The First Fifteen Lives of Harry August (Claire North)

Názov: The First Fifteen Lives of Harry August
Autor: Claire North
Vydavateľstvo: Redhook
Rok vydania: 2014
Počet strán: 405
Žáner: sci-fi román
Cena: 8 - 16 

O knihe:

Bez ohľadu na to, aké rozhodnutia v živote Harry urobí, keď zomrie, vždy sa vráti tam, kde začal, dieťa s vedomím života, ktorý zažil už 12-krát predtým. Nikdy sa nič nezmení. Až doteraz.
Ako sa Harry približuje ku koncu svojho 11. života, objaví sa pri jeho posteli malé dievča. "Takmer som sa s vami minula, Doctor August", hovorí. "Potrebujem poslať správu."
Toto je príbeh o tom, čo Harry urobí ďalej, čo urobil predtým a ako sa snaží zachrániť minulosť, ktorú nemôže zmeniť a budúcnosť, ktorú nemôže dopustiť.

Čo si o knihe myslím ja?

Román Prvých pätnásť životov Harryho Augusta nie je práve najľahší na čítanie a pochopenie. Prečo? Hlavná postava patrí do istej rasy, ktorá svoj život prežíva stále znova a znova. V ich druhom živote sa buď dozvedia pravdu tvrdým spôsobom, kedy sa im asi v 4 rokoch vrátia všetky spomienky, alebo trochu jemnejšie, ak sa ich ujme Cronus Club, čo je klub ľudí s rovnakou schopnosťou, ktorý im všetko vysvetlí.
"The most it ever seems we know how to do with time, is to waste it."
Žiť svoj život niekoľkokrát má svoje výhody aj nevýhody. Výhodou je vedomie všetkých udalostí, výhier či zlomových momentov. Nevýhodou je to, že zmena čo i len najmenšej veci môže mať katastrofálne následky. Množstvo ľudí s rovnakou schopnosťou sa už nikdy nemusí narodiť. To je jeden zo spôsobov, akým sa ich zbaviť - zabrániť ich narodeniu.
"There is no loss, if you cannot remember what you have lost."
Celý príbeh sa však začína tým, že Harry dostane správu o tom, že koniec sveta sa blíži. A každým životom je to rýchlejšie. Rozhodne sa vydať na niekoľko-životnú naháňačku s Vincentom, Harryho (ne)priateľom, ktorý každým životom urýchľuje techniku a pokrok. Čitateľ si nikdy nemôže byť istý tým, kto je v ich dvojici tým "horším", tým, ktorý naozaj zmení priebeh celého sveta.
"My first life, for all it lacked any real direction, had about it a kind of happiness, if ignorance is innocence, and loneliness is a separation of care."
Cestovanie v čase, možnosť zmeny života či uzavretosť v kruhu, rôzne pohľady na to, ako stráviť nesmrteľnosť a ďalšie podobné myšlienky boli na tejto knihe tým zaujímavým. Ale je treba dodať, že dej sa ťahá, aby som použila výstižné pomenovanie, ako slimák so zlomenou nohou. Hlavná postava skáče z jedného života do druhého, prechádza z jednej spomienky do druhej, keď už je v prítomnosti, tak sa opismi dej predlžuje stále viac. Ak sa rozhodnete pre túto knihu, pripravte si veľa pozornosti a schopnosti spájať si rôzne mená a situácie do väčšieho kontextu.
"They say that mind cannot remember pain; I say it barely matters, for even if the physical sensation is lost, our recollection of the terror that surrounds it is perfect."
Mojou najobľúbenejšou časťou však bola hranica medzi dobrými a "zlými" postavami. Asi je to téma, ktorá ma vždy poteší, pretože je komplexná a zložitá. Je v tejto knihe zlý Cronus Club, pretože sa odmieta zapojiť do životov bežných ľudí a radšej zapĺňa svoj čas alkoholom a drogami? Alebo boli jeho členovia zlí vtedy, keď v každom živote týrali jedného minulého člena, ktorého odsúdili a v každom živote ho uniesli a odrezali mu časti tela, ktoré mu po ďalšom narodení prestali fungovať? Alebo Vincent, ktorý chce zistiť podstatu človeka a sveta samotného, bez ohľadu na následky a dopady na ľudí? Je Harry dobrý, ak v každom živote zabije sériového vraha, ktorý sa ním ešte nestal? 
"Are you God, Dr August? Are you the only living creature that matters? Dou you think, because you remember it, that your pain is bigger and more important? Do you think, because you experience it, that your life is the only life that gets counted?"
Moje hodnotenie...

...tejto knihe som sa rozhodla dať 3,25/5*. Nebyť hektickosti a trošičku predvídateľného záveru, mala táto kniha zaujímavý koncept a prinútila ma premýšľať. Myslím, že sfilmovanie tejto knihy by mohlo byt veľmi zaujímavé (a čítala som, že existuje podobný seriál, tak sa na to skúsim pozrieť bližšie).

Túto knihu som zaradila do mojej 2016 Reading Challenge pod kategóriu Kniha so skvelou zápornou postavou.

Komentáre