The Kiss of Deception (Mary E. Pearson)

Názov: The Kiss of Deception (české vydanie – Falešný polibek)
Séria: The Remnant Chronicles #1
Autor: Mary E. Pearson
Vydavateľstvo: Henry Holt
Rok vydania: 2014
Počet strán: 492
Žáner: fantasy YA román
Cena: 13 

O knihe:

Princezná Lia, sedemnásťročná Prvá dcéra rodu Morrighan, uteká vo svoj svadobný deň, ktorý má byť politickým spojením dvoch kráľovstiev. Jej vlastný otec vypisuje odmenu na jej hlavu po jej úteku do kilometre vzdialenej dediny, kde chce Lia začať nový život. No do jej života vstupujú dvaja záhadní muži. Čo však mladá hrdinka netuší je to, že jeden z nich je princ, ktorého si mala vziať a druhý asasín, ktorý ju prišiel zabiť.

Čo si o knihe myslím ja?

Táto kniha bola na mojej kôpke "na prečítanie" už dlhšiu dobu. Zdala sa byť zaujímavým a novým pohľadom na typický fantasy žáner, v ktorého centre je princezná a ktorej hlavnú zápletku predstavuje milostný trojuholník. V niečom prekvapila, v niečom prekvapiť len chcela (neúspešne), ale nakoniec zaujala natoľko, že som siahla aj po pokračovaní (ktoré som dnes skončila).
"It can takes years to mold a dream. It takes only a fraction of a second for it to be shattered.
Hlavná hrdinka Lia je veľmi tvrdohlavá, impulzívna a temperamentná. Niekedy až príliš. Sú chvíle, kedy by ňou chcel človek potriasť a vtĺcť jej trochu rozumu. Uteká v deň svojej svadby ďaleko so snom začať odznova. A chvíľu sa jej to dokonca darí. Nájde si prácu a myslí si, že jej nový život nemôže nič narušiť. (Prekvapivo) sa jej sen rozpadne rýchlejšie, než čakala. V tom momente totiž prichádzajú naši dvaja mužskí hrdinovia.
"Maybe there were a hundred different ways to fall in love."
Autorka v tomto aspekte vybočila z bežných spôsobov narácie: čitateľ totiž vie, že do hostinca, kde Lia pracuje, prichádzajú dvaja chlapci/muži (približne 18-19 ročný). Vie, že jeden sa volá Kaden a druhý Rafe. A vie, že jeden je princ a druhý asasín. Nevie však, kto je kto. Príbeh je totiž rozprávaný cez 3 postavy: hlavná línia je Lia (jej kapitoly nie sú oddelené menom), druhá cez jednu mužskú postavu a tretia cez druhú mužskú postavu. Tie začínajú buď menom postavy (Rafe/Kaden) alebo cez ich pozíciu (asasín/princ – zoradila som abecedne). A tak si čitateľ môže celý čas domýšľať, ktorý je asi ktorý. Odhalenie v závere románu bolo pre mnohých obrovským prekvapením (nie pre mňa. akosi to vždy odhadnem)
"This world, it breathes you in, sniffs, it knows you, and then it breathes you out again, shares you. You´re not contained here in this single place alone. The wind, time, it circles, repeats, teaches, reveals, some swaths cutting deeper than others. The universe knows. The universe has a long memory."
I keď môžeme hovoriť o milostnom trojuholníku, naozajstnú náklonnosť prejavuje Lia len jednému z nich (pokračovanie je už o niečom inom), takže v konečnom dôsledku to nie je úplne presladený príbeh. Dej je pomerne akčný, autorka sa naozaj snažila o dramatickosť a časté zmeny postáv aj prostredia, takže nikdy nie je jasné, kedy sa všetko obráti naruby.
"Today was the day a thousand dreams would die, and a single dream would be born."
Celou knihou sa okrem ľúbostnej zápletke vinie aj línia "daru", ktorý by mala Lia mať. Je to akási vrodená schopnosť, najčastejšie sa však prejavuje v počutí/videní budúcnosti. Veľká časť série sa venuje práve Liinmu hľadaniu a objavovaniu tejto schopnosti, takže čitateľ dostáva niečo z "nadprirodzeného, fantasy" žánru. A netreba zabudnúť ani na niektoré výborné vedľajšie postavy, ktoré konečne dostali viac priestoru, než akého sa im dostáva v niektorých podobných románoch.
"Even we are guilty of not nurturing gifts, and the gifts that aren´t fed shrivel and die."
Našli sa momenty, ktoré boli klišé, či pri ktorých som si capala rukou po čele, avšak v konečnom dôsledku to bola solídna kniha, ktorá síce balancovala na kraji toho, čo by bol predvídateľný milostný román, no myslím, že sa tomu viac-menej autorka úspešne vyhla.

Moje hodnotenie...

...tomuto románu som dala 3,75/5*. Originálny spôsob zapojenia čitateľa do objavovania a hádania identity postáv a zaujímavý koniec knihy ma stiahol k čítaniu pokračovania /ktorý bol veľmi fajn!/

Komentáre