Kráľovstvo z tohto sveta (Alejo Carpentier)

Názov: Kráľovstvo z tohto sveta (orig. vydanie – El reino de este mundo)
Autor: Alejo Carpentier
Vydavateľstvo: Svetová knižnica SME (26. kniha)
Rok vydania: 2005 (orig. vydanie – 1949)
Počet strán: 163
Žáner: novela zázračného reálna
Cena: skúste antikvariáty


O knihe:


"V novele Kráľovstvo z tohto sveta, ktorá sa stala manifestom magického realizmu, Carpentier zobrazil búrlivé udalosti odohrávajúce sa na dnešnom Haiti v druhej polovici 18. storočia, v čase francúzskeho koloniálneho panstva. V tom období tam žilo okolo stotisíc belochov a mulatov, na ktorých robil asi päťnásobný počet černochov žijúcich v príšerných podmienkach, čo viedlo ku krvavým vzburám černochov."

Prečo som si knihu vybrala?

Nemyslím si, že by som po tejto knihe siahla, ak by nebola v zozname štátnicových otázok, ktoré sa nenávratne blížia a vždy je lepšie knihu prečítať, než si o nej nájsť krátky obsah. Táto krátka novela však predstavuje úplne nové spojenie prírody, histórie, náboženstva a mágie domorodého obyvateľstva, ktoré sa odohrávajú v reálnom svete.

Čo si o knihe myslím ja?

Ak hľadáte knihu inšpirovanú historickými udalosťami, ktoré prepájajú reálne momenty s umeleckým stvárnením, Kráľovstvo z tohto sveta môže byť jedným z mnohých príkladov. Táto krátka kniha zachytáva život černošských otrokov, ktorí sú nútení pracovať pod pánmi, ktorí k nim neprejavujú žiaden cit, ušetria ich len v momente, ak majú stratiť investíciu a ich utrpenie je pre nich zábavou. Avšak černošskí obyvatelia majú svoje zvyky, ktoré sú tak odlišné a magické, že zaujali tohto autora natoľko, že vznikol úplne nový štýl – "zázračné reálno". Opisuje totiž príbehy a situácie, ktoré, hoci sú súčasťou reality postáv, nie sú súčasťou reality čitateľa. 
"Budem musieť večne umývať rajnice? Budem musieť večne jesť bambusové výhonky? Otázky akoby vyvierali zo samého vnútra, bolo ich čoraz viac a v zborovom speve nadobúdali prejav žalostného stonu národov odvlečených do vyhnanstva, aby stavali mauzóleá, veže alebo nekonečné hradby." (s. 47)
V priebehu knihy sa čitateľ ponára do haiťanskej kultúry a spoznáva veci, ktoré možno sú mimo našej viery, no nad ktorými začneme premýšľať. Pri čítaní novely zbadáte udalosti, ktoré môžu meniť vaše vnímanie sveta, ľudstva, bližšie pochopíte život "nižších" vrstiev (za aké boli považované a za aké sú niekde považované aj dnes), aké je to získavať slobodu a mať právo na život. Autor však ponúka ešte viac: ľudovú hudbu, hymny, príbehy, obrazy, kultúru a prostredie...
"Darmo Ti Noel premýšľal, neprišiel na spôsob, ako pomôcť svojim poddaným, hrbiacim sa znovu pod čímsi jarmom. Starcovi bolo už do zúfania nad tým, ako znovu neprestajne rinčia reťaze. ako sa znovu zakladajú okovy, ako bujnejú útrapy, ktoré aj tí najrezignovanejší černosi prijímajú napokon ako dôkaz o márnosti akejkoľvek vzbury." (s. 157)
Hlavnou postavou je bežný muž. Nie je ničím zvláštny, je reálny a je jednoduchým sluhom. Ti Noel je vo všetkých 4 častiach, ktoré popisujú rôzne aspekty života Haiťanov po revolúcii. Ako vyhnaných bielych pánov nahradí "čierny" pán, čo je v mnohých aspektoch ešte horšie. Aké to je, byť nútený nosiť tehlu po tehle na stavbu domu, ktorá nikdy nebude jeho. Pracovať, aj keď už nevládze.
"Ba ešte horšiemu, lebo o čo ťažšie je znášať bitku od práve takého čierneho, gambatého, kučeravého černocha s čľapatým nosom, ako má aj on, čo sa narodil v rovnakej biede a mal práve taký vypálený znak ako aj on. Bolo to, akoby v tom istom dome bili deti rodičov, vnuk starú matku a nevesty svokru, ktorá varí pre všetkých." (s. 112)
Čo mi robilo problém? Niekedy som sa strácala v menách postáv, niektoré sa opätovne vynorili po 50 stranách, niektoré nenávratne zmizli. Bolo ťažšie sa v príbehu pohybovať plynulo a bez toho, aby som sa musela vracať k pasážam. Čo však na mňa zapôsobilo, bolo využitie zázrakov. Akou bežnou súčasťou života týchto ľudí boli magické prvky, ktoré jednoducho považovali za normálne. Nájdete tu premeny na zvieratá, hovoriace hlavy, woodoo, obete, rituály aj povery, príbehy o záchrancoch aj vcítenie sa do zvierat, prevrátené hodnoty aj boj za slobodu.
"Až teraz pochopil, že človek nikdy nevie, pre koho trpí a dúfa. Trpí a dúfa a pracuje pre ľudí, ktorých nebude nikdy poznať, a aj oni budú trpieť a dúfať a pracovať pre ďalších, lenže ani tí nebudú šťastní, lebo človek ustavične túži po šťastí, ktoré presahuje jeho údel. No veľkosť človeka spočíva práve v tom, že chce zlepšiť, čo je. Že si dáva úlohy." (s. 162)
Moje hodnotenie...

...novele dávam 3,5/5*. Zaujímavá kniha, ktorá bola v mnohých aspektoch veľmi odlišná a zapamätateľná, no ktorá si vyžaduje sústredenie a miestami má "trhliny". Avšak písanie autora si zaslúži obdiv a pozornosť, keďže jeho obraznosť je špecifická a dokáže vtiahnuť do deja a prostredia. Ak máte záujem o históriu Karibiku, Kráľovstvo z tohto sveta môže byť novela pre vás.
"A preto ak keď je človek vyčerpaný svojimi strasťami a úlohami, jednako len je krásny vo svojej biede a schopný milovať pri všetkých svojich útrapách, a svoju veľkosť a najväčší rozmer môže nájsť len v Kráľovstve z tohto sveta." (s. 162)

Komentáre