Travesty show (Uršuľa Kovalyk)

Názov: Travesty show
Autor: Uršuľa Kovalyk
Vydavateľstvo: Aspekt
Rok vydania:  2005
Počet strán: 172
Žáner: zbierka poviedok
Cena: 6 

O knihe:

Originálne postrehy, nečakané zápletky, jasný postoj k životu, k ženám a ich osudom, irónia, hravosť a neľútostný pohľad – to sú charakteristické znaky krátkych próz mladej Košičanky v tomto výbere. Potešia a pobavia.


Čo si o knihe myslím ja?

Ďalšia zbierka Uršule Kovalyk, ktorá sa dostáva ešte hlbšie do psychologizácie postáv. Autorka tak ukazuje svoju schopnosť poukázať na vnútorné prežívanie žien so všetkým, čo k tomu patrí: či už ide o to dobré, radostné či úsmevné, alebo to smutné, ťažké až tragické. Kovalyk sa aj v tejto zbierke potvrdzuje ako feministická autorka, v ktorej majú ženy najčastejšie s mužskou postavou negatívnu skúsenosť, či už ide o neveru, neschopnosť, obťažovanie, alebo o mužov, ktorí sú neschopní žiť, fungovať vo svojich rolách.

V týchto poviedkach ale Kovalyk vystupuje proti niektorým feministickým textom práve vďaka tomu, že hoci poukazuje na neschopnosť mužov porozumieť žene, dokáže to v niektorých textoch považovať za niečo skutočné, no nie nutne zlé. Ženské protagonistky žijú časť svojich životov v akýchsi vlastných svetoch (Mesačnica, Kúpeľňa), no nedávajú to za vinu svojim manželom. Možno by sme teda mohli uvažovať (v kontexte tejto konkrétnej knihy) aj o označení "spisovateľka s feministickou tematikou".

V tejto zbierke tiež autorka využíva nové motívy a postupy. Do príbehov zapája rozprávkové a magické prvky, silné symbolické motívy, ktoré sa najčastejšie spájajú so ženstvom (mesiac, voda), no nevyhýba sa ani súčasným problémom a priestorom (školské stretnutie po desaťročiach). Snaží sa trochu viac experimentovať vo svojom písaní aj vnímaní a na čitateľa to môže pôsobiť ako príjemná zmena. 

Avšak treba povedať toto: autorka je pri tejto knihe pomerne nekoherentná. Určite tu objavíte poviedky, na ktorých sa zasmejete, pri ktorých sa zamyslíte nad symbolikou, no objavíte aj také, ktoré bude trochu ťažšie rekonštruovať (Dažďový Jo), či pri ktorých sa budete vyslovene cítiť nekomfortne, možno až znechutene (Šmíračka) alebo jednoducho také, ktoré akosi nezapadnú (Tri ženy). Je to zbierka, ktorá miestami pôsobí ako nasilu pospájaná, no práve jej rôznorodosť môže byť tým, čím zaujme.

Moje hodnotenie...

...odhliadnúc od poviedky Šmíračka, ktorá pobúrila nejednu moju spolužiačku, je možné skonštatovať toto: Uršuľa Kovalyk je ozaj špecifickou autorkou, ktorá sa vyčleňuje nielen svojou tematikou, ale aj štylistikou a je pomerne ľahké vyčleniť ju vďaka istým charakteristickým črtám. Pre mňa táto zbierka skončila niekde na 3,25/5* a aj po čítaní dvoch zbierok patrí do skupiny autorov, ktorých sa oplatí čítať znova.

Komentáre