Sto mien (Cecelia Ahern)

"Téma: Ľudia podvedome neveria, že sú zaujímaví alebo Ľudia, ktorí si myslia, že nie sú zaujímaví, sú zvyčajne tí najzaujímavejší." 

Názov: Sto mien (anglický originál – One Hundred Names)
Autor: Cecelia Ahern
Vydavateľstvo: Slovart (anglický originál – HarperCollins)
Rok vydania: 2013 (anglický originál – 2012)
Počet strán: 304
Žáner: román
Cena: 10 €




O knihe:

Kitty Loganová je úspešná novinárka. Jej kariéru poškvrní škandál, keď nepravdivo obviní stredoškolského učiteľa telesnej výchovy zo zneužívania žiačok. Akoby toho nebolo dosť, jej najlepšia priateľka a mentorka Constance umiera na rakovinu. Kitty sa rúca súkromný i profesionálny život, a tak sa pri poslednom rozhovore opýta Constance to, čo trápi každého novinára: Existuje článok, ktorý si chcela napísať, no nepodarilo sa ti to? Odpoveďou je zoznam a na ňom sto mien, ktoré na prvý pohľad nič nespája. 

Na Kitty čaká článok jej života. Pri jeho tvorbe sa postupne stretáva s príbehmi ľudí, vypočuje si ich osudy, a snaží sa pospájať mozaiku ich príbehov, pričom sa jej postupne odhaľuje nielen tajomstvo Constancinho života, ale i svojho vlastného.


Čo si o knihe myslím ja?
zdroj

Toto je už tretí román od Cecelie Ahern, ku ktorému som sa dostala a musím povedať, že zo začiatku bol pre mňa istým sklamaním. Po silných príbehoch P.S. Milujem ťa a S láskou, Rosie sa tento román zdal byť príliš jednoduchým a nezaujímavým. Ale!

Po čase som prišla na to, že práve táto kniha je skutočnejšia a bližšia než romány, ktoré Cecelia Ahern napísala predtým. Prečo? Hoci sa dotýka tém, ktoré boli podstatou prvých dvoch románov (smrť blízkeho človeka a vzťah najlepších kamarátov), táto sa zaoberá najjednoduchšou a zároveň najzložitejšou otázkou: Kto sú ľudia okolo mňa? Čo prežívajú? Čo ich teší a trápi?

Kitty sa stretáva so 6 ľuďmi zo zoznamu, ktorý jej dala jej priateľka Constance, a ktorý obsahoval 100 mien. Snaží sa prísť na to, čo je na nich také špeciálne, že sa na tento zoznam dostali. Snaží sa spoznať ich príbeh, ktorý je často na prvý pohľad príliš jednoduchý a obyčajný.

"To Sam. Ja som nudná. Nikdy som neurobila nič zaujímavé, nič pozoruhodné som nevymyslela, nezistila ani nezažila."
Kitty sa ďalej smiala. "Mne sa zdáte veľmi zaujímavá." [ ... ]"Chceli by ste sa stať súčasťou príbehu, ktorý píšem? Nemyslíte si, že by to mohlo byť príjemné?"
Znovu ten istý pohľad, aký Kitty zachytila aj u ostatných: hanblivosť, rozpaky, polichotenie, ale prevládajúci pocit, že dotyčný na to nie je dosť dobrý." (s. 124)

Kitty sa stretáva s dôchodkyňou Birdie, vedkyňou Ambrose, nákupkyňou darov Evou, nezamestnaným Jedrekom, kaderníčkou Mary-Rose a otcom Archiem. Na prvý pohľad nespojiteľné príbehy sa v Kittinom príbehu spájajú jednoduchým spôsobom. Autorka si zvolila 7 postáv (6 + Kitty), ktoré sa rozhodla preskúmať do hĺbky. Ak by postáv bolo viac, mohlo by dôjsť k zmätkom a strateniu sa v príbehu, ale tento počet bol ešte zvládnuteľný a ľahko zapamätateľný. Príbehy prechádzajú z jedného do druhého vďaka hlavnej postave plynulo a čitateľ sa dokáže prechodu prispôsobiť.

Hlavná postava prechádza vlastným vývojom, uvedomuje si svoje nedostatky, hľadá odpustenie a novú chuť do života. Ako novinárka bola naučená hľadať špeciálne osoby s neuveriteľnými životnými osudmi, pretože to je to, čo chcú ľudia vidieť. Tak často zabúdame na hrdinov v našom okolí. Ľudí, ktorí si nemyslia, že robia niečo neobyčajné, možno iba robia to, čo považujú sa samozrejmosť alebo to, čo je správne. Po prečítaní tejto knihy sa možno prichytíte pri tom, ako sa zamýšľate nad životom vášho spolusediaceho v autobuse. Alebo mladej mamičky, ktorá okolo vás prejde v parku. Alebo starej pani, ktorá sedí pri fontáne.

Ak by som si mala zapamätať len jednu vetu z tejto knihy, bola by to táto:

"Každý človek má svoj príbeh." 

Komentáre