Desať malých černoškov (Agatha Christie)

"Na jeden záhadný opustený ostrov, ktorý sa nachádza asi jednu míľu od pobrežia, bolo pozvaných desať osôb..."

Názov: Desať malých černoškov (orig. vydanie – Ten Little Niggers)
Kniha: 3x Vraždy
Autor: Agatha Christie
Vydavateľstvo: Knižní klub
Rok vydania: 2014
Počet strán: 568 (kniha)
Žáner: detektívka
Cena: 10 - 18 

O knihe:


Na začiatku boli desiati  zvláštna skupina cudzincov pozvaných na návštevu na súkromný ostrov pri Devone. Ich hostiteľ, excentrický milionár, ktorého nikto z nich nepozná, nie je na ostrove s nimi. Všetci hostia majú spoločnú skazenú minulosť, ktorú nechcú prezradiť. Avšak práve tajomstvo zapečatí ich osud  každý z nich bude stíhaný za vraždu. Jeden po druhom padnú za obeť a na konci víkendu nezostane ani jeden. A iba mŕtvi sú mimo podozrenia.

Čo si o knihe myslím ja?

Desať malých černoškov je prvý detektívny príbeh, ktorý som od Agathy Christie čítala a nebola som sklamaná. Príbeh sa odohráva na malom priestore s obmedzeným počtom postáv. Na začiatku sa čitateľ stretáva s úsekmi z rôznych pohľadov hostí, ktoré zachytávajú príchod na tajomný ostrov. Získava náhľad do premýšľania, aký mu už neskôr nebude ponúknutý (alebo len minimálne). Musím priznať, že začiatok sa zdá byť práve voľbou tohto postupu jemne chaotický – nevieme, o koho sa jedná, čo sa vlastne v príbehu deje, ani čo postavy čaká, no po niekoľkých kapitolách dáva všetko zmysel.

"Deset malých černoušků hostil děda Vševed, jeden z nich se zakuckal, zbylo jich jen devět."
Záhady a tajomstvá sprevádzajú celý príbeh. Priestor, postavy a z nich najmä hlavný "antagonista" sú zahalené rúškom tajomstva. Autorka dovoľuje čitateľovi poznať len to úplne nutné a zvyšok necháva na jeho predstavivosti. A tak sa nikdy nedozvieme úplnú pravdu o všetkých zločinoch, ktoré boli spáchané.

A tu sa dostávame do najzaujímavejšej časti. Problém zločinu, spravodlivosti a práva vysloviť rozsudok. Vina je jasná. Váha jednotlivých obvinení je rôzna, no v konečnom dôsledku sa každému dostane súdu. Niektoré z postáv sa obvinia sami a vina sa stane ich vlastným katom, niektorí svoje činy neľutujú ani v najmenšom. Bolo však rozhodnutie pána N. E. ZNÁMEHO naozaj správne? Ako zistíme, či niekto môže (od)súdiť z vlastnej vôle?

"Jeden malý černoušek vztek měl na svět zrdáný, proto se sám oběsil  a tak nezbyl žádný."
Táto detektívka má určite výrazný psychologický podtón, ktorý núti čitateľa premýšľať nad morálkou a spravodlivosťou. Je pravdou, že autorka ponúka o identite vraha len veľmi málo informácií. Je takmer nemožné odhaliť ho (ju) vlastným hádaním (pokúsila som sa o to neúspešne). Vyvrcholenie tohto krátkeho príbehu som pokladala za prekvapivé, ale zmysluplné. Agatha Christie sa popasovala s malým priestorom a veľkým počtom postáv profesionálne a prináša nezabudnuteľný kriminálny zážitok.

Moje hodnotenie...

...knihe som dala 4/5*, práve kvôli nemožnosti uhádnuť vraha. V priebehu knihy je čitateľovi daný len malý priestor pre spoznanie psychiky a premýšľania postáv. Ale okrem toho bola táto detektívka bez detektíva zaujímavým ozvláštnením môjho čitateľského repertoáru.

Komentáre