Jablkový koláč│Recepty #7

Ak sa cítite na to, že by ste upiekli "naozajstný" koláč, ale nechcete ísť do extrémov, tu je jeden recept, ktorý je stále jednoduchý, no naozaj efektný. Hoci to na obrázku nevyzerá 100% ukážkovo, chutil skvele :)


Suroviny:
*poznámka: hrnček = 250 ml, PL=polievková lyžica, ČL=čajová lyžička

225g masla v izbovej teplote
50g krupicového cukru
1 vajce + 1 žĺtok
350g hladkej múky

NÁPLŇ

1 kg ošúpaných jabĺk nakrájaných na mesiačiky
šťava z 1/2 citróna
125g kryštálového cukru
2 ČL mletej škorice
20g masla
panák brandy/amaretta/rumu (dobrovoľné)

Čas prípravy: 15 minút + 30 min. chladenie
Pečenie: cca 20 - 25 minút pri 210 °C

Postup:

1. V mise si vyšľaháme maslo a cukor, neskôr pridáme vajce a žĺtok, až kým zmes nepripomína praženicu. Po tretinách pridáme múku a cesto dôkladne prepracujeme. Hotové ho zabalíme do potravinárskej fólie a necháme asi 30 minút odležať v chladničke (cesto nesmie byť teplé, pretože sa lepí, no ani príliš chladné, lebo sa potom drobí).
2. Jablká olúpeme a nakrájame na mesiačiky. Dáme ich do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, cukor, škoricu a iné koreniny (napr. muškátový oriešok) a môžeme priliať trochu alkoholu. Pridáme asi 4 lyžice studenej vody a varíme asi 4 minúty. Zmes stiahneme z ohňa, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť. Následne zmes scedíme, aby v nej nezostalo príliš veľa tekutiny, ktoré by cesto rozmočili.
3. Predhrejeme rúru na 210 °C. Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním formu, ktorú sme vopred vymastili a vysypali múkou. Presahujúce okraje odrežeme. Na cesto nalejeme jablečnú zmes a z odrezaných okrajov nakrájame tenké prúžky, ktorými koláč ozdobíme.
4. Vrch koláča potrieme mliekom a pečieme 20 - 25 minút..

Dobrú chuť!


* tipy: 1. zo šťavy, ktorú sme zliali, môžeme vyvariť sirup, s ktorým ochutíme biely jogurt.
2. ak sa bojíte, že by sa vaše cesto mohlo rozmočiť, môžete ho pred liatím jablkovej zmesi potrieť  vajíčkom, alebo ho posypať strúhankou, ktorá vlhkosť vsaje.

Komentáre