Legendary (Stephanie Garber)


Názov: Legendary
Autor: Stephanie Garber
Vydavateľstvo: Hodder & Stoughton
Rok vydania:  2019 (orig. vydanie – 2018)
Počet strán: 432
Žáner: fantasy YA román
Cena: 10 

O knihe:

Srdce, ktoré treba chrániť. Dlh, ktorý treba splatiť. Hra, ktorú treba vyhrať. Druhý diel úspešnej série Caraval. Donatella Dragnová sa nechala uniesť magickým svetom Caravalu. Konečne sa vymanila z područia despotického otca a sestru Scarlett zachránila pred nešťastím dohodnutého sobáša. Teraz by sa obe mali radovať, ale Tella stále nie je slobodná. Uzavrela nešťastnú dohodu s tajomným zločincom, ktorému dlhuje nemožné: zistiť skutočné meno Legendu, maestra Caravalu. Jediný spôsob, ako sa dozvedieť Legendovo meno, je zvíťaziť v jeho hre, a tak sa Tella opäť vrhá do priepasti legendárneho zápolenia – a zároveň do cesty vražedného dediča cisárskeho trónu, lásky odsúdenej na zánik a pavučiny tajomstva... aj toho o jej matke. Caraval vždy žiadal od svojich účastníkov chrabrosť, prefíkanosť a obete, no teraz prestáva byť iba hrou. Ak Tella nedokáže splniť svoju časť dohody a získať Legendovo meno, stratí všetko, na čom jej záleží – možno aj vlastný život. Ak však vyhrá, Legenda a Caraval môžu byť naveky zničení. Vitajte, vitajte v Caravale... tajomná hra pokračuje.

Čo si o knihe myslím ja?

Legendary je druhým dielom trilógie o Caravale, na ktorý som si počkala viac ako rok (tu je moja prvá recenzia) a môžem povedať – veruže sa oplatilo. Teda, keď si niektoré časti príbehu poupravím (vysvetlím). Hlavnou hrdinkou tejto knihy je Donatella, o ktorej sa čitateľ dozvedel v prvom dieli máločo. Tu však má naozaj priestor na rast a sebapredstavenie a autorka sa s touto postavou naozaj vyhrala. Tella nie je ideálna postava. Často sa správa sebecky či iracionálne, no väčšinou pôsobí realisticky. Je tvrdohlavá, cieľavedomá a ochotná obetovať všetko pre to, čomu verí. Autorka pre hrdinku zvolila zaujímavú zápletku a akýsi príbeh v pozadí, ktorý postupne preplieta so súčasnosťou.
"Every good story needs a villain. But the best villains are the ones you secretly like."
Donatella a Scarlet prišli o matku ako mladé dievčatá a bolo to tesne po tom, ako Tella objavila u svojej matky balíček kariet. Tie sa potom ako symbol nesú celým príbehom. Tentoraz sa čitateľ opäť ocitá vo svete Caravalu, akéhosi zázračného karnevalu, ale je veľmi odlišný od toho, ktorý sme spoznali v debute. Garber siahla po novom symbole zázračnosti a magickosti, už ním nie je Caraval samotný, no ľudia v ňom.
"Not everyone gets a true ending. There are two types of endings because most people give up at the part of the story where things are the worst, where the situation feels hopeless. But that’s when hope is needed most. Only those who persevere can find their true ending."
Prejdime teda k postavám, ktoré robia túto knihu takou napínavou. Ako som už spomínala, Scarlet, hlavná hrdinka je vykreslená realisticky...až na jednu vec. Opätovne odmietam tvrdenie, že má mať 16 rokov. Typickým problémom YA autorov je vytvorenie postavy, ktorá by mohla mať o niekoľko rokov viac, no pre potreby začlenenia do žánru jej "napíšu" niečo odlišné. Ak však na túto maličkosť zabudneme (čo som sa rozhodla urobiť aj ja), je zaujímavé sledovať ju rásť a vyvíjať sa. Všimla som si, že Garber nedokáže v príbehu opisovať obe sestry naraz. V tejto knihe tou postavou, ktorá je v pozadí a je úplne zbytočnou, bola Scarlett. Väčšinu času pôsobila ako nutnosť, aby príbehy mohli byť prepojené (to platí viac-menej aj pre Juliana).
"For centuries the Fates were locked away, but now they wish to come out and play. If they regain their magic the world will never be the same, but you can help stop them by winning the game."
A potom je tu Dante. Postava, ktorá istým spôsobom spĺňa kritériá typického mužského hrdinu, ktorého však autorka jemne mieša s antihrdinom a vytvára mix, ktorý núti čitateľa mať ho rád a zároveň ho tak trochu rád nemať. V porovnaní s Jacksom (druhým antagonistom) sú tieto postavy v mnohom veľmi podobné, no odlišujú ich maličkosti, jednoduché odpovede či malé skutky voči Telle. Ich vzťahy s Tellou by sa dali opisovať na dlhé odstavce, bolo však fascinujúce pozorovať to, ako ani jeden z nich nebol "dobrý", no k obom Tellu niečo ťahá.
"As fantastical as Caraval might feel, the next five nights are very real."
Tento svet stále patrí medzi tie, ktoré rada vyhľadám znova. Sú plné kúziel, romantiky, akcie aj niečoho tajomného (čo mám na knihách veľmi rada!) a je vidieť aj to, ako autorka postupne rastie. Už sa neviem dočkať finále série, a toho, aký smer zvolí – bude to hra alebo realita? Čo ňou však v skutočnosti je?

Moje hodnotenie...

...Legendary predbehlo prvý diel v mnohých ohľadoch: postavách, deji, vzťahoch aj finále. Bude mi ľúto, keď budem musieť tento kúzelný svet opustiť, preto pre mňa 5/5*.

Komentáre