Pár múdrostí z dovolenky (Grécko 2015)│Barborka cestuje...

Po 6 dňoch v Grécku som si dovolila vytvoriť krátky zoznam poznatkov, na ktoré som prišla a ktoré som si vyskúšala (niekedy doslova) na vlastnej koži.


  1. Pi veľmi veľa vody. Slnko praží krásne svieti a tvoje telo potrebuje dostatok vody. Pred pár rokmi som práve kvôli nedostatku tekutín zažila jedno dramatické odpadnutie (a nie, nebolo to ako z filmu).
  2. Nemusíš zjesť všetko na švédskych stoloch. Je to lákavé, ale skús najprv porozmýšľať, či sa k sebe hodia ryba, gyros aj slanina, doplnené zemiakmi, ryžou a kilami zeleniny (jasné, že áno).
  3. Nesnaž sa chytiť bronz ustavičným ležaním na slnku. Ak si podobný typ ako ja a ľahko sa spáliš, radšej vydrž vysmievanie z bielych nôh a nebuď spečené kura.
  4. Rozpálený piesok je doslova vriaca láva. Hoci nebudeš za frajera, skús si zobrať gumené topánky do vody a tvoje chodidlá nebudú ugrilované doružova.
  5. Keď sa nudíš, pozoruj ľudí naokolo. Domysli si ich príbehy, vytvor telenovelu či kriminálku. Tvoja fantázia nemá obmedzenia! Možno vďaka týmto príbehom raz napíšeš knihu či scenár.
  6. Uži si "odlúčenie". Ak si na rodinnej dovolenke a možno ani nemáš prístup na wifi, máš práve jedinečnú príležitosť na premýšľanie, prehodnocovanie, hľadanie a nájdenie (možno seba samého?). Nie si so svojou skupinou kamošov, nemá ti kto hučať do hlavy a preto máš pár dní pre seba. A kto vie? Možno prídeš na to, že chceš viac cestovať, pracovať ako delegát alebo sa len utvrdíš v tom, že tvoj život ide tým správnym smerom. 
  7. Venuj sa sebe, ale aj ľuďom, ktorí sú na dovolenke s tebou. Nezabúdaj, že na dovolenkách a výletoch väčšinou nie si sám/sama. Či už si na dovolenke s rodičmi, partnerom či najlepším priateľom, ste tam spolu. A preto sa nevenuj až nadmieru sám sebe, ale skús si všímať aj tých druhých. Odlož knižku, notebook, mobil a premýšľanie a vyrazte do mesta, zahrajte si karty alebo sa len rozprávajte. A verím, že budete mať veľmi dobrý čas :)
Toť moje nápady, triky a myšlienky. Súhlasíš s nimi? Čo tak ich vyskúšať na najbližšej dovolenke či výlete?

photo credit: DeathtoStock

Komentáre