Päť jazykov lásky (Gary Chapman)

Názov: Pět jazyků lásky (orig. vydanie – The Five Love Languages)
Autor: Gary Chapman
Preklad: Jana Bucková
Vydavateľstvo: Návrat domů
Rok vydania: 2005
Počet strán: 140
Žáner: psychologická kniha
Cena: 8 

O knihe:

Päť jazykov lásky je kniha amerického manželského poradcu a autora mnohých kníh zaoberajúcich sa touto tematikou. Jednou z jeho téz je, že každý človek rozpráva jedným z piatich jazykov lásky, ktoré, ak sa partneri naučia používať, dokážu pomôcť zdravému fungovaniu ich vzťahu.

Čo si o knihe myslím ja?

Hoci nie som vydatá a ani sa na to v najbližšej dobe nechystám, táto kniha ponúka zaujímavý pohľad na vzťahy ako také. Autor cez rôzne manželské prípady ponúka pohľad do partnerstva, ktoré si prešlo fázou "zamilovanosti" a ktoré už nefunguje tak, ako kedysi. Niektorí sa vzdialili, niektorí znenávideli. Gary Chapman ako riešenie ponúka plnenie "citovej nádrže" tým, že sa manželia naučia hovoriť spôsobom, akým ten druhý najprirodzenejšie prijíma lásku. Rozlišuje 5 spôsobov:

  1. slová uistenia, ktorým oceňujeme hodnotu toho druhého;
  2. pozornosť, kedy sa vcítime do vnútorného prežívania toho druhého a vyjadrujeme duševnú blízkosť;
  3. prijímanie darov;
  4. skutky služby, keď druhému prejavíme praktickú starostlivosť;
  5. fyzický kontakt, ktorým vyjadrujeme fyzickú blízkosť.
Autor tvrdí, že každý z nás má jeden z týchto jazykov primárne daný. Ak sa náš partner bude vyjadrovať presne týmto spôsobom, budeme sa cítiť milovanými a naša potreba bude napĺňaná. Niektorí čitatelia sa stavajú k tejto knihe s názorom, že je podávaná primitívne, alebo že je nereálna. Môj názor je (sčasti) opačný.

Čítaním jednotlivých kapitol, ktoré opisovali "jazyky" jeden po druhom, som si dokázala priraďovať ľudí v mojom okolí k jednotlivým potrebám. Niektorí potrebujú váš čas, niektorých najviac poteší objatie, no iných pochvala. Na konci knihy sa nájde každý v niečom, čo možno nevedomky, bol spôsob, ktorým prijíma lásku.

A či je táto kniha podávaná "primitívnym" spôsobom? Možno. Mne však pripomenula to, že láska nemusí byť zložitá. Niekedy je riešenie ozaj primitívne. No mnohým môže trvať veľmi dlho, kým si uvedomia, kde v ich vzťahoch robili chybu. Možno len ukazovali svoju lásku spôsobom, ktorý ich partnerovi nič nehovoril. A keď nájdu chybu, vedia ju opraviť.

Moje hodnotenie...

...táto kniha je úplne odlišná od žánrov, ktoré čítam bežne, ale myslím, že ak vás zaujíma niečo z oblasti psychológie, vzťahov a možných problémov, táto kniha je celkom fajn. Nechcem jej dávať *, keďže ozajstný výsledok sa ukáže časom :)

Komentáre