Príbeh služobníčky (Margaret Atwood)

Názov: Príbeh služobníčky (orig. vydanie – The Handmaid´s Tale)
Autor: Margaret Atwood
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania:  2018 (orig. vydanie – 1985)
Počet strán: 344
Žáner: dystopický román
Cena: 13 

O knihe:

Margaret Atwood je kanadská spisovateľka, poetka, feministická a politická aktivistka. Je nositeľkou viacerých prestížnych literárnych ocenení vrátane Bookerovej ceny. Román Príbeh služobníčky potvrdzuje jej povesť veľkej prozaičky. Vo svojej tvorbe sa už viackrát vcítila do zložitej psychiky modernej ženy, no tentoraz sa obracia do budúcnosti. Pohľadom literárnej postavy Fredovej opisuje zákutia skryté pod pokojnou fasádou Gileádskej republiky. Fredova je národný majetok, je Služobníčka a vďaka priechodnými vaječníkom sa v Gileáde, kde pôrodnosť klesla na nebezpečne nízku úroveň, stáva vzácnym tovarom. V noci v prázdnej izbe si však Fredova spomína na časy, keď láska stála nad všetkým, ženy pracovali a milovali.

Čo si o knihe myslím ja?

Príbeh služobníčky je románom, o ktorom počuli mnohí. Či už je to z hodín literatúry, alebo vďaka seriálu či filmu, ktoré si podmanili širšie publikum. Ale ja si rada názor vytvorím aj pohľadom do originálu. A tak som po dlhej dobe siahla po knihe, ktorá síce vyšla pred takmer 35 rokmi, no stále šokuje a predstavuje svet, ktorý by sa veľmi ľahko mohol stať skutočnosťou. Ak ste nikdy nepočuli obsah príbehu, tu je krátke východisko: román zachytáva ženu, ktorú čitateľ pozná iba pod menom Fredova. Žije v Gileáde, republike, ktorá je umiestnená v bývalých Spojených štátoch amerických, a ktorá vznikla prevratom. Keďže svet zápasil s neplodnosťou, vyvstala skupina ľudí, ktorá ovládla spoločnosť a začala v nej praktizovať nový systém spoločnosti. Vychádza z biblického príbehu Jákoba a Ráchel, ktorí nemohli mať deti, a preto Ráchel vzala svoju služobníčku, ponúkla ju svojmu manželovi, aby cez ňu mohli mať deti.
"Mám v pláne sa odtiaľto dostať. Nemôže to trvať naveky. Aj iní zmýšľali podobne za zlých čias, ktoré predchádzali týmto, a vždy mali pravdu, unikli takým alebo onakým spôsobom, netrvalo to naveky. Hoci pre nich to mohlo trvať celú večnosť, ktorú mali k dispozícii."
Tak v Gileáde vzniká skupina žien, ktoré sa nazývajú služobníčky, ženy, ktoré môžu mať deti, a ktoré pridelia do domácnosti, kde ich jedinou úlohou je otehnotnieť s pánom domu (za prítomnosti jeho manželky) a dať tak rodine dieťa. Služobníčky sú však väzňami, ktoré sú trestané za neposlušnosť. Príbeh Fredovej (meno má podľa veliteľa, ktorému "patrí") je písaný zmesou prítomnosti a reprospektívy, ktorou môže čitateľ spoznávať jej život pred Gileádom a jej život služobníčky.
"Naučili sme sa šepkať skoro úplne nečujne. V polotme sme mohli vystrieť ruku k susednej posteli, keď sa Tety nepozerali, a dotknúť sa jedna druhej. Naučili sme sa čítať z pier, ako sme tak ležali na boku, a s hlavami položenými na poduškách sme sledovali jedna druhej pery. Takto sme si šepkali svoje mená, od postele k posteli: Alma. Janine. Dolores. Moira. June."
Okrem pomerne kontroverznej témy sa autorka hrá aj s jazykom postavy, keďže Fredova je občas priveľmi úprimná a priama, no to len vo svojom vnútri a čitateľ tak môže vidieť zápas medzi vonkajším zjavom a skutočnou podstatou ženy, ktorá sa dostala do bezvýchodiskovej situácie. Celý román je postavený na tenkej hranici ideológie a na tom, ako ľahko sa môže z niečoho, čo malo zachrániť svet, stať niečo, čo ho ničí. Ako stačí zobrať jednu vec, prekrútiť ju a vytvoriť niečo, čím trpia mnohí. Príbeh služobníčky je isto románom, ktorý šokuje. Nielen pred toľkými rokmi, no aj dnes. 
"Je veľa toho, o čom sa neoplatí rozmýšľať. Myslenie môže ohroziť vaše šance a mojím cieľom je vydržať. Viem, prečo na akvarelovom obraze s modrými kosatcami nie je sklo, prečo sa okno otvára len čiastočne a prečo je sklo v ňom nerozbitné. Oni sa neboja úteku. Nedostali by sme sa ďaleko. Sú to iné úteky, tie, ktoré môžete zorganizovať sami v sebe, ak máte niečo ostré."
Jedinou vecou, ktorá mi na románe vadila, je miestami príliš roztiahnutý opis vecí a skákanie medzi prítomnosťou a minulosťou. Skoky sú vysvetlené v závere, ktorý teraz nebudem vysvetľovať, avšak istým spôsobom dáva zmysel. V niektorých momentoch sa však príbeh ťahal priveľmi a mohol sa stať nudným a viem si predstaviť, že by mohol niektorých čitateľov odradiť čítať ďalej. Ale myslím si, že sa to oplatí a treba vydržať.

Moje hodnotenie...

...bolo 3,75/5*. Najmä pre posledný bod. Ak radšej sledujete než čítate, odporúčam aj seriálové spracovanie (prvú sériu), ktorá sa pomerne verne drží predlohy (prekvapivo).

Komentáre