Päť x päť (Antológia súčasnej slovenskej prózy)

Názov: Päť x päť - Antológia súčasnej slovenskej prózy
Zostavil: Peter Karpinský
Vydavateľstvo: Literárne informačné centrum
Rok vydania: 2011
Počet strán: 250
Žáner: antológia prózy
Cena: 6 

O knihe:

Výber z textov 25 slovenských autorov, ktorí debutovali po roku 1989 a vybrané texty (s výnimkou Pankovčína) vyšli po roku 2000. Antológia je určená širokej laickej verejnosti.

Čo si o knihe myslím ja?

Ak patríte medzi čitateľov, ktorí sa nevyznajú v súčasnej próze alebo možno hľadáte nových a zaujímavých slovenských autorov, antológie môžu byť vhodnou formou. Sú totiž fragmentálne (takže sa nemusíte nútiť do dočítania knihy), reprezentatívne (hoci je v tejto knihe "len" 25 autorov, predstavujú časť žijúcich a píšucich autorov, ktorí sú aktívni, ukazujú sa na literárnej scéne, sú predávaní a čítaní) a informatívne (keďže okrem ukážok z kníh nájdete v antológii aj krátke recenzie a posudky od známych osobností slovenskej literatúry).

Medzi poviedkami sa našli také, ktoré ma rýchlo vtiahli do deja, spôsobu písania konkrétneho autora a ktoré ma povzbudili k čítaniu ďalších diel od toho-ktorého spisovateľa. Našli sa aj také, ktoré som nepochopila, či ktoré pre mňa neboli veľmi zaujímavými, no práve tak sa ukázala rôznorodosť vo výbere diel aj autorov. To, čo vyhovuje mne, by mohlo inému čitateľovi pripadať ako úplný "brak". 

Očakávajte hlavne tradičné témy súčasnej prózy, ako je stratenie, hľadanie, nenachádzanie, vzťahy, sklamania a iné "klasiky", no raz za čas sa pritrafí niekto s úplne iným pohľadom na svet. Nájdete tu kratšie aj dlhšie poviedky, úryvky aj ucelené celky, no v konečnom dôsledku vás to vedie k tomu, aby ste si autorov našli vo svojej knižnici, kníhkupectve či najbližšej besede a ponorili sa do nových a vzrušujúcich chvíľ, v ktorých objavíte podobne zmýšľajúceho človeka, strateného priateľa alebo inšpiráciu pre vlastné písanie.

Takže táto reprezentatívna kniha je naozaj tým, čím aj zamýšľala byť. Obrazom živej slovenskej literatúry, ktorá ponúka rôzne typy textov s rôznymi autorskými poetikami, ktoré aspoň čiastočne predstavujú súčasnú prózu v našej republike. 25 autorov, 25 textov. Túžba skúmať hlbšie a kompletnejšie diela týchto mladších i starších umelcov.

Moje hodnotenie...

...knihe som dala 4/5* a pochvalu zostavovateľovi (a nielen preto, že patrí medzi mojich obľúbených učiteľov), ale hlavne preto, že hoci je ťažké zúžiť výber autorov na 25 reprezentantov, táto kniha to zvládla.

Komentáre