Veľká láska (Balla)

"Lenže čo sa týka Laury, tú mal namiesto pozorovania radšej milovať, ale on bol iba zvedavý a myslel si, že zvedavosť je láska a veľká zvedavosť je veľká láska."

Názov: Veľká láska
Autor: Vlado Balla
Vydavateľstvo: Koloman Kertész Bagala
Rok vydania: 2015
Počet strán: 144
Žáner: súčasný román
Cena: 10 

O knihe:


Veľká láska je román o Andričovi a Laure, vzťahu, ktorý vzťahom nikdy nebol, o osamelosti a individuálnej ceste k prežitiu. V knihe nenájdete veľký dej, zato objavíte veľké rozjímanie, myšlienky a sklamania.

Čo si o knihe myslím ja?

Súhlasím s výrokom Ladislava Čúzyho, ktorý o knihách Vladimíra Ballu napísal toto: "Ballove príbehy sú dejovo rôznorodé, zväčša evokujú realitu vnímanú rozprávačom ako niečo ťažko pochopiteľné, čomu sa postavy pokúšajú rozumieť, ale akosi sa im nedarí. Alebo naopak, čomu veľmi dobre rozumejú. Zostáva len samota, pocit bezútešnosti zo života jednotlivca, ale čo je ešte horšie, nielen jednotlivca, ale aj vzťahov, najmä vzťahov medzi mužom a ženou." (z knihy Päť x Päť)
"A potom už proste len sedel. Niečo sa v ňom pokazilo. Bol zaseknutý." (s. 56)
Veľká láska bolo prvé dielo, po ktorom som od tohto autora siahla, a to najmä pre jeho účasť v Anasoft Litera a čitateľskú popularitu, ktorú hneď na to získalo. Toto dielo je súčasné, melancholické a miestami jednotvárne. Zachytáva krátku, no rezonujúcu lásku. Neprinesie prevratné zmeny, dokonca ani zaujímavú zápletku. Čitateľ dostáva (smutné) rozjímanie o láske. Láske, ktorá možno nikdy nebola naozajstnou láskou, ktorá si stále žiadala viac, než dostala a ktorá sa jedného dňa rozplynula bez toho, aby sa pohla z miesta.
"Chyby textu, zapisoval si a smrkal, vychádzajú najavo len pri hlasnom čítaní. Chyby života až po jeho prežití. Text povyčiarkuješ, život oľutuješ." (s. 133)
Slovenská súčasná próza je často o nepochopení, zraniteľnosti, bez možnosti interpretácie diela (alebo s mnohými interpretáciami?), osamelosti, nemožnosti (vzťahu), strate zmyslu a nedopovedanosti. A takáto je aj Veľká láska. Ak chcete čítať veľa a zároveň málo, takáto próza je pre vás. Nikde vás neposunie, no zároveň vám pomôže nazrieť cez nový pár očí.
"Chcel by na ňu zabudnúť, nie preto, aby mohol začať znovu, ale preto, aby už nezačínal." (s. 139)
Nie som práve najväčším fanúšikom súčasnej prózy na Slovensku (ak hovoríme vo všeobecnosti), no musím priznať, že z času na čas siahnem po knižke z police staro-nových autorov. Ponúkajú iróniu, krásne aj škaredé obrazy sveta a aj tu mi ponúkajú jednu z vecí, ktorá ma vždy fascinovala: nový pohľad na svet.
"On žil v šoku po celý život a vydesený bol vždy preventívne: raz prinútil lekárov, aby mu dali nohu do dlahy skôr, než sa zlomila, inokedy stál na ulici a robil čudné pohyby, v predklone vystieral ruku a vzápätí ohýbal lakeť, akoby k sebe čosi priťahoval... (...) až kým sa sused, ktorý ho sledoval zo záhrady - vždy sa nájde pozorovateľ - neopýtal, čo vystrája. ´Kolega má po mňa prísť autom. Precvičujem si otváranie dverí, aby sa mi pri nastupovaní niečo nestalo.´ (...) Skeptik musí byť vždy pripravený." (s. 9)
Nemôžem o Veľkej láske napísať niečo racionálne, či sa pokúsiť o rozbor, pretože tam toho veľa nie je. Kniha je o vzťahu, o zbytočných myšlienkach a prežívaní Andriča, ktorý je skeptikom, profesionálnym mysliteľom a človekom, ktorý stojí dlho na jednom mieste (fyzicky aj psychicky). Pozoruje a myslí na Lauru a jej dcéru, no to je všetko. To bol začiatok. Ale ten trval príliš dlho.

Moje hodnotenie...

...Veľkej láske som dala 3,75/5*. Ak už súčasná próza, tak Balla predstavuje jedného zo zaujímavých autorov, ktorého slovenský čitateľ môže spoznať, ak na to bude mať chuť.
"Havarovala preto, že myslela na tisíc povinností, na napĺňanie veľkých plánov i na riešenie drobných lapálií. Táto zaneprázdnenosť a vyťaženosť a večná časová tieseň a z toho vyplývajúca prirodzená roztržitosť boli takisto dôkazom, že je hodnotným človekom, ktorý si našiel miesto v živote, niekam patrí a tam musí riešiť úlohy a odstraňovať prekážky, ktoré sa nevyhnutne vyskytujú vo fungujúcom svete zmysluplných bytostí. On, naopak, stále len čakal na udalosť alebo správu, ktorá by ho do života vtiahla. Aby nepostával na okraji." (s. 25)
Túto knihu som zaradila do mojej 2016 Reading Challenge pod kategóriu Kniha, ktorá získala/uchádzala sa o cenu Anasoft Litera.

Komentáre