Všetkým chalanom, ktorých som milovala (Jenny Han)

"My letters are for when I don´t want to be in love anymore. They´re for good-bye. Because after I write my letter, I´m not longer consumed by my all-consuming love...My letters set me free. Or, at least they´re supposed to."


Názov: To All the Boys I´ve Loved Before
Séria: To All the Boys I´ve Loved Before #1
Autor: Jenny Han
Vydavateľstvo: Simon & Schuster Books for Young Leaders
Rok vydania: 2014
Počet strán: 355
Žáner: YA román
Cena: 12 

O knihe:

Lara Jean píše ľúbostné listy všetkým chlapcom, ktorých milovala a potom ich ukryje do krabice bez toho, aby ich niekedy poslala. Jedného dňa sú všetky rozoslané a ona musí čeliť pocitom, ktorých sa chcela tak dlho zbaviť.

Čo si o knihe myslím ja?

Hlavnou hrdinkou v tomto románe je 16-ročná Lara Jean, ktorá žije s ockom a dvoma sestrami, 18-ročnou Margot, ktorá odchádza do Škótska na univerzitu a 10-ročnou Kitty. Lara Jean bola zamilovaná dokopy päťkrát. A vždy, keď chcela tieto pocity opustiť, pretože to boli chlapci, ktorých už nemala nikdy vidieť, alebo to bolo chlapci, u ktorých "nemala šancu", napísala im list, v ktorom im to všetko povedala, na obálku napísala adresu...a potom list odložila do krabice v skrini. Tieto listy jej jednoducho pomohli dostať všetky emócie von a pohnúť sa ďalej. 
"Life doesn´t have to be so planned. Just roll with it and let it happen."
Jedného dňa však listy zmiznú. A čo je ešte horšie, sú poslané všetkým adresátom jej starých lások. Ako prvý ho dostane Peter Kavinsky, typický americký krásavec, ktorý donedávna randil s hviezdou školy. Potom však list príde aj Joshovi, ktorý bol dlhoročným priateľom jej sestry. A keďže ešte nie je úplne vyrovnaná s citmi práve k nemu, rozhodne sa pre predstieraný vzťah s Petrom - on sa snaží vyvolať žiarlivosť u Genevieve, ona u Josha (očakávajte milostný troj/štvoruholník). Čo sa môže pokaziť?
"Love is scary: it changes; it can go away. That´s the part of the risk. I don´t want to be scared anymore."
Priznávam sa, že ma táto kniha bavila viac, než som očakávala a viac, než by ma pravdepodobne baviť mala. Na jednu stranu je to pomerne typický román pre násť-ročných o zamilovanosti, chodení, láske, vzťahoch, zmätenosti, americkej strednej škole a všetkom podobnom. Na druhú stranu to je kniha o sesterských vzťahoch, rodine s jedným rodičom, odpúšťaní, vzťahoch na diaľku a o tom, že láska vie byť niekedy veľmi mätúca vec. Autorka sa tiež pokúša aspoň trochu narušiť "typické" aj vďaka pôvodu hrdinky, ktorá tak, ako aj autorka sama, je čiastočne aziatka (čo občas ponúka stereotypy, ale je to zaujímavé spestrenie YA sveta). A hoci táto postava niektorým čitateľom ide na nervy svojou večnou zmätenosťou v citoch, riešení tých istých problémov či nedostatku rozumnosti, ja si myslím, že práve vďaka tomu je taká reálna. Pretože kto bol v 16 iný?
"It´s scary when it´s real. When it´s not just thinking about a person, but, like, having a real live person in front of you, with, like, expectations. And wants."
Nečakajte veľký rast postáv, veľké životné odhalenia, dramatické zvraty, ani život-meniace myšlienky. Je to naozaj kniha "len" o zamilovanosti, láske a pocitoch. Nič viac, nič menej. A niekedy to stačí. Primárne je román určený tínedžerom, ale myslím si, že ak chce niekto siahnuť po oddychovej a ľahkej knižke, táto bola pre mňa príjemným oddychom medzi velikánmi literatúry, ktorých v poslednej dobe čítam do nemoty.
"When someone´s been gone a long time, at first you save up all the things you want to tell them. You try to keep track of everything in your head. But it´s like trying to hold on to fistful of sand: all the little bits slip out of your hands, and then you´re just clutching air and grit. Because by the time you finally see each other, you´re catching up only on the big things, because it´s too much bother to tell about the little things. But the little things are what make up life."
 Moje hodnotenie...

...To All the Boys I´ve Loved Before si u mňa vyslúžilo 4/5*. Kto by to bol tušil, že aj v podobnom YA románe dokážem objaviť myšlienky, ktoré sa ma dotýkajú aj teraz. A hoci viem, že takáto kniha rozhodne nie je pre všetkých, mňa potešila.

Komentáre