A Study in Charlotte (Brittany Cavallaro)

Názov: A Study in Charlotte
Autor: Brittany Cavallaro
Vydavateľstvo: Katherine Tegen Books
Rok vydania: 2016
Počet strán: 326
Žáner: detektívny román
Cena: od 6 € 

O knihe:


Prvá z trilógie kníh o novom brilantnom duu, ktoré tvoria potomkovia Sherlocka Holmesa a Johna Watsona, ktoré rieši zločiny. Jamie Watson sa vždy zaujímal o Charlotte Holmes, predsa len ich pra-pra-pra-pradedkovia boli jedným z najznámejších duí v histórii. Ale rodina Holmesovcov bola vždy divná a Charlotte nie je výnimkou. Zdedila nielen Sherlockovu prchkú povahu, ale aj niekoľko jeho zlozvykov - a keď sa stretnú v novej škole, je jasné, že Charlotte si žiadnych priateľov nehľadá. Keď však dôjde k tajomnej vražde študenta, s ktorým ani jeden nevychádzal dobre, a keď je vražda naplánovaná ako jeden z príbehov Sherlocka Holmesa, Jamie a Charlotte musia vyriešiť vraždu, v ktorej figurujú ako hlavní podozriví.

Čo si o knihe myslím ja?

A Study in Charlotte je písaný v štýle, ktorý sa v posledných rokoch stal veľmi populárnym - je založený na prerozprávaní známeho príbehu. Niekedy to môže byť z pohľadu zápornej postavy, niekedy ide o zmodernizovanie príbehu. V tomto prípade je to obmena sveta A. C. Doyla, kde Holmes a Watson nie sú imaginárnymi postavami, práve naopak, sú reálnymi historickými osobnosťami, ktorých rodiny (najmä v prípade Sherlocka) pokračujú v typickej výchove, ktorá ich tak preslávila.
"I began wondering if there was some kind of Watsonian guide for the care and keeping of Holmeses."
Charlotte je od malička trénovaná v dedukcii a ďalších schopnostiach a vedomostiach dôležitých pre detektíva. Vie pomerne dobre utláčať emócie, vždy vie o všetko o ľuďoch okolo nej, chce byť lepšia než jej starší brat Milo a keď jej začne na niekom záležať, je to niečo vzácne. Zdedila však aj závislosť na drogách, čo je v knihe o 16-ročných pomerne kontroverzná téma, keďže je tento problém braný viac-menej za akúsi samozrejmosť a je väčšinou postáv prehliadaný.
"The floor was thick with couples that would be social-media official by the morning."
James je obyčajný stredoškolák. Tak, ako aj John Watson, ani on nie je príliš výnimočný, no je ochotný pomáhať, rýchlo sa učí, no zároveň má problémy so zvládaním hnevu. Podobne ako jeho predok, aj on vychádza z problematickej minulosti, vie logicky premýšľať a vidí veci, ktoré by Holmes nikdy nevidel.
"We weren´t Sherlock Holmes and John Watson. I was ok with that, I thought. We had thigns they didn´t, too. Like electricity, and refrigerators. And Mario Kart."
Táto kniha mala na viac, ale nebola zlá. Zápletka a jej vyriešenie boli pútavé a nie úplne prvoplánové. Vzťah medzi hlavnými postavami bol jasný už pred začiatkom knihy, no aj tak bolo pekné videť postup, ktorý nastal hlavne zo strany Charlotte. Myslím, že mojou obľúbenou časťou boli viditeľné črty Holmesa a Watsona, ktoré autorka zakomponovala do príbehu. Neboli pridané nasilu, no predsa dávali zmysel. Autorka do deja vsunula niekoľko ťažkých a diskutabilných tém, ktoré príbeh približujú aj starším čitateľom a pre mladších predstavujú miesto na premýšľanie.

Moje hodnotenie...

...knihe som dala 3,75/5*, pretože vidím potenciál, ktorý môže byť ešte viac rozvinutý v ďalších pokračovaniach série, na ktoré sa už teraz teším.

Túto knihu som zaradila do mojej 2016 Reading Challenge pod kategóriu Kniha, ktorá vyšla v roku 2016.

Komentáre