Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa (Sir Arthur Conan Doyle)

Názov: Dobrudružství Sherlocka Holmese (orig. vydanie – The Adventures of Sherlock Holmes)
Séria: Príbehy Sherlocka Holmesa 
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Vydavateľstvo: Garamond
Rok vydania: 2016 (orig. vydanie – 1892)
Počet strán: 300
Žáner: zbierka poviedok
Cena: od 10 

O knihe:

Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa sú zbierkou 12 poviedok, ktoré zachytávajú svetoznámeho detektíva a jeho verného priateľa pri riešení ich najznámejších prípadov. Ak napriek veľkému časovému rozpätiu, v ktorom poviedky vznikali, pôsobia príbehy vyrovnane a čitateľa veľmi ľahko vtiahnu do dôb viktoriánskeho Londýna a starých čias.


Čo si o knihe myslím ja?

Zbierky poviedok patria už dlhšiu dobu medzi moje obľúbené čítanie. Sú dynamické, nepotrebujú prehnane zdĺhavé opisy a možno ich čítať aj v rozličných časových rozpätiach. A keďže túto nedeľu vyšiel posledný diel Sherlocka, hodí sa napísať zopár slov o dobrodružstvách tohto milovaného detektíva. 12 poviedok, z ktorých som poznala len veľmi malé množstvo, ukázalo túto postavu v jej lepších aj horších chvíľkach. Nevyhnete sa pripomienkam k jeho drogovej závislosti, ale ani jeho neporovnateľným schopnostiam, vďaka ktorým vyrieši (takmer) každý prípad.
"Holmes přecházel rychle a dychtivě po pokoji, s hlavou skloněnou na prsa a s rukama sepjatýma za zády, a já, protože jsem znal každé hnutí jeho mysli a každou jeho zvyklost, vyčetl z jeho chování a rozpoložení vše. Sherlock Holmes opět pracuje. Vynořil se ze svých narkotických snů a vrhl se po stopě nějakého nového problému." (s. 6)
Poviedky v tejto zbierke majú približne po 20 strán, čo znamená približne 10 strán venovaných úvodu a predstaveniu prípadu a ďalších desať strán venovaných riešeniu záhad. Najznámejším príbehom bude asi Škandál v Čechách, ktorý predstavil veľmi známu a obľúbenú postavu Irene Adler, jedinej ženy, ktorá kedy predbehla Sherlocka, a ktorá sa ocitla v nejednom filmovom či seriálovom spracovaní. Päť pomarančových jadierok som kde-tu zhliadla a o ostatných som počula len veľmi málo. Každý príbeh bol osobitý, zaujímavý a nepredvídateľný. Ani jeden z nich nebol sklamaním, práve naopak, jeden po druhom sa len stupňoval môj záujem o nasledujúci prípad.
"Bývaly doby, kdy se můj přítel často smál ženské chytrosti, ale v poslední době jsem ho již neslyšel, že by si ženy dobíral. A zmíni-li se někdy o Ireně Adlerové či o její fotografii, pak ji nepojmenuje jinak než oním čestným titulem žena všch žen." (s. 30)
Každá kapitola či poviedka predstavuje novú možnosť preukázať nielen schopnosti skvelej postavy, no hlavne skvelého spisovateľa, ktorý drží čitateľa v napätí, ktorého príbehy majú dynamiku, a zároveň realistickosť a ktorý nezabúda na to, že každý správny hrdina musí mať aj slabé chvíle. Bolo zaujímavé čítať o Sherlockovej závislosti, Watsonovej práci, no aj záľube v riešení detektívnych prípadov a jeho manželke, ktorá, hoci sa vyskytla len na malom počte strán, ukazuje nemenej charakteru.
"Tak tomu bylo vždycky. Lidé, ktoré potkalo nějaké soužení, se uchylovali k mé ženě jak ptáci k majáku." (s. 125)
Moje hodnotenie...

...zbierka poviedok + výborné zápletky + Sherlock Holmes = 5/5*. Či už ako čítanie na jeden dlhý večer alebo niekoľko krátkych posedení, Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa nestratili ani po rokoch svoj šarm a vždy si nájdu verných obdivovateľov a nadšených čitateľov. 

Komentáre