Pes baskervillský (Sir Arthur Conan Doyle)

Názov: Pes Baskervillský (orig. vydanie – The Hound of the Baskervilles)
Séria: Príbehy Sherlocka Holmesa 
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Vydavateľstvo: XYZ
Rok vydania: 2016 (orig. vydanie – 1905)
Počet strán: 270
Žáner: detektívny román
Cena: od 4 € (Levné knihy 79 Kč)

O knihe a prečo som si ju vybrala:

Som si istá, že mená Sherlock Holmes a John Watson sú všetkým známe a nie je veľmi potrebné o nich písať veľa. Príbeh Pes baskervillský je jedným zo série dobrodružstiev týchto postáv, pri ktorých sa snažia vyšetriť vraždu vlastníka veľkého statku a zároveň ochrániť jeho dediča. A hoci som videla niekoľko rôznych spracovaní, k čítaniu naozajstných príbehov som sa dostala až teraz.

Čo si o knihe myslím ja?

Pri otvorení tejto knihy som bola presvedčená, že už viem, ako sa príbeh bude odohrávať a ako skončí. Videla som predsa spracovania! Opak bol pravdou. Román som zhltla za jeden deň, pretože som bola nedočkavá a chcela som sa konečne dostať k rozuzleniu, ktoré nesklamalo.
"Tento chladný, důtklivý, ironický hlas mohl patřit jen jedinému člověku na světě. "Holmes!" zvolal jsem." (s. 197)
Ak sa chcete dozvedieť niečo o Sherlockovi Holmesovi, toto možno nebude ideálna kniha, pretože sa vo veľkej časti príbehu nevyskytuje. Na miesto činu vysiela svojho priateľa a sám sa k pátraniu pridáva až neskôr. Keď sa však na scéne objaví, môžete očakávať slávneho detektíva, ako ho poznáte - sarkastického, sebaľúbeho a prehnane sebavedomého.
"Jsem nucen říci, že ve všech pracích, v nichž jste tak laskavě vyprável o mých skromných výkonech, jste velice podceňoval své vlastní schopnosti. Je možné, že sám nejste světlem, ale umíte jiné ke světlu přivádět. Jsou lidé, kteří nemají sami génia, ale dovedou ho vzněcovat." (s. 9)
Vedľajšie postavy v knihe mali svoju osobnosť, čo je niekedy problémom sériových kníh, kde majú len krátke epizódy, no tu susedia zo statku Baskerville ukázali, že môžu byť výnimkou. Páčila sa mi spletitosť vzťahov, ich postupné odhaľovanie a uveriteľnosť celej situácie. Som veľmi vďačná za "staré-dobré" detektívne príbehy, ktoré po storočiach stále oslovujú čitateľov, ponúkajú napätie a príbeh, ktorý si vieme predstaviť aj dnes (na rozdiel od nových detektívok *ehm Dievča vo vlaku *ehm)
"Uniklo mi snad něco?" (...) "Bojím sa, milý Watsone, že většina vašich závěrů byla mylná. Řekl-li jsem, že jste mne leckdy povzbudzoval, mínil jsme tím, abych byl upřímný, že přeskoumáváním vašich omylú jsem tu a tam býval uveden na pravou cestu." (s. 9-10)
Možno si hovoríte, že sa neoplatí čítať knihu, ak ste už videli adaptácie. Uisťujem vás, že nič sa nevyrovná pôvodnému textu, zhltnete ho na niekoľko posedení a budete v napätom očakávaní. Tento diel je tiež špecifický pohľadom na Johna Watsona a jeho samostatné pátranie, takže je to zmenou voči sebastrednému detektívovi. Možno to bola možnosť odpútať sa od tak slávnej postavy (keďže Doyle sám tvrdil, že ak bude o 100 rokov známy len pre Sherlocka Holmesa, tak to bude považovať za zlyhanie), no aj jeho absencia bola zaujímavým aspektom.
"Jedna z chyb Sherlocka Holmese, bylo-li možné nazvat to chybou, byla, že velice nerad sděloval své plány jiným osobám, dokud nenadešel okamžik k jejich provedení. Částečně to vyplývalo z jeho velitelské povahy, jež ráda ovládala a překvapovala ty, kteří kolem něho byli, částečně to však vyplývalo taky z opatrnosti jeho povolání, jež mu ukládala nevydávat nic nazdarbůh všanc. Následky tohoto postupu byly ovšem pak krušné pro ty, kdo byli jeho agenty a pomocníky." (s. 233)
Moje hodnotenie...

...naozaj neviem, či mi niečo na tomto románe vadilo. Postavy aj príbeh boli rozvinuté, premyslené a uchopiteľné. Preto 5/5* a plánujem siahnuť aj po ďalších dobrodružstvách Sherlocka Holmesa!

Túto knihu som zaradila do mojej 2016 Reading Challenge pod kategóriu Klasika, na ktorú som si nikdy nenašla čas.

Komentáre