Pani Dallowayová (Virginia Woolf)

Názov: Pani Dallowayová (orig. vydanie – Mrs. Dalloway)
Autor: Virginia Woolf
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 1983 (orig. vydanie – 1925)
Počet strán: 142
Žáner: moderný román
Cena: od 7 

O knihe:

Pani Dallowayová patrí medzi diela modernizmu, ktorý je typický predovšetkým svojím netradičným časopriestorom, v ktorom je nahrádzaný typický čas časom ľudskej mysle. Celý dej sa odohráva v jedinom dni v Londýne, v ktorom rozprávanie prechádza do hlbín ľudského vedomia. Hlavná postava, bohatá dáma Clarisa Dallowayová, pripravuje večernú párty pre svojich priateľov. Vďaka jej reflexii a spomienkam má čitateľ možnosť spoznávať okolité postavy, ich charaktery a osudy.

Čo si o knihe myslím ja?

Pani Dallowayová patrí medzi "klasiky" svetovej literatúry, no nie každý po nej siahne a nie každý ju zvládne prečítať do konca. Prečo? Pretože, aspoň na prvý pohľad, neobsahuje žiadne dramatické zápletky, rýchle spády, ani prekvapivé vyvrcholenia. Avšak takmer každú z týchto vecí môžete nájsť. Ak tomu dáte "čas".

Celé dielo je písané veľmi opisne, je prepájané a prepletené tak veľmi, že je niekedy ťažké sledovať líniu, ktorou sa autorka uberá. Čitateľ nespoznáva jednotlivé postavy cez ich vlastné vnímanie, ale predovšetkým cez pohľady iných (Sally cez Clarissu, Clarissu cez Petra, Petra cez Clarissu, atď.), no všetci sa nakoniec vracajú k hlavnej hrdinke – pani Dallowayovej. Postavy tiež môžete pozorovať cez ich konanie, slová a správanie, či už to bolo v minulosti, alebo v prítomnosti. 

Autorka sa nebojí siahnuť do otázok naplnenia života, smrti, nešťastného manželstva či utláčania a ovplyvňovania iných. Nájdete tu samovraždu, nenávisť, lásku, posadnutosť, porušovanie konvencií aj naznačenie homosexuálnych vzťahov, no väčšinu z nich môžete pochopiť len cez jemné náznaky, často len cez jednu jedinú vetu.

Prečo teda Clarissa Dalowayová? Prečo je román pomenovaný podľa nej? Nie je v každej scéne, dokonca nie je ani najzaujímavejšou postavou diela. Clarissa je však funkčný princíp – je sprostredkovateľkou vzťahov, zmysel postáv sa vykresľuje vo vzťahu k nej, ona je jediným prepojením medzi rozličnými osobami z rozličných vrstiev. Ich identita je často postavená práve na ich vzťahu ku Clarisse. A tak sa dostáva do centra diela, v ktorom nerobí nič viac a nič menej ako plánovanie večierka.

Pani Dallowayová je kniha, ktorá si vyžaduje plnú pozornosť čitateľa. Odbočuje každým novým vzruchom, novou príhodou, postavou, spomienkou, obrazom, zvukom či dotykom. Čas je irelevantný, pretože každý pozerá na svet zo svojho pohľadu, každý ho vníma ako inak plynúci. Niekedy plynie prirýchlo, inokedy príliš pomaly. Nájdete tu málo deja, zato veľa opisov a spomienok, postáv a vzťahov, ktoré sú hlboko prepletené a zauzlené. Potrebujete pozornosť, čas a priestor, aby ste mohli vnímať knihu, ktorá je podľa autorky samotnej napísaná pre jednoduchého čitateľa, no dnes je považovaná za knihu pre toho náročného.

Moje hodnotenie...

...knihe som dala 3,5/5*. Aj napriek jedinečnosti spôsobu písania je pre mňa Pani Dallowayvoá dielo, ktoré si vyžadovalo veľa sebazaprenia a občasného postrčenia, no nakoniec priniesla niečo úplne nové do môjho čitateľského repertoára.

Komentáre