdepodobne nezareagujú tak, ako by ste čakali. Nečakajte prvoplánové akcie a reakcie.
"Questions would be asked. Answers would be ignored."
4. Rieky Londýna sa nikdy nezastavia. Čo občas robí čitateľovi problém, pretože neustále kmitanie medzi dvoma prípadmi, ulicami, postavami a všetkým možným môžu byť mätúce. Ale rozhodne sa pri tom nebude nudiť.
"Being a seasoned Londoner, Martin gave the body the "London once-over" - a quick glance to determine whether this was a drunk, a crazy or a human being in distress. The fact that it was entirely possible for someone to be all three simultaneously is why good-Samaritanism in London is considered an extreme sport - like BASE jumping or crocodile wrestling."
Silná prvá časť série, ktorá predstavuje svoje postavy dostatočne, ale nie príliš, aby mali priestor pre ďalší rast, a ktorá sa odlišuje od kníh v rovnakom žánri. Nebola dokonalá, a ani to nebola najlepšia kniha, akú som v poslednej dobe čítala, ale rozhodne vytŕča z radu "typických" románov. Je unikátna v spleti stoviek kníh podobného rázu a rozhodne siahnem aj po pokračovaní.

Moje hodnotenie...

...aj napriek môjmu hodnoteniu 3,5/5* si myslím, že má táto séria potenciál, ktorý, dúfam, autor dobre využije. Neobyčajná kniha o obyčajnom policajtovi, ktorý zažíva neskutočné udalosti v skutočnom svete si určite zaslúži pozornosť.

Komentáre