Rivers of Babylon (Peter Pišťanek)

"Poslúchajú ma. V jeho hlase niet ani stopy po sebachvále. Hovorí to ako človek, ktorého sa spýtali, či je pravda, že má rád tvarohové buchty. Lenka povie: Vidno, že netrpíte nedostatkom sebavedomia. Nie, súhlasí Rász, netrpím."

Názov: Rivers of Babylon
Autor: Peter Pišťanek
Vydavateľstvo: Koloman Kertész Bagala – L.C.A.
Rok vydania: 2003 (orig. vydanie – 1991)
Počet strán: 336
Žáner: román
Cena: 10 

O knihe: 

Rivers of Babylon je knižný debut slovenského spisovateľa Petra Pišťanka, ktorý opisuje netradičné prostredie slovenského poprevratového prostredia, ktoré je preplnené podvodníkmi, prostitútkami, zločincami a inými sortami spoločnosti. 

Čo si o knihe myslím ja?

Táto kniha je veru netradičná. Ani som neverila, koľko detabuizácie, erotizácie, politickej paródie, vulgarizácie, satiry a kritiky sa môže ocitnúť v jednej knihe. A o tom, že týchto vlastností bolo mnoho, svedčí aj to, ako veľmi sa tento román zaslúžil o rozprúdenie debaty v literárnovednom kontexte. A táto debata teda bola dlhá a expresívna. Ale pekne po poriadku.
"Peniaze nie sú všetko. Rácz rozhodí rukami: to je koniec koncov Urbanov osobný názor. On, Rácz, s tým nesúhlasí. Čo si bez peňazí? Hovno. Obyčajná nula."
Rivers of Babylon zachytávajú kariérny postup Rácza, ktorý prichádza do mesta s cieľom zarobiť si, aby sa po návrate na dedinu mohol oženiť so svojou milou Eržikou. Po príchode stretáva starého pracovníka kotolne, ktorý hľadá nového nasledovníka. A tak Rácz získava pomerne ľahkú a hlavne veľmi dôležitú prácu. Po odchode starého nadriadeného totiž mladý kotolník, ktorý je jednoduchý, ambiciózny, cieľavedomý a živelný, postupuje v spoločenskom rebríčku až prirýchlo, keďže sa mu v rukách ocitá výborná možnosť na vydieranie – zásobovanie tepla. A tak sa z muža z podzemia stáva pomaly, ale isto, veľmi vážený a obávaný vodca. Skôr, než si ľudia vôkol neho uvedomia, čo sa vlastne deje, z Rácza je najmocnejší muž mesta.
"V kaviarni hotela Ambassador Hurensson čaká na kávu. Tento malý národ s umelo hypertrofovanou a nepochopiteľnou národnou hrdosťou je národom nepochopených a svetom zneuznaných géniov, dumá. Všetci sa cítia byť niečím lepším, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať."
Hlavnú postavu obklopujú ďalšie pochybné postavy – Video-Urban, kšeftár, ktorý sa začne živiť natáčaním divného porna; riaditeľ, dosadená figúrka v skorumpovanom hoteli; ovplyvniteľný právnik; Lenka, zlatokopka, mnohé prostitútky a ďalšie podplatiteľné, skazené postavy, ktoré túžia po peniazoch a moci. Zaujímavým je expresívny jazyk, ktorý je plný vulgarizmov. No nájdete ich iba v pásme postáv, nie však v pásme rozprávača, čoho výsledkom je šok, nie však brutalita. Šokov však zažijete hneď niekoľko. Tak napríklad v prehnaných opisoch v sexuálnych scén. A nielen tam.

Rivers of Babylon pre mňa predstavujú inú stránku slovenskej literatúry, ktorá vie byť drsná, šokujúca, ironizujúca, brutálna, ale zároveň zaujímavá a poučná. A mala by sa objaviť v rukách čitateľa, ktorý chce spoznať literatúru, ktorá prekročila hranice konvencie.

Moje hodnotenie...

...knihe som dala 4,5/5* a rozhodne siahnem ešte po pokračovaniach, ktoré vyšli v tejto trilógii.

Komentáre