Projekt ideálna manželka (Graeme Simsion)

Názov: The Rosie Project
Séria: Don Tillman #1
Autor: Graeme Simsion
Vydavateľstvo: Simon & Schuster
Rok vydania: 2013
Počet strán: 295
Žáner: romantický román
Cena: 13 

O knihe:


Don Tillman sa chce oženiť. Ešte však nevie s kým. Má tridsaťdeväť rokov, je slobodný a inteligentný, má vysoké spoločenské postavenie a nadpriemerný príjem. Logicky by mal priťahovať širokú škálu žien, no ťažko nadväzuje kontakty. Vedie totiž systematizovaný život, ktorému vládne rutina, tabuľky a harmonogramy. Jeho problém by mal vyriešiť Projekt ideálna manželka - podrobný dotazník, pomocou ktorého chce nájsť svoju partnerku. Rozhodne by to nemala byť fajčiarka, barmanka, žena, čo priveľa pije a chodí vždy a všade neskoro.

Rosie Jarman spĺňa každú nežiaducu položku a ešte je aj temperamentná, inteligentná, krásna a túži spoznať svojho biologického otca. Pri tom jej Don, profesor genetiky, môže byť veľmi nápomocný. 

Čo si o knihe myslím ja?

The Rosie Project (alebo Projekt ideálna manželka) je z kategórie kníh, po ktorých nesiaham veľmi často. Ba priam takmer nikdy. Romantický a vtipný román, ktorý sa snaží mať pointu a využívať netypických hrdinov, je zaujímavým konceptom, ktorý nie veľmi často dôjde do úspešného cieľa. Tento je však výnimkou.
"But why, why, why can´t people just say what they mean?"
Moderné médiá si veľmi obľúbili postavy, ktoré sú na prvý pohľad "čudné", antispoločenské, nepochopené, no majú svoje čaro, a ktoré sú spájané s krásnou a rebelskou polovičkou (jedným z klasických príkladov je Teória veľkého tresku). Don je profesorom genetiky, ktorý od mladosti trpí depresiami (ktorých priebeh kontroluje testami na popôrodnú depresiu, bez otázok týkajúcich sa dieťaťa), každý deň jeho týždňa je na minútu vypočítaný (s rovnako premysleným stravovacím harmonogramom) a jeho priateľov môžete spočítať na prstoch jednej ruky, no na druhej strane by ste ho nepremohli vo fyzickej potýčke (vďaka praktizovaniu aikido), dokáže si zapamätať celý nápojový lístok aj s presným postupom na ich prípravu a exceluje takmer vo všetkom. Okrem socializovania. A preto vytvára dotazník, vďaka ktorému môže spoznať ideálnu ženu bez toho, aby musel obetovať vzácny čas chodením do spoločnosti.
"And it dawned on me that I had not designated the questionnare to find a woman I could accept, but to find someone who might accept me."
Po menších úpravách a chybách však stretáva Rosie. Opak takmer každej podmienky uvedenej v dotazníku. Aj napriek jej nemožnosti zúčastniť sa Projektu ideálna manželka, sa títo dvaja zbližujú. Don pomáha Rosie nájsť jej biologického otca vďaka jeho znalostiam genetiky a schopnosti získať DNA od celej bývalej triedy Rosinej matky.
""I haven´t really noticed," I told the most beautiful woman in the world."
Don sa učí. Znovu objavuje výhľad z jeho balkóna. Skúša jesť jedlo, ktoré nebolo naplánované na konkrétny deň v týždni. Vynecháva cvičenie a namiesto neho získava jednorázovú prácu v bare. Spontánne cestuje 14 hodín autom alebo kupuje lístky do New Yorku. Obdivuje krásu a postupne nachádza ideálnu partnerku tam, kde by ju žiadny dotazník neobjavil.
"Humans often fail to see what is close to them and obvious to others."
Táto kniha je vtipná a romantická, má skvelé postavy (okrem Dona a Rosie sem určite patria Gene a Claudia, ktorých vzťah je veľmi netypický a ponúka pohľad na "otvorené" manželstvá), dialógy a pointu. Sem-tak prekvapí, sem-tam je klišé, no to niekedy nevadí. A v tejto knihe mi to vadilo asi veľmi málo.

Moje hodnotenie...

...knihe som dala 4,5/5*. Kniha pre dospelé (nielen) ženy, ktoré majú rady romantiku s humorom a nie príliš prehnanou láskou na prvý pohľad.

Komentáre