1984 (George Orwell)

Názov: 1984
Autor: George Orwell
Vydavateľstvo: Levné knihy, a.s.
Rok vydania: 2009 (1. vydanie – 1949)
Počet strán: 262
Žáner: politický román
Cena: 10 € (Levné knihy 99 Kč)

O knihe:


"Jedno z najznámejších diel svetovej literatúry nášho storočia spája v sebe prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá v roku 1984 ovláda všetko, vrátane ľudského myslenia. V centre románu sú osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jedinca (Winstona Smitha), ktorý sa vzoprie systému, za čo platí krutú daň. Orwell touto knihou už v roku 1948 ponúkol svetu víziu, ktorá sa neskôr stala realitou." (zdroj)

Čo si o knihe myslím ja?

1984 je jeden z najznámejších románov na svete. Ak ste o ňom nepočuli a ak ste ho nečítali, prichádzate o veľa. Prečo? Tu je niekoľko dôvodov:
  1. Možno by som 1984 nenazvala románom, ale skôr esejou. Nenájdete v nej zložitý dej ani množstvo postáv. Dokonca tieto postavy nie sú vytvorené na to, aby ste s nimi súcitili alebo sa snažili byť ako oni. Oni sú a žijú a ponúkajú priestor pre vaše myšlienky. Čím prichádzame k bodu 2...
  2. ...1984 ponúka obrovské množstvo miesta na premýšľanie. Celé dielo je založené na idei spoločnosti, ktorá funguje na základe 3 zákonov: Vojna je mier, sloboda je otroctvo a nevedomosť je sila. Minulosť je zmeniteľná, človek môže jeden deň existovať a na druhý deň už nie a Veľký brat vidí všetko. Veľké časti tohto diela sa venujú fungovaniu tejto spoločnosti, tomu, prečo sú stále vo vojne, prečo musia žiť ľudia v nedostatku či prečo nesmú mať žiadne pocity. A to vás privedie k...
  3. ...tomu, či naša spoločnosť nefunguje rovnako. Nežijeme aj my v nevedomosti? Ako môžeme vedieť, či minulosť je pravdivá a či to všetko nie je len akt?
zdroj
Túto knihu neprečítate na jedno posedenie. Boli miesta, pri ktorých som sa musela zastaviť po každej piatej vete a snažiť sa porozumieť informácii, ktorú mi autor práve ponúkol. Možno vo vás toto dielo spôsobí trochu paranoje, ale to nie je zlé. Možno si uvedomíte nedostatky našej spoločnosti, ktoré sú tu už roky, ale nikto ich nikdy nezmení.

Winston Smith je skôr antihrdina. Tak akosi sa dostal do tohto obrovského kolobehu, ktorý sa snaží zastaviť sám, ale vie, že to nie je možné. Vidíte sa v ňom a zároveň túžite po tom, aby to tak nebolo.

"Najlepšie knihy, uvedomil si, sú také, ktoré človeku hovoria to, čo už sám vie." (s. 176)

Z románu samotného by som ešte vypichla niekoľko vecí, ktoré ma zaujali:
  1. Ministerstvá lásky, pravdy, mieru a hojnosti, ktorých úlohy boli presne opačné. 
  2. Winstonova práca na Ministerstve pravdy, ktorá spočívala v prepisovaní minulosti - dostal za úlohu meniť noviny, knihy a výroky tak, aby zodpovedali prítomnosti. Ak sa nepriateľ vo vojne zmenil, musel sa zmeniť aj všade v minulosti, aby bolo jasné, že bol nepriateľom odjakživa. Veľmi zaujímavý bod na premýšľanie v našej realite.
  3. Doublethink, alebo spôsob, ktorým sa ľudia naučili rozmýšľať. Veriť jednej veci a zároveň veriť veci opačnej. Dokázať prijať dve reality, ktoré si odporujú, ale keďže nám to bolo tak vštepené, prijímať to automaticky. 
  4. Vojna ako spôsob udržať si hierarchizáciu spoločnosti: "Válka je spůsob, jak rozbít na kousky anebo vystřelit do stratosféry či potopit do hlubin moře hmotné statky, které by se jinak daly použít k dosažení nadměrného pohodlí mas a v důsledku toho nakonec i k jejich nadměrné inteligenci." (s. 168)
Moje hodnotenie...

...5/5*. Myslím si, že toto je jeden z románov, ktorý by si mal prečítať každý. Neodporúčam to mladým čitateľom, ktorý by s textom mohli mať problém, ale ak máte chuť polemizovať a premýšľať, skúste siahnuť po tomto fantastickom diele.

"Kto ovláda prítomnosť, ovláda minulosť, kto ovláda minulosť, ovláda budúcnosť." (s. 219)

Túto knihu som zaradila do mojej 2015 Reading Challenge pod kategóriu Kniha od autora, ktorého mám rada, ale ktorú som od neho ešte nečítala.

Komentáre