Raňajky šampiónov (Kurt Vonnegut)


Názov: Raňajky šampiónov (orig. vydanie – Breakfast of Champions)
Autor: Kurt Vonnegut
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania:  2009 (orig. vydanie – 2016)
Počet strán: 274
Žáner: román
Cena: 10 

O knihe:


Jedna z kultových kníh slávneho amerického spisovateľa Kurta Vonneguta, kde vystupuje jeho alter ego - starnúci spisovateľ vedecko-fantastickej literatúry Kilgore Trout, ktorého tvorivý potenciál je nevyčerpateľným gejzírom originálnych nápadov na poviedky. V tejto knihe Kilgore Trout zažije nepríjemné prekvapenie: jeden jeho čitateľ pokladá jeho fiktívne príbehy za pravdivé. Výsledkom je neskutočne čierna satira, v ktorej si Vonnegut berie na mušku vojnu, sex, rasizmus, túžbu po úspechu, politiku a ničenie životného prostredia.

Čo si o knihe myslím ja?

Raňajky šampiónov sú legendou. Knihou, o ktorej ste určite počuli...a pravdepodobne je to tiež kniha, ktorú ste nikdy nečítali. Vonnegut isto patrí medzi autorov, ktorých nečítajú ľudia na odľahčenie (alebo to tak aspoň pôsobí). Ja som sa k tomuto autorovi tiež nikdy nedostala. Avšak, prečo nevyskúšať knihu, ktorú mnohí považujú za jednu z najlepších? A ja som isto dostala niečo, čo som nečakala.
"Beatrice Keedslerová sa dala dokopy s ostatnými staromódnymi spisovateľmi, aby prinútili ľudí uveriť, že v živote sú hlavné postavy, vedľajšie postavy, dôležité detaily, bezvýznamné detaily, že sú v ňom lekcie, ktoré treba udieľať, skúšky, ktorými treba prechádzať, že má začiatok, prostriedok a koniec."
Raňajky šampiónov sú...ťažko opísateľné. Popravde ani pár dní po dočítaní si nie som na 100% istá, čo sa v nej vlastne stalo. Ale tu je mojich niekoľko (nesúrodých) myšlienok. V knihe nájdete tri hlavné postavy: je tu Kilgore Trout, autor science-fiction literatúry, ktorý vydal obrovské množstvo diel, no málokto o tom vie, potom Dwayne Hoover, majiteľ obchodu s Pontiacmi a obyvateľ Midlandu a autor samotný. Objaví sa aj množstvo vedľajších postáv, ktoré sa v priebehu knihy prepletajú s hlavnými hrdinami.
"A potom som ich zrazu začal ľutovať, lebo som pochopil, že ich odporné správanie s odpornými následkami má nevinný a prirodzený dôvod: zo všetkých síl sa usilovali žiť ako vymyslené postavy z kníh. Preto sa Američania navzájom tak často strieľali: bol to pohodlný literárny prostriedok na zakončenie poviedok a románov."
Myslím, že najzaujímavejšou časťou tejto knihy sú dve veci: spôsob písania a to, aké témy si autor volí. Vonnegut často využíva intertextualitu (odkazuje na iné knihy) a odkazy na veci vôkol neho. Často je to (niekedy až komickým) spôsobom, v ktorom hovorí o istej veci a následne povie: a vyzerala asi takto... po čom nasleduje ilustrácia (sliepky aj hrobu a pod.). Hoci to na prvý pohľad pôsobí komicky, ba priam ako text určený pre inú civilizáciu na pochopenie nášho sveta, pre mňa tiež ukazoval na to, čo by sa stalo, ak by tieto veci neexistovali a ja by som chcela knihu pochopiť. Práve takéto momenty by mi to dopriali.
"Keď som uvidel ten nápis," pokračoval Dwayne, "musel som si položiť otázku, či ma Boh nezoslal na zem kvôli tomuto – aby zistil, čo všetko človek vydrží a nezlomí sa."
Kniha o sebe hovorí, že je knihou. Autor-autor (postava aj realita) niekedy čitateľovi prezradí svoj zámer, prečo postavu napísal, či to, ako ju napísal. A čo je ešte zvláštnejšie, niekedy aj to, ako príbeh postavy skončí (a potom sa to stane o niekoľko strán neskôr). Vonnegut sa hrá s komikou, iróniou, sarkazmom aj čiernym humorom. Dozviete sa dĺžku pohlavného údu veľryby aj to, prečo sa dejú zlé veci vo svete. Berie témy, ktoré nie sú ľahké a vysvetľuje ich svojim spôsobom. Nič pre neho nie je tabu a nič nie je dosť obyčajné, či výnimočné na to, aby to nemohol spomenúť.
"Začnem písať o živote. Všetky postavy budú rovnako dôležité. Všetky fakty budú mať rovnakú váhu. Nič nevynechám. Nech ostatní vnášajú poriadok do chaosu. Ja namiesto toho vnesiem chaos do poriadku, čo sa mi tuším darí."
Myslím, že táto kniha je jedinečná. Nikdy som nečítala nič podobné a asi nikdy ani nebudem. Je preto ťažké ju k niečomu pripodobniť, či vôbec vysvetliť to, o čom je. Avšak myslím si, že svoj status získala právom. Istotne je legendou.

Moje hodnotenie...

...boli 4/5*. Niekedy som netušila, čo sa vlastne deje, či o čom vlastne čítam (čo sa mi stáva hlavne, keď čítam knihu v dlhšom časovom úseku). Ale som rada, že som po nej siahla a teším sa, keď mi do rúk padne aj ďalšia kniha od tohto autora.

Komentáre