Kolónia Lambda Pí (Jozef Repko)

Názov: Kolónia Lambda Pí
Autor: Jozef Repko
Vydavateľstvo: Mladé Letá
Rok vydania: 1985
Počet strán: 242
Pôvodný jazyk: slovenský
Žáner: vedeckofantastický (sci-fi) román
Cena: knihu sa mi nepodarilo nájsť na stránkach kníhkupectiev, ale mohli by ste ju nájsť v antikvariáte alebo v knižnici starých rodičov :)

Anotácia:

"Dej sa odohráva v 29. storočí na obrovskej vesmírnej lodi, ktorá už vyše päťsto rokov letí vesmírom. Teraz sa vracajú späť a vodcovia chcú ovládnuť Zem pomocou superhmoty. Normálni obyvatelia lode nevedia, že sa vracajú domov." (zdroj)

Prečo som si knihu vybrala? 

Knihy z edície Stopy patrili vždy medzi moje obľúbené (Pán Tragáčik bol top!) a keďže som potrebovala novú knihu na čítanie, po dlhšom prehrabávaní som narazila práve na tento sci-fi román. Milým prekvapením bolo zistenie, že kniha bola napísaná slovenským autorom. Nemám pocit, že by práve tento žáner patril v slovenskej literatúre medzi obľúbené. A keďže mám s týmto žánrom dobré skúsenosti, rozhodla som sa ho porovnať so svetovými bestsellermi. Ako to dopadlo?

O čom kniha vlastne je?

Hlavnou postavou je 15-ročný Ram Ramuz, ktorý žije vo vesmírnej kolónii Lambda Pí. Kolónia sa rozhodla prerušiť kontakt so Zemou, z ktorej bola vyslaná na preskúmanie nového priestoru pre život. Priemerná dĺžka života v kolónii je asi 55 rokov, niekedy však ľudia zomierajú omnoho skôr na nevyliečiteľnú chorobu. Taktiež sú schopní vyrobiť si vlastný vzduch, vodu a superhmotu. Ram stretáva starého "Dispanza", ktorý mu ukáže Zem a vysvetlí mu, že geronti (hlavní velitelia), chcú Zem napadnúť a nie vrátiť sa, čo bol ich pôvodný zámer. Ram sa v priebehu knihy snaží zachrániť Zem a celú kolóniu, ktorá pomaly prichádza o zásoby.

"Rozhodli sa vládnuť. Strávil som dlhé hodiny porovnávaním vývoja v kolónii s analogickými udalosťami v dejinách ľuďstva. Áno, Ram, generácie gerontov si zaumienili ovládnuť Zem, aby z nej mohli riadiť celú Galaxiu. Ich čas sa priblížil. A pri tom nás všetkých zničia." (s. 79)

Čo sa mi na knihe páčilo?

Ako som už spomínala v mojom poslednom "Dnes čítam", táto kniha mi veľmi pripomínala dej Darcu od Lois Lowryovej. Zatiaľ som sa k tejto knihe nedostala, videla som iba film, ale príbeh je veľmi podobný.  

Spoločnosť, ktorá sa nepodobá na spolužitie na Zemi, ľudia žijú trošku roboticky, bez emócií, všetko vyhodnocujú pomocou kódov, nepoznajú hudbu, tanec,...ale fungujú takmer dokonale. Potom sa však objaví mladý muž, ktorý sa od starca dozvie o krásach Zeme a rozhodne sa povedať to všetko ďalším. V podstate takmer rovnaký príbeh, čo je veľmi zaujímavé, pretože Darca vyšiel 8 rokov po vydaní Kolónie Lambda Pí.

"Zdalo sa mu, že kráča. (Dispanz vybral záznam z konca dvadsiateho storočia, ale technicky zlepšený o dvesto rokov  neskôr.) šiel po ceste uprostred lesa. Obklopovali ho zelené predmety, o ktorých nevedel, že sú to stromy; takmer sa dotýkal trávy, ktorú nepoznal, ale jej sýta farba mu nežne pohládzala zrenice. Načúval zvukom, ktoré pokladal za umelú melódiu; to vánok šelestil v lístí stromov, trilikoval slávik, tokal tetrov." (s. 40)

2 hlavné postavy: Ram a Taubat "Dispanz" boli vykreslené veľmi dobre. Možno by som prijala trochu vyšší vek hlavného hrdinu, ale príbehu to až tak neuškodí. Obaja boli rozhodnutí bojovať za to, o čom si mysleli, že je správne, riskovať a ukázať pravdu ostatným. Zaujímavým bolo aj vykreslenie jednej zo záporných postáv: Magmusa. Jeho úmysly nie sú čitateľovi vždy jasné, nikto si nemôže byť istý, či je dobrý, zlý alebo niečo medzi.

Čo sa mi na knihe nepáčilo? 

Udalosti v závere knihy boli veľmi nahustené, všetko sa dialo naraz a rozprávač skáče z jednej skupiny obyvateľov k Ramovi a potom k inej skupine a tak ďalej. Hektické

Ramova priateľka (a teoreticky budúca manželka) Ena bola pomerne nudná postava. Nebola podaná spôsobom, ktorý by ma nadchol a aj keď bola v závere knihy pomerne dôležitá, nebola pre príbeh nevyhnutná. Istým spôsobom trochu automaticky vložený romantický objekt.

Túto knihu odporúčam... 

...tým, ktorí majú radi staršie sci-fi a radi by si prečítali tento žáner aj od slovenského autora. Bolo by fajn vidieť aj pokračovania tohto románu, ktorý má potenciál na ďalšie rozvinutie príbehu. Ale upozorňujem: nebuďte pri čítaní príliš kritickí, je to predsa len kniha stará 30 rokov :)

Komentáre