O kresbe, čo ožila (Daniel Pastirčák)

"Teraz je ´Veľký´," premýšľal, "ja teda budem ´Malý´," usmieval sa a hvízdal si svoju večnú pesničku. Keď došiel až na samý koniec vesmíru, sklonil sa do prázdna a do sveta Malého kresliara nakreslil sám seba. Aby sa do toho malého sveta zmestil, naskreslil sa celkom maličký. Zmenšil sa na celkom nepatrnú bodku. Tak sa Veľký kresliar, menší ako bodka, vydal hľadať Malého kresliara."


Názov: O kresbe, čo ožila
Autor: Daniel Pastirčák
Ilustrátor: Daniela Olejníková
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2014
Počet strán: 48
Žáner: rozprávka pre (väčšie) deti, mládež aj dospelých
Cena: 12 

O knihe: 

Na počiatku všetkého bol Veľký kresliar a jeho pierko. Najprv nakreslil bodku a do nej ďalšiu bodku  svetlo do tmy. Tá bodka začala rásť a postupne vznikli čiary, planéty, oheň, voda, vietor, oblaky, flóra, fauna a nakoniec Malý kresliar. Ten začína kresliť tiež, no jeho výtvory sa nemôžu vyrovnať tým od Veľkého kresliara a preto v závisti a hneve odíde. No Veľký kresliar sa vydáva za ním, aby obnovili to, čo bolo na počiatku.

Čo si o knihe myslím ja?

Daniel Pastirčák vytvoril ďalšiu knihu, ktorá vezme niečo veľmi hlboké, zložité a niekedy až nepochopiteľné a pretransformuje to na niečo, čo sa snaží vysvetliť, zjednodušiť a ukázať všetku krásu. A tak je to aj v príbehu o stvorení sveta a človeka a o tom, čo nasledovalo. 
"Ešte tu nebolo nič, ani priestor, ani čas, keď Veľký kresliar nakreslil bodku. Najprv však, samozrejme, vo vetre, ktorý sa mu preháňal mysľou, zachytil to najľahšie, čo má  pierko, ktoré neváži nič."
Pastirčák volí veľmi kreatívny pohľad na príbeh, ktorý je tak známy, no ktorý je ťažké predstaviť novým a kreatívnym spôsobom. Autor zvolil symbol kresliara, kreatívnej bytosti, ktorá jediným dotykom zázračného pera, ktoré kreslí atramentom zo srdca, vytvára všetko. Každá bodka rastie ďalej sama, každá nitka tvorí veľký gobelín vesmíru, každá čiara sa vpisuje do veľkej knihy. Niektoré časti sú viac obrazné, niektoré úplne konkrétne. Pred čitateľom postupne vzniká svet, v ktorom žije, ktorý pozná a ktorý má rád.
"Tým, čo sa doplazili najďalej, prikreslil Veľký kresliar nožičky. Nohaté tvory poskočili a rozbehli sa na lúky, vytrielili do lesov, niektoré sa zatúlali do temných kaňonov, podaktoré dokonca vybehli až na strmé štíty hôr. Boli medzi nimi i zurvalci, čo čelami vrážali do skál, kým im nenarástli tvrdé špicaté rohy."
Potom však stretávame Malého kresliara, ktorý bol stvorený na obraz toho Veľkého. Dostal úplnú slobodu vo vlastnom tvorení, vo vytváraní, robení chýb, naprávaním týchto omylov aj vo svojom vlastnom raste. Bola mu daná sloboda, aby mohol tvoriť, aby mohol žiť a aby sa mohol rozhodovať.
"Veľký Kresliar pripravil Malému kresliarovi prázdne, nepokreslené miesta na veľkom hárku vesmíru. Malý kresliar sa zaradoval a kreslil a kreslil... Do toho, čo Malý kresliar nakreslil, Veľký kresliar nezasahoval. Dával si pozor, aby bol Malý kresliar vo svojom diele slobodný. "Bez slobody nikdy nič vlastné nevytvorí," vravieval si. Keď Malý kresliar urobil chybu, musel ju sám objaviť a napraviť. Práve tým objavovaním a naprávaním sa učil kresliť."
A ak príbeh poznáme, vieme, že raz príde pád. Pýcha, závisť, hnev, vzbura a túžba po niečom vlastnom. A preto Malý kresliar odišiel. Na samý koniec vesmíru, kde začal tvoriť vlastný kúsok sveta, v ktorom ale nič nežilo. Chcel sa stať Veľkým kresliarom. Zo začiatku bol spokojný, no po čase sa vo svojom svete začína strácať ako v bludisku. A tak, v deň prvých Vianoc, urobí prvý krok Veľký kresliar. Stane sa Malým, menším ako bodka a putuje nekonečnú vzdialenosť za svojím stvorením. A keď ho nájde, začnú odznova.
"Malý kresliar bude vo Veľkom, a Veľký bude v Malom. Všetko sa začne odznova, no bude to iné, celkom iné ako doteraz."
Moje hodnotenie...

...hoci neviem, či je táto kniha naozaj vhodná pre deti (a to najmä kvôli záveru, ktorý nadobúda takmer prorocké spojenie Tvorcu a stvorenia), určite je to kniha, ktorá je tak špecifická a krásna, že by po nej mal siahnuť každý, kto chce znovu objaviť príbeh, ktorý tak dobre pozná a nájsť znovu obdiv a úžas, ktorý si zaslúži. 5/5* za vytvorenie Príbehu, ktorý je tu od počiatku.

Komentáre