V krátkosti o kráse│Zamyslenie #6

Dnes by som chcela zdieľať môj názor na krásu...včera som na YouTube videla jedno video, v ktorom Shea Glover urobila krátky sociálny experiment. Postavila pred kameru niekoľko študentov americkej strednej školy a povedala im svoj zámer - zachytiť niečo krásne. V tomto videu môžete vidieť najčastejšie reakciu, ktorú stretávam tak často: prekvapenie, nesúhlas, nedôveru, ale zároveň potešenie a radosť.


V našej dobe sme extrémne ovplyvnení médiami a "ideálnou krásou". Vieme, ako by mala krása vyzerať, aké by mala mať miery, dĺžky, váhu, typ a farbu, a to, že my do tejto kategórie nespadáme. Porovnávame sa s ideálom, snažíme sa zmeniť, každé leto čítame o tom, ako získať "telo do plaviek" a ako "získať tehličky na bruchu". Nechceme vidieť vlastnú krásu a jednoducho sa stále dávame dole.

Ak ti niekto povie, že si krásny/krásna, čo odpovieš? Nie - haha - mhm, jasné alebo veľmi vtipné? A prečo? Pretože ti to povedali vo filme alebo v časopise? Možno na sebe nevidíš nič pekné, stále sa ti na sebe niečo nepáči a máš pocit, že všetci hodnotia tvoj výzor...ale ja ti môžem povedať, že to sú kecy. Nehovorím: nešportuj - je fajn starať sa o svoje telo, nehovorím ani: nestaraj sa o svoj zovňajšok, oblečenie a vlasy, lebo to nie sú zlé veci. Len na nich nezačni byť závislý. 

Nauč sa vidieť krásu v sebe a v ostatných. Možno nebudeš mať telo modelky ani svaly amerického herca, ale to nevadí. Lebo tvoja krása je unikátna a nikto ti to nemôže vyvrátiť :) Sama viem, že je to ťažké, ale ver mi, stojí to za to. Nauč sa prijímať seba so všetkými prednosťami aj nedostatkami, ktoré máš, nauč sa byť spokojný/á so sebou a prestaň sa stále zhadzovať. Nepomôže to ani tebe, ani ľuďom okolo teba.

Na záver by som chcela spomenúť jedno dievča, ktoré bolo na internete pomenované najškaredším človekom na zemi. Nikoho nezaujímalo to, že má veľmi vzácnu chorobu a nikto nedbal na to, že to môže byť veľmi zraňujúce. Ona sa však rozhodla bojovať za krásu a chodí na besedy, kde o svojom živote hovorí ďalším (tu je jedno z týchto videí). Takže ak by si mal záujem, tu je jej YouTube channel.

Komentáre