Pomarančové dievča (Jostein Gaarder)

Názov: Pomarančové dievča (orig. vydanie – Appelsinpiken)
Autor: Jostein Gaarder
Vydavateľstvo: Verbarium
Rok vydania: 2014 (orig. vydanie – 2003)
Počet strán: 144
Žáner: román (nielen) pre deti a mládež
Cena: 11 

O knihe:

Georg má 15 rokov a do rúk sa mu dostane list, ktorý mu napísal jeho otec, ktorý zomrel, keď mal chlapec len 4 roky. A tak cez príbeh o Pomarančovom dievčati, ktoré je skutočnejšie, než sa zdá, spoznáva Georg svojho ocka, jeho pohľad na svet, lásku, život, smrť, vesmír a všetko, o čom sa nikdy nestihli porozprávať. 

Čo si o knihe myslím ja?

Keď som Pomarančové dievča začala čítať, bolo to skôr z nutnosti (pripraviť sa na hodinu do školy), ale po niekoľkých stranách som veľmi rýchlo zistila, že táto kniha je niečo špeciálne. A nie je to len tým, že je špeciálna formátom – chlapec dopisuje knihu, ktorá obsahuje tento list a reaguje tak na všetko, čo mu otec odkazuje, no hlavne tým, o čom Pomarančové dievča vlastne je.
"Sedíš dobre, Georg? Je dosť dôležité, aby sa ti dobre sedelo, rozpoviem ti totiž nervydrásajúci príbeh."
Jedna časť príbehu je o stretnutí otca s Pomarančovým dievčaťom, ktoré bolo jednoducho dievčaťom s plnou taškou pomarančov, ktoré Jan Olav chcel zachrániť (alebo skôr jej trhajúcu sa tašku), no akosi mu to nevyšlo. No v tom momente, keď dievča vystúpilo z električky, vedel, že ju musí znovu nájsť. A tak začína skutočná rozprávka o tom, ako nájsť niekoho vzácneho, niečo životu dôležité, tam, kde je všetko možné.
"Všetko, čo je, trvá len do chvíle, keď sa to skončí. Posledné, čo človek drží, je často ruka."
Ale táto rozprávka nemá šťastný koniec. Otec, manžel, syn a priateľ musel odísť nedobrovoľne. Ale nakoniec má príbeh poučenie. Jan Olav dáva svojmu synovi najdôležitejšiu otázku zo všetkých: Rozhodol by si sa žiť, aj keby si vedel, že jedného dňa odídeš? A v tejto chvíli som vedela, že táto kniha je pre všetkých. Nielen pre deti, ale hlavne pre dospelých. Pretože každý z nás sa potrebuje zamyslieť, ako žijeme náš život. Nevieme, ako rýchlo sa skončí. Už je len na nás, ako tento neurčitý čas využijeme.
"A tak to napokon mohlo mať zmysel. Možno som predsa len nežil zbytočne. Verím, že to tak bude. Preto ti píšem. Nemôžeš mi odpovedať priamo na otázku, čo som ti položil. No môžeš tak urobiť nepriamo. Odpovedaj spôsobom, akým sa rozhodneš viesť tento život..."
Pomarančové dievča je krásny príbeh o tom, že aj náš život môže vyzerať ako rozprávka. No nie vždy vieme vopred všetky pravidlá. Jedno však vieme určite: Jedného dňa sa skončí. A je len na nás, ako tento čas využijeme.
"Čo by si si vybral, keby si dostal na výber? Vybral by si si krátky život na zemi, kde ťa po pár rokoch odtrhnú od všetkého a nikdy nevrátia späť? Alebo by si odmietol? Más len tieto dve alternatívy. Také sú pravidlá."

Moje hodnotenie...

...5/5* pre krásu, jednoduchosť a dôležitosť tejto malej knižky, ktorá môže zasiahnuť do vášho vnútra a zmeniť pohľad na to, ako budete ďalej žiť. A siahnite častejšie po literatúre, ktorá sa oficiálne zaraďuje medzi "literatúru pre deti a mládež". Pretože v nej môžete nájsť omnoho viac, než ste čakali.

"Predstav si, že by si bol na prahu tejto rozprávky niekedy pred mnohými miliardami rokov, keď to všetko vzniklo. A mohol by si sa rozhodnúť, či sa niekedy chceš narodiť na tejto planéte. Nevedel by si, kedy sa narodíš, ani to, ako dlho tu zostaneš, no bude to aj tak len pár rokov. Vedel by si len, že ak sa rozhodneš prísť na tento svet, keď sa naplní tvoj čas, budeš sa musieť jedného dňa zdvihnúť a všetko opustiť."

Komentáre