The Heir (Kiera Cass)

Názov: The Heir
Autor: Kiera Cass
Séria: The Selection 
Vydavateľstvo: HarperCollins Publishers
Rok vydania: 2015
Počet strán: 342
Žáner: dievčenský román
Cena: 10 € 

O knihe:


The Heir (alebo Dedička, ak by ste to chceli radšej v slovenčine) je štvrtá kniha v sérii Selekcia (Selekcia, Elita, Prvá). Prvé tri knihy boli o princovi Maxonovi, ktorý potreboval partnerku, preto vyhlásili Selekciu - istú formu súťaže, ktorej sa zúčastnilo 35 dievčat, ktoré chceli získať "jeho srdce" (ok, uvedomujem si, že sú to veľmi dievčenské romány). Hoci to nie práve bežný typ knihy, po ktorom by som siahla, ak máte chuť na oddychové čítanie, nie je to zlá séria. The Heir sa však odohráva približne 20 rokov po skončení tretej knihy a nasleduje dcéru hlavných postáv, ktorá sa má stať kráľovnou, no pre nepokoje v krajine sa vyhlási jej vlastná Selekcia a stáva sa tak rozptýlením.

Čo si o knihe myslím ja?

Kde bolo, tam bolo, v jednom imaginárnom kráľovstve žije najotravnejšia postava pod slnkom. Ok, ok. Takto. Hlavná postava je...ako to povedať jemne...sebecká, namyslená, sebastredná a neschopná komunikácie. Hmm. Pevne verím, že to bol zámer, ak nie, pomoc. Eadlyn je vychovávaná vo vedomí, že jedného dňa bude kráľovnou. Všetci rozumieme, že je to ťažká práca. Nemusíš byť preto odporná ku všetkým naokolo. Kto sa normálne vyjadruje takto: "Ako to ľudia robia? Rozprávame sa 5 minút a mňa to vyčerpáva.", "Ty, preč! Čím dlhšie tu zostaneš, tým viac to bude trápne", "Tvoj priateľ študuje biochémiu a ty mi robíš slúžku? Ako niečo také môže fungovať?" Ahhh. 

Eadlyn si ani neuvedomuje, ako zle na ľudí pôsobí. Vyrástla v paláci s ľuďmi, ktorí boli buď jej rodina alebo poddaní (a preto ju museli chváliť) a nedokáže komunikovať. V momente, keď jej do domova vletí 35 chlapcov, z ktorými je prinútená hovoriť, začína jej pomaly dochádzať jej neschopnosť a tvrdosť. Je veľmi tenká hranica medzi sebavedomím a krutosťou, ktorou reaguje na ostatných, no ku koncu románu začína rásť ako charakter. Na druhej strane som občas rozumela spôsobu, ktorým premýšľala: verí, že musí byť silná a chladná, aby ju ľudia rešpektovali. Po čase začína aspoň jemne zisťovať, že možno existuje iný spôsob vyjadrovania. 

Kiera Cass má talent na tvorenie zaujímavých postáv. Každý z jej hrdinov je niečím špecifický a uveriteľný. Čitateľ si ich vie ľahko predstaviť v skutočnom svete, rozumie jeho pohnútkam, dokonca sa v niektorom z nich možno aj nájde. Hoci je v tejto sérii postáv viac než dosť, je pomerne ľahké vytriediť postavy dôležitejšie, tie, ktoré si zapamätá a ktorých vývin očakáva. Aj v tomto románe som našla niekoľko postáv, ktoré boli veľmi zábavné a tešila som sa na ich príchod v deji.

Táto kniha patrí medzi romány, ktoré sú napísané spôsobom, ktorý vás rýchlo vtiahne do deja. Nepotrebujete tuho premýšľať nad metaforami, ani zamysleniami, inými slovami, môžete celkom nerozmýšľať. Je to dobre? Niekedy je to fajn. Nepovedala by som, že to je najlepšia kniha tohto roka, ale neuškodí. Ak si dievča, pravdepodobne tínedžerka a máš rada kus romantiky, táto séria ťa môže (a nemusí) zaujať.


Moje hodnotenie...

...The Heir si u mňa zaslúžil 3/5*. Potrebovala som oddychovú knižku a našla som román, ktorý mal zaujímavý príbeh a dokonca som celkom zvedavá, ako sa skončí...

...na záver sem ešte pridám link na jednu YouTube recenziu, ktorá ma pobavila a veľmi dobre túto knihu vystihla.

Komentáre