Crimson Bound (Rosamund Hodge)

Názov: Crimson Bound
Autor: Rosamund Hodge
Vydavateľstvo: Balzer + Bray
Rok vydania: 2015
Počet strán: 448
Žáner: fantasy román
Cena: od 9 € 

O knihe:

Keď mala Rachelle pätnásť rokov, bola dobrá. Zaúčala sa za ochrankyňu pred temnou mágiou. Avšak nebola opatrná a zišla z chodníka, aby objavila spôsob, ktorým by ochránila jej svet pred večnou temnotou. A po zakázanom stretnutí musí urobiť strašné rozhodnutie, ktoré ju spojí so zlom, ktoré sa tak snažila poraziť.

Po troch rokoch Rachelle bojuje so smrtiacimi príšerami v službách kráľa, ktorý jej nariadi strážiť svojho syna Armanda, muža, ktorého najviac nenávidí, a ktorý jej musí pomôcť objaviť legendárny meč, ktorý ich môže ako jediný zachrániť.

Čo si o knihe myslím ja?


Crimson Bound je príbeh inšpirovaný klasickou rozprávkou - Červenou Čiapočkou (ak by ste to náhodou neodhadli z obalu, ktorý je veru umelecký a nezaostáva za predchodkyňou /Cruel Beauty/ a rozhodne patrí medzi najzaujímavejšie veci na tomto románe). Teda, minimálne zo začiatku: Rachelle je mladé dievča, ktoré chodí navštevovať svoju tetu, ktorá je akousi čarodejnou ochrankyňou dediny. Rachelle by mala byť jej nástupkyňou, to všetko sa však zrúti v okamihu, keď zostúpi z ochrannej cestičky, aby sa porozprávala s bytosťou z Lesa. Aj napriek jej dobrým úmyslom je Rachelle označená znamením, ktoré jej dáva ultimátum: buď niekoho do troch dní zabije, alebo ju zabije ono. Viete si predstaviť, ktorým smerom sa príbeh posúva.
"You always have to choose between the path of needles and the path of pins. When a dress is torn, you know, you can just pin it up, or you can take the time to sew it together. That´s what it means. The quick and easy way or the painful way that works."
Z Rachelle sa stáva bytosť, ktorá má nadprirodzenú silu, rýchlosť, (takmer) nesmrteľnosť a stále viac sa blíži tomu, že jej bude odobraté jej srdce a stane sa len sluhom bytosti, ktorá by sa v preklade dala pomenovať Požierač. Preskočíme (veľkú) časť knihy a stretávame hlavnú hrdinku, ktorá sa silou-mocou snaží proti osudu bojovať, stáva sa členom milostného trojuholníka (teda o ňu majú záujem dvaja muži) a snaží sa zostať na strane "dobra".
"Rachelle wanted to sew the world back to safety, if she must use her own bones for needles."
Nie je ľahké dej opísať, a to o viac ho ešte pochopiť a uchopiť ako celok. V porovnaní s Cruel Beauty neponúka táto kniha nové nápady, zaujímavé postavy, ani prekvapivé zvraty. Nie je to zlá kniha...ale nie je najlepším prerozprávaním príbehu, aké som v poslednom roku čítala. Časti príbehu a niektoré postavy pôsobia ako obmenou predchádzajúcich hrdinov, nedostávajú dosť priestoru na rozvinutie (čo je nelogické vzhľadom na ozaj vysoký počet strán) a v závere som bola rada, že som už skončila.

Moje hodnotenie...

...2,75/5*. Dobrý nápad, ktorý si vyžadoval iné spracovanie, alebo trochu iné smerovanie príbehu.

Komentáre