Temné miesta (Gillian Flynn)

Názov: Dark Places
Autor: Gillian Flynn
Vydavateľstvo: Phoenix (slov. vydanie – Tatran)
Rok vydania: 2010 (1. vydanie – 2009, slov. vydanie – 2015)
Počet strán: 421
Žáner: krimi román
Cena: 15 € 

O knihe:

Libby Day mala 7 rokov, keď jej svedectvo dostalo jej 15 ročného brata za mreže. Snaží sa na všetko zabudnúť, no jedného dňa ju osloví skupina, ktorá je presvedčená o Benovej nevine. Libby sa začne pýtať otázky, ktoré tak dlho odháňala. Bol to naozaj hlas jej brata, ktorý v ten večer počula? Ben nikdy nezapadal, ale bol schopný vraždy? Sú tu tajomstvá, ktoré musí odhaliť o jej rodine a farme a jej samej, pretože chce svojho brata naspäť? Začne si uvedomovať, že každý člen jej rodiny v ten deň niečo skrýval...predovšetkým Ben. Teraz po 24 rokoch sa bude pravda hľadať ešte ťažšie, než kedykoľvek predtým. Čo sa v tú noc naozaj stalo?

Čo sa mi na knihe páčilo?
  1. Prvá vec, ktorá ma na knihe zaujala, bola obálka. Nie je to práve tradičná voľba, no treba povedať, že po niekoľkých dňoch v taške mi už matná čierna obálka nepríde ako najlepší nápad (ale stále si myslím, že je originálna).
  2. Postavy, ktoré sú tak premyslené a istým spôsobom poškodené – Libby, ktorú chcela autorka pôvodne predstaviť ako optimistickú a vyrovnanú, no uvedomila si, že človek, ktorý by vyrastal vo vedomí, že jeho rodina bola vyvraždená, by bol presným opakom. Dokonca aj v spomienkach dokáže Libby vidieť to, že jej rodina nebola dokonalá, každý mal svoje tajomstvá, zlé vlastnosti a ich svet nebol práve idylický. Tieto postavy tam nie sú na to, aby ste s nimi súcitili, či aby ste chceli byť ako oni. Nie sú to hrdinovia a niekedy ani dobré osoby. Sú to nedokonalí ľudia, ktorí urobili chyby a museli za nich zaplatiť veľkú cenu. Bolo však fascinujúce, ako realisticky dokázala autorka predstaviť tak pokrútené, zničené osoby, ktoré si vieme predstaviť aj v reálnom živote.
  3. Záver, ktorý som z časti uhádla, no autorka ma aj tak dokázala prekvapiť. Vložila tam niečo nečakané, no zároveň uveriteľné.
  4. Rôzne perspektívy – príbeh je predstavený z 3 rôznych pohľadov – prítomnosť cez Libby a minulosť (deň vraždy) cez Bena a Patty (ich matku). Bolo to zaujímavé, pretože sa striedali, no zároveň sa dopĺňali a dávali zmysel.
“I assumed everything bad in the world could happen, because everything bad in the world already did happen.” 
Čo sa mi na knihe nepáčilo?
  1. Dejová línia s Krissi, ktorá bola zbytočne sexuálna a neviem či mala až také dôležité miesto v príbehu.
  2. Dĺžka – myslím si, že by 100 strán menej neuškodilo. Niektoré miesta boli prehnane spomalené a dalo sa tomu ľahko predísť.
Táto kniha bola prekvapivo podobná románu Dievča vo vlaku, no treba povedať, že omnoho lepšie podaná. Postavy boli uveriteľné, záver prekvapivý a príbeh napínavý...
“The truly frightening flaw in humanity is our capacity for cruelty - we all have it.” 
Moje hodnotenie...

...4,5/5*. Niekedy mi jednoducho prekážali sexuálne opisy v Benovom príbehu, ktoré niekedy v knihách veľmi nechápem (načo sú tam?) a pár zdĺhavých momentov. Ak však chcete temný príbeh s poškodenými postavami (ale v zaujímavom podaní), siahnite po tejto knihe. Jeden z najlepších krimi románov, aký som doteraz čítala.

Mohlo by vás zaujímať...

...minulý rok vyšla aj sfilmovaná verzia v hlavnej úlohe s Charlize Theron, ale neviem, či si ju pozriem, keďže aj kniha bola na mňa dosť strašidelná...

Komentáre