Passenger (Alexandra Bracken)

"Its our choices that matter in the end. Not wishes, not words, not promises."

Názov: Passenger
Séria: Passenger #1
Autor: Alexandra Bracken
Vydavateľstvo: Disney-Hyperion
Rok vydania: 2016
Počet strán: 486
Žáner: YA fantasy román
Cena: od 8 

O knihe:

V priebehu jednej noci stratí mladá huslistka Etta Spencer všetko, čo pozná a miluje. Je vhodená do cudzieho sveta človekom s nebezpečnými úmyslami a Etta vie len jednu vec: necestovala len kilometre, no aj roky od jej domova. Zdedila schopnosť, o ktorej nič nevie, od rodiny, o ktorej nikdy nepočula. Až doteraz.

Nicholas Carter je spokojný so svojím životom na mori, voľný od rodiny Ironwoodovcov a podradenosti, ktorú u nich poznal. Avšak s príchodom neobvyklého pasažiera a minulosťou, ktorej nemôže ujsť, sa Nicholas dostáva do ťažkej pozície. Hlava rodiny Ironwoodovcov túži po objekte, ktorý môže nájsť len Etta a ak ju chce ochrániť, bude im ho musieť priniesť sám - či sa jej to páči alebo nie.

Etta a Nicholas sa vydávajú na cestu cez storočia a kontinenty, pričom sa snažia poskladať nápovedy, ktoré im zanechal cestovateľ, ktorý urobí všetko pre to, aby tajomný objekt uchránil. 


Čo si o knihe myslím ja?

Passenger je kniha, ktorá začiatkom roka získala niekoľko veľmi dobrých recenzií a ponúkala jeden z mojich obľúbených motívov  cestovanie v čase. Etta Spencer je mladá žena, ktorá všetok svoj čas investuje do zlepšovania jej talentu – hre na husliach. V podvečer jej prvého veľkého vystúpenia sa však všetko zmení. Dievča, ktoré nikdy nepoznala, ju (doslova) strčí do nového sveta. Etta sa prebúdza na lodi, medzi ľuďmi, ktorí rozprávajú ako z iného storočia a ako sa nakoniec ukáže, ktorí z iného storočia aj naozaj sú. Časom sa dozvedáme, že Etta patrí do jednej z rodín cestovateľov, ktorí dedia nezvyčajnú schopnosť - môžu cez priechody cestovať do rôznych miest a časov. 
"There are rules, but rules may be rewritten if only one hand holds the ink."
Tak, ako aj väčšina podobných románov, aj tu si autorka vytvára spôsob a pravidlá, ktoré musia cestovatelia dodržiavať pre udržanie časovej línie a rovnováhy. Čitateľovi potrvá niekoľko kapitol, kým sa do systému zabehne, no v priebehu románu to všetko dáva väčší zmysel. Nechcem sa príliš dostávať do vysvetľovania deja, takže sa viac zameriam na moje dojmy z čítania.
"The only way out is through."
1. Romantika. Musím povedať, že som jej nečakala až tak veľa, a hoci miestami nadobúdala dosť klišé rozmer, prekvapivo mi to nevadilo. Etta a Nicholas sa našťastie nedostávajú do milostného trojuholníka, no ich láska nemá práve jednoduchý priebeh. Aby som načrtla aspoň jeden z problémov: Nicholas je černoch žijúci v dobe, kde jeho rasa nemá práve úctyhodné postavenie, čo pôsobí najmä na jeho zmýšľanie a správanie. Romantické scény sa v románe vyskytujú pomerne často, takže ak vám podobná "zápletka" nesedí, radšej zvoľte iný druh cestovateľského románu.
"You cannot fanthom the distance I would travel for you."
2. Pomalá gradácia. Nezľaknite sa prvých kapitol, keďže pravdepodobne nebudete tušiť, čo sa tam vôbec deje. Budete vhodený do deja rýchlo a bez akéhokoľvek vysvetlenia. Neskôr sa zase príbeh zbytočne brzdí, spomaľuje a nekonečne naťahuje. Aj napriek výborne zvládnutým opisom jednotlivých miest a časov sa dej zbytočne ťahá niekoľkými desiatkami strán.
"Love was selfish, wasn´t it? It made honest men want things they had no right to. It cocooned one from the rest of the world, erased time itself, knocked away reason. It made you live in defiance of the inevitable. It made you want another´s mind, body; it made you feel as if you deserved to own their heart, and carve out a place in it."
3. Netradičné prostredie. Vďaka motívu cestovania v čase a priestore sa autorke ponúkol nekonečný rad zaujímavých situácií, ktoré mohla do deja zapracovať - cez stredovek až po svetové vojny, od africkej džungle až po New York.
"This was the danger, the seduction of time travel, she realised - it was the opportunity, the freedom of a thousand possibilities of where to live and how to start over. It was the beauty open to you in your life if you only stopped for a moment to look."
4. Prekvapivý záver ponúka veľmi dobrý odraz pre pokračovanie a môžem povedať, že posledné kapitoly boli napínavé a len veľmi ťažko predvídateľné.

Jedna z posledných vecí, a možno to, čo bolo najrozporuplnejšie, je hlavná postava. Doteraz (ani po týždňoch od prečítania knihy) si nie som istá, či sa mi páči alebo nie. Na jednu stranu nie je ufňukaným dievčaťom, práve naopak, snaží sa zachrániť svoj svet, bojuje dobre a zmysluplne, avšak miestami (ako napríklad pri "instantnej láske") mi prišla povrchne vykreslená a ťažko sa s ňou stotožňovalo. Uvidíme, čo druhá kniha prinesie.

Moje hodnotenie...

...rozhodla som sa pre 4/5*. Ak hľadáte romantický román s prímesou fantasy vo forme cestovania v čase, histórie, akcie a dobrodružstva, Passenger môže byť niečo pre vás.

Túto knihu som zaradila do mojej 2016 Reading Challenge pod kategóriu Kniha s cestovaním v čase.

Komentáre